Hopp til innhold

Kniver om Nobelprisen

Den japanske suksessforfatteren Haruki Murakami topper Ladbrokes` oddsliste over mulige Nobelprisvinnere i litteratur. Hakk i hel følger kineseren Mo Yan og den sør-koreanske poeten Ko Un.

Ko Un, Haruki Murakami, Mo Yan

Blir det en asiatisk Nobelprisvinner i litteratur i år? Poeten Ko Un, og forfatterne Haruki Murakami og Mo Yan er alle i teten på listen over de som har best sjanse for å vinne verdens største litteraturpris på torsdag.

Foto: Lee Jae-Won/Michal Cizek/John MacDougall / Reuters/Scanpix/AFP

Vinneren blir annonsert her: Se direkte torsdag kl. 13

Nobelprisen i litteratur er verdens største litteraturpris. Selve prisbeløpet er på 10 millioner svenske kroner (ca 8 millioner norske kr).

Marta Norheim

Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim tror det kan bli asiatisk seier denne gangen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim tror Nobelprisen i litteratur kan gå til Asia i år.

Spillselskapet Ladbrokes er et av flere som tilbyr tipping på kulturbegivenheter og kåringer. Øverst på Ladbrokes ` oddsliste finnes det tre asiater – en japaner, og en kineser, og en sør-koreaner ligger også ganske høyt oppe.

– Det er spesielt. Jeg tipper at det blir asiatisk i år. Men det er alltid vanskelig å spå om denne prisen. Svenska Akademiens medlemmer har det med å overraske, sier Marta Norheim.

Få dager før juryen kunngjør hvem som får verdens gjeveste litteraturpris i år, ligger tre asiatiske forfattere høyt oppe på tippelisten.

Både kineseren Mo Yan og den japanske forfatteren Haruki Murakami har ifølge Ladbrokes-listen gode odds for å stikke av med verdens største litteraturpris.

Ko Un

Den sør-koreanske poeten Ko Un bruker sine egne opplevelser fra krig og fengselsopphold i sin diktning.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Murakami har hatt førsteplassen på oddslisten i ukevis, før det blir kunngjort hvem som får den gjeve prisen – på torsdag kl. 13 i Svenska Akademien i Stockholm.

Haruki Murakami

Det var stor oppstandelse da Haruki Murakami besøkte Norge i 2010 i forbindelse med lanseringen av bokverket «1Q84».

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

– Jeg kjenner ikke så godt Murakamis forfatterskap, men det hadde vært morsomt med en asiatisk forfatter. Jeg personlig ville valgt Ko Un, fordi han skriver vakre dikt der han inkluderer alle han møter. Han har også en innstilling til verden som gjør veldig inntrykk.

Obama hedrer Dylan

USAs president Barack Obama hedret i vår musikeren og poeten Bob Dylan med Presidential Medal of Freedom, som er USAs høyeste sivile orden.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

I fjor fikk den svenske poeten Tomas Tranströmer Nobelprisen i litteratur. Norheim har tro på et poetisk løft for Nobelprisen. Derfor mener hun det ikke er usannsynlig at poeten Ko Un kan få prisen, selv om en poet vant i fjor også.

Bob Dylan ligger også høyt på listen. Men Norheim tviler på at han vil komme til å vinne – ikke før det har skjedd endringer i sammensetningen blant dem som velger ut prisvinnerne.

– Tekstene hans er av vekslende kvalitet. Det taler nok mot ham i denne sammenhengen. Dessuten har prisen aldri har gått til noen som skriver sangtekster. Men det hadde jo vært morsomt om den hadde gått til Dylan, eller til Lenoard Cohen, som også figurerer på Ladbrokes-listen.

Sterk europeisk tilknytning

– Det er vanskelig å spå, for akademien følger ikke noe mønster, og hekter seg heller ikke på noen trender i tiden. Uansett hvem vinneren blir, så er det høyt kvalifiserte personer i juryen. Man kan være uenig med avgjørelsen deres, men de har virkelig peiling og er gode på litteratur. Så selv om man tenker at noen andre burde fått prisen, syns jeg det er spennende når det er en forfatter som ikke er så kjent som vinner. Slik kan man selv finne gode forfattere.

Tomas Tranströmer

Den svenske poeten Tomas Tranströmer fikk Nobelprisen i litteratur i 2011.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Svenska Akademien overrasker stadig. Det er vanskelig å forutsi denne juryen, mener Norheim. De siste årene har det for eksempel vært en sterk tendens i retning av europeisk litteratur.

– Akademien har vendt seg sterkt mot Europa, og fortsetter med det. Også de som ikke er fra Europa, som sørafrikanske J. M. Cotze går i retning den europeiske litteraturen, og skriver seg inn i europeisk tradisjon. Det samme gjorde den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk, som vant i 2006.

Norheim håper det ikke blir en europeer i år også.

– Det finnes så mange flere som fortjener prisen. Hvis det ikke blir noe europeisk, så vil nok mange mene at nå er det USA som står for tur.

Amerikanerne har ikke fått prisen siden 1993, med Toni Morrison.

– Det begynner å bli lenge siden en amerikaner har fått prisen, og det finnes svært mange gode forfattere der.

Arabisk vår?

Etter den arabiske våren i fjor, gikk prisen ikke til en araber. Svenska Akademien har ingen tradisjon for å gi prisen ut i fra politiske hendelser.

Det har bare skjedd en eneste gang at en araber har fått prisen, og det var egyptiske Naguib Mahfovz i 1988.

En interessant kvinne er forfatter, oversetter og filmregissør Assia Djebar fra Algeri, som bor i Frankrike, mener Norheim.

– Kan det bli en arabisk forfatter i år, tror du?

– Nei, jeg tror ikke dette slår inn i Den svenske akademien. De er lite opptatt av å forholde seg til aktuelle ting som politiske hendelser, som den arabiske våren. Det er ikke dermed sagt at de er fullstendig hevet over tid og sted. Det går an å se at de er påvirket av mer langsiktige endringer i samfunnet, som når de i økende grad har funnet kvinnelige prisvinnere.

Nordmenn på listen

Karl Ove Knausgård

Forfatter Karl Ove Knausgård.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Fem nordmenn figurerer også på oddslisten – Merethe Lindstrøm, Per Petterson, Karl Ove Knausgård, Kjell Askildsen og Jon Fosse.

– Jeg tror ikke akademien tenker at de skal ha en skandinavisk vinner i år. Jeg tror ikke at det blir en norsk forfatter som får Nobelprisen, året etter at prisen gikk til en svensk forfatter.

I. L. James, forfatteren av «Fifty Shades»-bøkene er også med på listen.

Nordisk Råds Litteraturpris til Merethe Lindstrøm Merethe Lindstrøm

Forfatter Merethe Lindstrøm.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Men det er kanskje mest for moro skyld? tenker Norheim.

Uansett hvem som skulle komme til å få Nobelprisen, mener Norheim det ikke er noen grunn til å være uenig med juryen bare fordi man ikke kjenner noe særlig til vinneren.

– Den teiteste reaksjonen er når folk blir sure fordi det er en forfatter som de ikke har hørt om. Da bør de heller tenke at ”dette må være bra”. Det er dumt å ta for gitt at man vet om alle gode forfattere i verden. Det tyder på at man er noe innsnevret og selvgod. Jeg synes det er spennende hvis det er noen nye som vinner, men vil jo helst at de er oversatt allerede, sier Marta Norheim med et smil.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP