Hopp til innhold

Piratpartiet hjelper The Pirate Bay

Kampen for fildeling, og i særdeleshet fildelingssiden The Pirate Bay, har tatt en ny vending.

Piratpartiet demonstrerer i Stockholm

Piratpartiet i Sverige opplevde en oppsving i forbindelse med rettssaken

Foto: FREDRIK PERSSON / AP

Tirsdag ble det klart at det svenske Piratpartiet er fildelingssidens nye internettoperatør.

Nyheten kom kort tid etter at The Pirate Bay tyske operatør valgte å etterfølge en ordre fra en tysk domstol om å stenge trafikken til nettsiden. Flere filmselskap hadde gått til domstolen og krevd at flere filmer, deriblant «Alice in Wonderland» og «The Bounty Hunter», skulle fjernes fra nettsiden.

– En sak for personvernet

Piratpartiets leder Rickard Falkvinge

Piratpartiets leder Rickard Falkvinge.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I en pressemelding skriver Piratpartiet at de er lei av Hollywoods «katt- og muslek» med nettsiden, og at de derfor selv velger å gå inn som fildelingssidens nye nettoperatør.

Partiets leder, Rickard Falkvinge, mener at en sak for The Pirate Bay er en sak for personvernet.

– Ingen har rett til å nekte noen å ha sine meninger, og ingen har rett til å nekte noen å publisere sine meninger, informasjon eller lenker bare fordi det ikke passer deres gamle forretningsmodeller, sier Falkvinge til NRK.

Dømt i svensk rett

I april 2009 fant tingretten i Stockholm de fire mennene bak The Pirate Bay skyldige i medvirkning til brudd på opphavsretten. Alle fire ble dømt til ett års fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

Saken er anket videre, og det var ventet at saken skulle komme opp for Hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, i november i fjor. Men ankesaken ble utsatt, og den er nå berammet en gang i september eller oktober i år.

Ifølge SVT er partiet nå fildelingssidens nettleverandør når det gjelder selve hjemmesiden og søkemotorer, men ikke sidens torrents eller treackers.

– Høres ut som tull

Norske Olav Torvund, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, sier Piratpartiets argumenter for å opptre som fildelingsnettsidens nye nettoperatør har lite for seg.

– Jeg synes det høres ut som bare tull. Dette å spre andres opphavsrettslige vernede verk uten betaling og samtykke har ingenting med personvern å gjøre, sier Torvund til NRK.

Frykter ikke reaksjoner

Christian Engström

Christian Engström representerer Piratpartiet i Europaparlamentet.

Foto: Calandrella

– Hvis Piratpartiet drifter den virksomheten som The Pirate Bay har drevet, og som de er dømt for, så vil jo partiet selv kunne bli holdt ansvarlig for medvirkning på samme måte som The Pirate Bay har blitt holdt ansvarlig for dette, mener Torvund.

Men dette frykter ikke Falkvinge.

– Dette er bare begynnelsen. Om de vil forsøke å ta et politisk parti fire måneder før valget kan vi nesten garantere at vi kommer inn i Riksdagen, og at kampen tar slutt der, sier en selvsikker Falkvinge.

Den 19. september holdes det Riksdagsvalg i Sverige. Etter fjorårets rettssak, ble partiets representant Christian Engström valgt inn som en av Sveriges representanter i Europaparlamentet under valget 7. juni samme år.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.