Hopp til innhold

Triksene for å få i barn medisin

Penicillin kan du få som høykonsentrerte dråper i stedet for mye mikstur. Og visste du at du kan pakke tabletter inn i sitrustrekk? Her er de smarte rådene når barn må få upopulær medisin.

Medisin

Syke barn kan få det bedre hvis du gjør litt research på hva slags medisin som finnes, og hva barnet liker best. Det er gjerne lettere å få i barnet penicillin som 0,5 ml dråper i stedet for 2,5 ml mikstur.

Foto: Maria Elsness / NRK

Marit Hermansen

– Det er i prinsippet ingen grunn til å velge penicillin i mikstur i stedet for dråper, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Legeforeningen
Tone

Trebarnsmor Tone Schi-Ljosland har lært seg å be om penicillin som dråper til barna.

Foto: Christian Berset / Studio CB
Medisin

Noen som passer for deg? Febernedsettende som kan tygges, bruse, svelges eller puttes i stumpen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Du står på badet, kanskje midt på natta, med en skrikende ettåring på stellebordet. Feberen er høy, og det er tid for medisin. Da er gode råd dyre, når den lille blir vill bare han ser Paracet-pakka.

– Det viktigste for foreldre er å være trygg i situasjonen. Hvis barnet merker foreldrenes usikkerhet, blir barnet utrygg, sier Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.no.

Ja, så du som forelder bør altså være trygg og ikke stressa. Da er det greit å ha lest seg opp litt. Syke barn får det nemlig mye bedre om du bruker litt tid på å finne den medisinformen ungen takler best.

Penicillin kan du for eksempel få som høykonsentrerte dråper i stedet for mikstur, noe trebarnsmor Tone Schi-Ljosland plutselig fant ut da minstemann Erik (2) hadde ørebetennelse.

– Han bare kastet opp penicillinmiksturen. Da vi fortvilet ringte Legevakten, sa de at vi kunne få medisinen som dråper i stedet, forteller Tone til NRK.no.

De små dråpene var det mye enklere å få i den lille gutten uten oppkast og gråt.

2 ml dråper i døgnet kontra 10 ml mikstur

– Det er rart at ikke flere leger gir dråper til barn med en gang. Etter at Erik fikk dråper den gangen, ber jeg alltid om det når barna skal ha penicillin. Leger foreslår gjerne mikstur først, er Tones inntrykk.

Sigurd Hortemo

– Leger velger til dels legemiddel av gammel vane, sier Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Foto: Legemiddelverket

Og trebarnsmoren har helt rett – salgstall fra 2012 viser at det ble solgt 23.458 pakninger med Apocillin dråper, mot 49.326 pakninger med Apocillin mikstur. Altså dobbelt så mye mikstur som dråper. Det er vanlig penicillin du kan få som dråper – ikke annen antibiotika.

– Penicillin brukes ved infeksjoner som skyldes bakterier i hals, ører, bihuler, bronkier og lunger, forteller Sigurd Hortemo, overlege ved Statens Legemiddelverk, til NRK.no.

Prisen på dråper og mikstur er omtrent den samme. For et barn på 12 kilo er dosen 0,5 ml fire ganger per dag med dråper, mens dosen med mikstur er 2,5 ml fire ganger per dag. Dette utgjør en stor forskjell på hvor mye forhatt medisin barnet må svelge.

– Leger velger til dels legemiddel av gammel vane. I tillegg vil leger vektlegge fordeler og ulemper ved lite volum ulikt. Noen vil legge vekt på at lite volum er lett å svelge, mens andre vil legge vekt på at lite volum krever nøyaktig dosering, mener Hortemo.

– Det er i prinsippet ingen grunn til å velge det ene foran det andre. Så be gjerne legen om pencillindråper, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Paracetamol til tygg, svelg eller stump

Når det gjelder Paracetamol og febernedsettende, er det smart å vite om de alternativene som finnes her også. Paracet, Pinex og Ibux finnes for eksempel i stikkpiller, flytende mikstur, brusetabletter og tyggetabletter.

Når barnet er mer enn halvannet år, skal det ha 250 mg Paracet – og dette tilsvarer en halv voksentablett. En tablett kan knuses og blandes med alskens snacks.

– Noen syns det er greiere å blande en knust tablett med litt leverpostei eller lignende. Men smaker gjør det, forteller allmennmedisinekspert Hermansen.

Ja, medisinsmaken er der. Syltetøy, yoghurt og sjokoladepålegg er andre matvarer det er populært å blande knuste tabletter i.

Før du gjør dette, så sjekk i pakningsvedlegget eller med apoteket om tabletten kan deles eller knuses, skriver Apotekforeningen . Husk også at det kan hende barnet ikke kommer til å like matvaren etter at medisin har vært blandet i.

Bland heller ikke medisinen i en for stor porsjon væske eller mat. Syke barn har ofte dårlig appetitt. Hvis de ikke spiser eller drikker hele porsjonen, får de ikke i seg riktig dose medisin.

Flytende Ibux smaker annerledes enn flytende Paracet, så sjekk hvilken smak barnet ditt foretrekker.

Medisin

Bilde fra en sliten kjøkkenbenk. Her er alle metoder prøvd for å få i barnet medisin – tabletter oppløst i juice, tabletter knust i syltetøy, tabletter pakket inn i sitrustrekk ...

Foto: Maria Elsness / NRK

Pakk inn tabletten!

Hvis barnet klarer å svelge tabletter, kan dere slippe unna stikkpille og mikstur.

– Fra tre, fire årsalderen kan barn lære å svelge tabletter, forteller Marit Hermansen.

Dersom barnet synes det er ekkelt med tablettsmak i munnen, kan pillen pakkes inn i tablettovertrekk. Tabletten smaker da godt av sitrus – noe som kan være greit når den skal passere en liten, kresen munn.

– Barn skal lære mange kunster i livet, noen lærer lett og tidlig, og noen lærer sent. Mitt triks er igjen godt samarbeid, og å legge tabletten langt bak på tunga. Det å ha på sitrus har lite å gjøre med å lære å svelge tabletter – kunsten er jo å svelge det raskt, mener Hermansen.

Men for deg med barn som hater pillesmaken, men som klarer å svelge – kan tabletter altså pakkes inn. Overtrekket skal løse seg raskt opp, slik at virkningen av selve legemiddelet ikke påvirkes. MedCoat heter produktet, som selges på apoteket.

Medisin

Tablettovertrekket MedCoat fungerer faktisk – tabletten blir pakket inn i velsmakende sitrustrekk. Du dytter pillen inn, og den kommer ut drasjert. Det koster ca 50 kroner for en pakke til ti tabletter.

Foto: Maria Elsness / NRK

Må få ny medisin etter oppkast

Hvis barnet kaster kraftig opp like etter at det har fått et legemiddel, vil ikke legemidlet være tatt opp i kroppen. Hvis det har gått mer enn en halv time, eller det er lite oppkast, er det som regel ikke nødvendig å gi en ny dose av medisinen.

Når en lege har skrevet ut legemiddel til et barn, er det viktig at behandlingen gjennomføres etter legens retningslinjer. Hvis en antibiotikakur avsluttes for tidlig, er det fare for at infeksjonen ikke blir helt borte, og oppstår igjen i en form som er verre å behandle. Kontakt behandlende lege hvis dere har problemer, skriver Apotekforeningen .

Ikke glem å være ærlig når barnet skal få medisin.

– Lag en klar avtale med barnet, og ikke lat som det ikke smaker vondt. Gi heller en grei belønning, som krysseliste med små premier – spill, lesing, lego eller lignende, råder Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)