Hopp til innhold
Brann i flyktningleiren Cox's Bazar i Bangladesh
Foto: STRINGER / Reuters / NTB

Rohingya-minoriteten i Myanmar

Oppsummert

Over 700.000 rohingyaer ble i 2017 fordrevet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh. Til sammen har det rundt én million rohingyaer flyktet tll Bangladesh. En stor del av dem bor i enorme flyktningleirer i Cox's Bazar.

  • Elleve rohingya-flyktninger funnet døde utenfor Indonesia

    Minst elleve rohingya-flyktninger er funnet døde utenfor Indonesia etter forrige ukes forlis.

    Både båten med flyktningene og en båt som kom til for å redde dem, kantret torsdag.

    Fredag ble redningsaksjonen avsluttet, etter at 75 flyktninger hadde blitt reddet. Trolig var rundt 150 personer om bord. Mange av dem klynget seg til skroget til den havarerte båten.

    Rohingya-minoriteten forfølges i sitt hjemland Myanmar, og mange tusen forsøker seg på lange, kostbare og farlige sjøreiser, ofte på skjøre og synkeferdige båter, for å komme seg til Malaysia eller Indonesia.

    (NTB)

  • Protester mot rohingya-flyktninger i Indonesia

    Studenter i Aceh-provinsen i Indonesia krever at regjeringen blir kvitt rohingya-flyktninger fra Myanmar som i økende antall ankommer landet sjøveien.

    Over 1500 rohingyaer har kommet til Aceh, på tuppen av øya Sumatra, siden november.

    De kommer dit fra nabolandet Bangladesh der de har vært i overfylte flyktningleirer siden de ble tvunget til å flykte fra voldelige angrep i hjemlandet Myanmar. Det er derimot ingen velkomstkomité som står klar i Aceh. Onsdag samlet 200 studenter seg i protest utenfor provinsparlamentet i Banda Aceh for å kreve at myndighetene sender rohingyaene vekk. De hevder flyktningenes tilstedeværelse vil føre til sosial og økonomisk uro i samfunnet. Under demonstrasjonen tente de på flere dekk.

    Mange kritiserer også regjeringen og FNs flyktningbyrå (UNHCR) for ikke å ha klart å håndtere strømmen av flyktninger.

    (NTB)

  • USA gir 1,2 milliarder for å hjelpe rohingyaer

    USA gir nærmere 1,2 milliarder norske kroner i nødhjelp til for å hjelpe rohingya-flyktninger i Myanmar, Bangladesh og områdene rundt.

    Det opplyste USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag, ifølge Reuters.

    Rohingyaene er i hovedsak muslimer og blir ansett som ulovlige innvandrere av myndighetene i Myanmar.

    FN har slått fast at de militære myndighetene i Myanmar driver etnisk rensing mot rohingyaene.

  • Syklon kostet mange rohingyaer livet

    Syklonen «Mocha» kan ha kostet så mange som 41 medlemmer av den muslimske rohingya-minoriteten i Rakhine i det vestlige Myanmar livet, melder Reuters. Syklonen traff området i helgen.

    Syklonen førte til omfattende ødeleggelser og mange skadde, rapporterer hjelpegrupper og lokale medier. Nyhetstjenesten Myanmar Now melder om 41 døde, med lokale innbyggere som kilde.

  • FN ber om milliardbistand til Rohingya-flyktningene

    FN ber om 876 millioner dollar, tilsvarende over 9,2 milliarder kroner, for å dekke humanitære behov for rohingya-flyktninger i Bangladesh etter bistandskutt.

    Fremdeles bor rundt én million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten i elendige flyktningleirer i Bangladesh, etter at de ble tvunget til å flykte dit fra nabolandet Myanmar i 2017.

    Ettersom tiden har gått, har også bistandsløftene sunket drastisk. I fjor ble det samlet inn 553 millioner dollar i bistand til rohingyaene, noe som er langt lavere enn beløpet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) hadde håpet på. (NTB)

Minst 20.000 måtte flykte fra storbrann i flyktningleir

Reuters-journalister løslatt i Myanmar

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no