Tomas Tranströmer får Nobels litteraturpris

Den svenske poeten Tomas Tranströmer er vinneren av årets Nobelpris i litteratur.

Video Se SVTs portrett av Tomas Tranströmer

VIDEO: Tomas Tranströmer er Sveriges ledende lyriker, og har ofte blitt nevnt som kandidat til Nobelprisen. I år ble det endelig 80-åringens tur. Se SVTs portrett av Tranströmer.

Det ble klart under en pressekonferanse i Stockholm i dag.

Tomas Tranströmer er en svært populær forfatter i Sverige. Hans diktsamlinger er oversatt til 50 språk.

– Gjennom sine fortettete og gjennomlyste bilder gir han leseren ny tilgang til det virkelige, er juryens begrunnelse for valget av den svenske lyrikeren.

Prisen er på ti millioner svenske kroner, og deles ut i Stockholm på Nobeldagen 10. desember.

Spiste lunsj

Tranströmer selv fikk beskjeden like før klokka 13 torsdag. Da spiste han lunsj hjemme sammen med sin kone Monica.

– Da var det ingen som ringte, og vi tenkte «Så skjønt, da ble det ikke noe i år heller», sa Monica Tranströmer til pressefolk som samlet seg i parets leilighet.

– Så ringte Peter Englund (Svenska Akademiens sekretær, journ. anm.) tre minutter på ett. Vi ble veldig overrasket, forteller hun.

Også parets naboer dukket opp for å gratulere prisvinneren. Fra statsminister Fredrik Reinfeldt kom det en skriftlig gratulasjon.

– Jeg er glad og stolt over at Tomas Tranströmer er blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. Jeg vet at mange har håpet på dette lenge, skriver han.

– Ikke overraskende

80-åringen er født i Stockholm, og utdannet psykolog. Han har arbeidet både som psykolog og forfatter.

– Det er overraskende at det er en europeer som får prisen, men ikke at det er Tomas Tranströmer, sier NRKs litteraturkritiker Leif Ekle.

Poeten har i mange år vært nevnt som favoritt til prisen. Spillselskapet Unibet ga deg i år ni ganger pengene igjen hvis du hadde tippet ham som vinner.

Sju svensker har tidligere mottatt litteraturprisen. Sist gang var i 1974, da Eyvind Johnson og Harry Martinson delte prisen.

Se Svenska Akademiens sekretær annonsere prisvinneren:

Video Tomas Tranströmer får Nobels litteraturpris

VIDEO: Enorm jubel i Stockholm da Tomas Tranströmer utropes som vinneren Nobels litteraturpris av Svenska Akademiens sekretær Peter Englund.

Prisbelønt poet

I 1990 ble Tomas Tranströmer rammet av hjerneblødning, noe som gjorde det vanskeligere for ham å arbeide.

– Tranströmer har skrevet mye naturorientert poesi, ofte lange dikt. Etter at han fikk hjerneblødning har han skrevet kortere dikt og haikudikt, sier Ekle.

Leif Ekle

NRKs litteraturkritiker Leif Ekle.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Forfatteren har tidligere fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet Augustprisen i 1996, Nordisk Råds litteraturpris i 1990 og lyrikkprisen Erik Lindegren-prisen i 2009.

– Han vakte oppmerksomhet ved å gjeninnføre bunden form. Det var lite populært da han debuterte på femtitallet. Han har skrevet i en naturlyrisk form, ofte tilsynelatende helt hverdagslig, men mystikken er likevel der, sier litteraturkritiker Ekle.

Det eksisterer én norsk oversettelse av Tomas Tranströmer. «Samlede dikt / til norsk» ble utgitt på Gyldendal i 1996, oversatt av Jan Erik Vold.

Hør Tranströmer lese dikt i NRK-programmet «Møte med svenske lyrikarar: Tomas Tranströmer», først sendt april 1964:

Tomas Tranströmers forfatterskap

Tittel

Sjanger

År

«17 dikter»

diktsamling

1954

«Hemligheter på vägen»

diktsamling

1958

«Den halvfärdiga himlen»

diktsamling

1962

«Klanger och spår»

diktsamling

1966

«Mörkerseende»

diktsamling

1970

«Stigar»

gjendiktninger

1973

«Östersjöar»

diktsamling

1974

«Sanningsbarriären»

diktsamling

1978

«Det vilda torget»

diktsamling

1981

«För levande och döda»

diktsamling

1989

«Minnena ser mig»

memoarer

1993

«Sorgegondolen»

diktsamling

1996

«Air Mail»

brevveksling

2001

«Den stora gåtan»

diktsamling

2004

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Udo Kier er glitrende god

  «Swan Song» er en liten roadmovie som handler om en pensjonert frisør som må forlate pleiehjemmet for et siste oppdrag da byens rike velgjører trenger å stelles til begravelsen, skriver filmkritiker Sigurd Vik som gir den terningkast 4 hos Filmpoltiet.

  FEELGOOD: Udo Kier er glitrende som den pensjonerte frisøren Pat Pitsenbarger som forlater pleiehjemmet for et siste oppdrag på andre siden av byen.
  Foto: Another World Entertainment
 • Kulturbransjen demonstrerte mot koronatiltak

  Representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er urimelige og uforholdsmessige koronatiltak. Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

  – Vi lever i grusomme og dramatiske tider for hele kulturnæringen. Vi er mer eller mindre fratatt både levebrødet og publikum for 3. gang på 22 måneder, uten at vi blir ivaretatt på en tilstrekkelig god nok måte. Vi kan ikke godta dette lenger, heter det i Facebook-arrangementet for demonstrasjonen.

  Kulturbransjen demonstrerer
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Trettebergstuen har fått påvist korona

  Kulturminister Anette Trettebergstuen,Ap, har fått påvist korona.

  «Overraska over hvor plutselig symptomene kom, og hvor raskt de ble sterke. Ila en halvtime gikk jeg fra å være litt snufsete til å ha tidenes hodepine, feber og null smak og lukt. Korona skal man altså ikke tulle med», skriver Trettebergstuen på Facebook.

  Norges kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
  Foto: Amalie Bernhus Årtun