Hopp til innhold

– Unngå overdose av fluortabletter

– Barn som har spist for mange fluortabletter, er den type uhell vi får flest henvendelser på, sier Giftinformasjonen. Sjekk hvordan du kan vite om barnet ditt har fått i seg farlig mange fluortabletter.

fluortabletter

Det er særlig barn mellom ett og tre år som spiser for mange fluortabletter. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

fluortablett

Fluortabletter finnes i mange forskjellige smaker og styrker.

Foto: Maria Elsness / NRK
Lise Ringstad

- Giftinformasjonen fraråder å sette i gang med brekninger hjemme, sier seniorrådgiver Lise Ringstad.

Foto: Privat
fluortabletter

Et barn kan spise 100 tabletter av 0,25 mg styrke (tilsvarende 50 av 0,5 mg tabletter), før det er fare for fluorforgiftning.

Foto: Maria Elsness / NRK
tannkrem

Risikoen for fluorforgiftning er større hvis barnet spiser tannkrem, enn hvis det spiser fluortabletter.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fluortabletter og fluortannkrem er stort sett noe foreldre vil at barna skal få i seg, i små mengder. Men plutselig en dag skjer det: Du oppdager at poden sitter med en tom fluortablettboks eller tannkremtube i hånden.

Dette er ikke noe ukjent scenario for Giftinformasjonen. I fjor fikk de 415 henvendelser om akutt eksponering av fluortabletter, og 156 henvendelser om fluortannkrem.

– Fluorpreparater er det vi får flest spørsmål om når det gjelder barn og akutte eksponeringer. Når barn først får tak i tablettboksen, kan de spise en del – tablettene smaker jo søtt og godt, sier Lise Ringstad, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, til NRK.no.

Anbefalte lege til fire barn

Overdosering av fluor forekommer oftest blant barn i 1–3 års alder. Vanligvis dreier det seg om et inntak av mellom 5–50 barnefluortabletter, skriver nettstedet Norsk helseinformatikk.

– I kun fire av tilfellene i fjor anbefalte vi lege eller sykehusoppfølging. I de andre tilfellene vurderte vi det slik at foreldrene kunne se an situasjonen hjemme, forteller Ringstad.

Det viktigste i en sykehusbehandling, vil være å rette opp en eventuell ubalanse i kalsiumnivået.

Og dette er også noe av det du kan gjøre hjemme, som førstehjelp hvis fluorinntaket ikke er altfor stort: Gi barnet litt melk eller et melkeprodukt. Da vil noe av kalsiumet binde seg til fluoret, slik at det ikke tas opp.

Noen tror det er lurt å få barnet til å kaste opp ved slike forgiftninger. Men det er feil:

– Giftinformasjonen fraråder generelt å sette i gang med brekninger hjemme. Ta kontakt med oss straks hvis du er usikker på om fluorinntaket er for stort til at det kan behandles hjemme, sier gifteksperten.

Giftinformasjonen er en døgnåpen tjeneste, som svarer deg på telefon når som helst.


Symptomer på fluorforgiftning

Her er symptomer på fluorforgiftning:

  • kvalme
  • brekninger
  • diaré
  • magesmerter

– Selv om barn ikke har spist en giftig mengde tabletter, kan de likevel få mage- og tarmsymptomer på grunn av søtningsstoffet i tablettene. Skulle barnet få slike symptomer, anbefaler vi at det følges opp som vanlig omgangssyke, opplyser seniorrådgiver Ringstad.

Ved mer alvorlige forgiftninger kan det blant annet sees blod i urinen, pasienten kan bli dehydrert, og oppleve kraftig tørste. Sløvhet, kramper og påvirkning på pust og hjertet, samt lever- og nyreskader kan også oppstå. Kontakt da lege snarest.

Større risiko for forgiftning med tannkrem

Fluorinnholdet i hver enkelt tablett er lavt, det er årsaken til at de fleste «overdoser» ikke fører til forgiftning.

Et barn kan spise 100 tabletter av 0,25 mg styrke (tilsvarende 50 av 0,5 mg tabletter), før det er fare for fluorforgiftning.

– Det er sjelden barn får anledning til å spise så mange, men det hender. Risikoen for en fluorforgiftning er imidlertid større hvis barnet tar for seg av tannkremtuben, mengden de da får i seg vil hyppigere kunne føre til symptomer, forteller Lise Ringstad.

Se faktarammen for mer informasjon om hvor mye fluor det er i ulike produkter.

– Hvis barnet har spist mer enn 25 mg fluor, eller man er i tvil om hvor mye det kan være snakk om, bør Giftinformasjonen kontaktes for vurdering og råd om videre oppfølging, avslutter giftekspert Lise Ringstad.

LES OGSÅ: – Ikke del tannbørste

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)