Hopp til innhold

- Belastende spion-beskyldninger

Den svenske forfatteren Jan Guillou tar spion-anklagene som avisene har vært fulle av den siste tiden, med fatning. Men han innrømmer at det er en svært stor belastning - særlig når stormen legger seg.

Jan Guillou

Jan Guillou i sitt arbeidsværelse, har latt spion-anklagene den siste tiden, fått synke inn.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Video: Jan Guillou om KGB-anklagene

Video: Se hele intervjuet med Jan Guillou her

Siden spion-oppslaget i den svenske avisen Expressen, og mediestormen som fulgte, har forfatteren og journalisten Jan Guillot han hatt det travelt med å svare på spørsmål fra pressen.

- Om Expressen skriver 50 sider om meg, så tror vel folk at alt må være sant. Det er ikke første gangen, og heller ikke siste gangen, sier Jan Guillot til Bokprogrammet.

- Når alt pågår gjelder det å ikke gå i noen feller. Da gjelder det å holde seg kald og ikke si noe dumt, eller svare på alle spørsmål som kommer fra alle mulige medier hele tiden. På dette tidspunktet er det ikke så mye smerte. Men når det blir stille - som det snart blir nå - da kommer tankene og følelsene. Smerten pleier nemlig å komme i ettertid. Det føles ille å bli beskyldt for å være KGB-spion. Det er veldig belastende, sier Guillot.

Les også: Jan Guillou jobbet for KGB


KGB-anklager i nytt kapittel

- Hvert tiende år pleier jeg å bli avslørt som agent, og nå som KGB-agent, og da blir det en kø av TV-kameraer. Jeg har en viss øvelse i dette nå, ler Jan Guillot lett.

Jan Guillou

Jan Guillou begynner å bli vant med spion-beskyldninger. - Jeg har en viss øvelse i dette nå, sier han.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Hemmeligstemplede papirer hos Säpo viser at Jan Guillou var agent for KGB i fem år, ifølge den svenske avisen Expressen. Guillot innrømmet overfor avisen i oktober at han var agent og at han lot seg verve for å avsløre hvordan den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB arbeider i Sverige.

I Jan Guillots nye selvbiografi, forteller han ikke om disse avsløringene. Det kommer han derimot til å gjøre i et ekstra kapittel, som kommer til å bli tilføyd i pocket-utgaven. I løpet av de neste månedene skal han jobbe med dette kapitlet.

Video: Skriver nytt kapittel

- Den seneste Guillou-skandalen blir et ekstra kapittel i pocket-utgaven av boken min. Men hva som skal stå der, er jeg faktisk ikke helt sikker på ennå, for jeg må få litt distanse til det, sier Jan Guillot.

- I min bok hadde et stort prosjekt om å avsløre KGB, men det gikk feil. Det er ikke så mye mer å si om den saken, men det viser seg at endel av mine svenske kolleger ikke synes det samme som meg.

- Jeg var usympatisk

Guillot ble rikskjendis i Sverige på slutten av 60-tallet da han sammen med sin kollega Peter Bratt avslørte den hemmelige svenske etterretningstjenesten IB. Nå er det han selv som blir avslørt som KGB-agent.

Jan Guillou sier til Bokprogrammet at han valgte å skrive memoarene sine til tross for at han ikke føler seg som noen gammel mann. Sum ung journalist hadde han nemlig ikke særlig mye til overs for den slags.

- Jeg skulle aldri skrive mine memoarer, for det var noe jeg tenkte at bare gamle gubber gjorde, for å vinne debatter som de for lengst har tapt og fremheve sin egen dyktighet, sier Jan Guillou.

Da han begynte å jobbe som journalist var det Den kalde krigen som preget Europa.

Les også: - Jeg var en kul journalist på 22 år

- Som ung mann var jeg en usympatisk person. Jeg hadde et stort ego, og ville avsløre viktige ting. Jeg ville bli journalisten som alle snakket om og vinne de store prisene, sier Jan om seg selv.

- Journalistene skulle tjene sannheten. Nå er de istedet i ferd med å tjene kapital-interessene, påpeker Guillou.

Om etteretnings-avsløringene i sin ungdom, er han svært bestemt.

- Når en slik organisasjon avsløres, blir det juling. Watergate og IB-skandalen skjedde jo omtrent på samme tid, sier han.

Se arkiv-video: De svenske sosialdemokratene vedgikk høsten 2001 at de drev omfattende overvåkning av kommunister under den kalde krigen, og at de spionerte for vestmaktene:

Jan Guillou om IB-skandalen (Dagsrevyen 02.09.2001)

- Måtte ta det som en mann

Avsløringene på slutten av 60-tallet førte Guillot rett i fengsel.

- Dette var en forferdelig avsløring i et vestlig land, sier han.

Jan Guillou

Ifølge Jan Guillou handler alt i bunn og grunn om å oppnå heltestatus.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Jan Guillou ble en slags journalistisk helt etter IB-avsløringen, og havnet i fengsel. Selv mener han at han ble en politisk martyr av denne hendelsen.

- Er man født i 1944 kan man ikke la være å tenke på 2. verdenskrig, og hva kan man gjøre på 1950- og 60-tallet for å være kul? Jeg følte at jeg var plassert i en tid hvor det var vanskelig å bli helt. Da ble det å sitte i fengsel og være politisk martyr, en fantastisk mulighet. Det var en lykkelig tid, sier han.

- Hvor kommer denne selvsikkerheten fra?

- Dette handler om noe så barnslig som en streben etter heroisme- etter å være en helt, sier Guillot.

Han tilføyer at en journalist og en spion har som jobb å finne ut hvordan ting egentlig er.

- Forskjellen er at journalisten gjør dette offentlig, sier Jan Guillot.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters