Hopp til innhold

Blir «19» en hit igjen?

Manchester United-supporterne vil feire med Paul Harcastle-hit fra 1985.

Manchester United, supportere

Søndag kan trolig Ryan Giggs og Manchester feire sitt 19. seriegull.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Paul Hardcastle: «19»

Paul Hardcastles «19» fra 1985.

Foto: Plateomslag

Supporterne til det engelske fotballaget Manchester United vil ikke nøye seg med at laget nå etter all sannsynlighet kommende helg tar sitt 19. ligagull. Nå vil de også endre på toppen av den britiske singlelista.

Les også: Hemningsløs Ferguson hoppet av glede: - Nå er det ingen tvil

De har nå startet en kampanje for å få folk til å kjøpe Paul Hardcastles storhit fra 1985 – låta «19», melder The Guardian.

Årelang kamp

Fansen ønsker at laget deres søndag kan akkompagneres musikalsk, dersom de vinner over Blackburn Rovers og dermed er seriemestere for 19. gang.

Hør låta her:

Bak det musikalske ønsket ligger en årelang kamp for Manchester United å ta over hegemoniet i engelsk fotball fra Liverpool. Inntil i år er det laget fra Merseyside som har hatt flest seriemesterskap, og dermed har kunnet kalle seg «best i landet».

Manager Alex Ferguson sa i 2002 at hans største bragd ville være å «dytte Liverpool ned fra tronen» og ansees også som en av grunnene til fansens ønske om maksimal oppmerksomhet rundt bragden.

Trenger 30.000

Paul Hardcastle

Paul Hardcastle vil at eventuelle ekstra inntekter fra salget av «19» skal gå til veldedighet.

Foto: PaulHardcastle.com

Et annet aspekt ved saken er at Paul Hardcastles låt, som toppet den britiske singlelista fem uker i 1985, mista topplasseringen til en veldedighetsversjon av Liverpool-hymnen «You'll never walk alone».

Låta «19», som egentlig handler om gjennomsnittsalderen for soldater som kjempet i Vietnamkrigen, er tilgjengelig i iTunes og man regner med at 30.000 nedlastinger vil være tilstrekkelig.

Enkelte synes imidlertid det er lite passende å feire en bragd innen fotballen med en sang som handler om unge mennesker som falt i krigen.

Hardcastle har foreslått at deler av eventuelle ekstra inntekter kan gå til organisasjoner som jobber for Vietnam-veteraner.

En jubileumsversjon av Paul Hardcastles «19»:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters