Hopp til innhold

- Jeg er ikke forfatter, jeg er jeger

- Egentlig er alle menn jegere, uavhengig av hvilke jobb man har, sier forfatter Jan Guillou fra sin private jakthytte i Sverige. Han synes også at dette forsøket på å være heltemodig i grunnen er ganske barnslig.

Jan Guillou og Hans Olav Brenner ved jakthytta til Guillou

Jan Guillou og Hans Olav Brenner ved jakthytta til Guillou, nord for Stockholm.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Jan Guillou går ikke av veien for å opphøye maskuliniteten.

- Vi er ikke forfattere og journalister. Vi er jegere, sier Guillou om både seg selv og på vegne av sine mange mannlige kolleger, til Bokprogrammet.

Jaktinnstinkt

Jan Guillou og bokprogramleder Hans Olav Brenner er på jakt i skogen rundt den svenske forfatterens hytte, hvor han forøvrig også har sitt arbeidsværelse og skriver bøker.

- Kjenner du jaktinnstinktet, sier Guilou.

Deretter fyrer han av et skudd, til skrekkblandet begeistring hos Bokprogramlederen.

Jan Guillou og Hans Olav Brenner på jakt

- Det er enkelt. Man skal bare forestille seg et menneske som går gjennom skogen, sier Jan Guillou til Hans Olav Brenner på de svenske jaktmarkene.

Foto: Jan Anton Brekne / NRK

- Naturlig å være maskulin

- Hva betyr det for deg å være mann?

- Det har jeg egentlig aldri tenkt på. Jeg spiller jo ikke noen rolle, jeg er en mann rett og slett.

- Jeg tenker ikke noe mer på hva jeg skal gjøre for å fylle mannsrollen. Jeg holder døren for damene, det er klart. Noe mer komplisert forhold til kvinner, behøver ikke menn ha, sier Jan Guillou.

Drømte om å være helt

- Tar du ting som en mann?

- Det er en barnslig drøm jeg har. For er man født i 1944, hva kan man da gjøre når man vokser opp på 50-tallet, for å være helt? Krigen er slutt, og det går ikke å være "Robin Hood" heller. Jeg hadde litt uflaks med tiden jeg ble født inn i, så det å bli spionbeskyldt og satt i fengsel var faktisk en lykkelig tid, sier Guillou.

- Hvor kommer denne selvsikkerheten fra?

- Dette er noe så enkelt som en streben etter heroisme, sier Guillou og legger til at det hele egentlig er ganske barnslig.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP