Hopp til innhold

Foreldre bør kunne to-dagersregelen

En viss type øyekatarr gjør at barna ikke kan sendes i barnehagen. Og etter diaré må barna holdes hjemme i minst to døgn. – Det har vært mye styr med disse rådene, sier Folkehelseinstituttet.

Emma og Emilian Korsnes Schea

Emma (1) og Emilian (3) Korsnes Schea har vært hjemme fra barnehagen denne uken på grunn av øyekatarr.

Foto: Anita Korsnes

Hans Blystad

– Tidligere var det noen barnehageansatte som sa at barna ikke fikk komme i barnehagen hvis de ikke gikk på øyedråper. Men dette ble galt, det er foreldrene som må vurdere om barnet skal til legen eller ikke, sier Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Snørr, tårer og diarébleier er faste innslag i barnehagen. Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlige hos barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke går i barnehage, ifølge Folkehelseinstituttet.

Noen ganger er det selvsagt at ungen må bli hjemme, og allmenntilstanden er dårlig. Men hva når den lille er i god form, men bare har litt øyekatarr eller løs avføring?

– Øyekatarr, diaré og brennkopper er det vanskeligste å gi råd for, og det har vært mye styr med rådene for disse sykdommene opp gjennom årene, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Mage- og tarminfeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehagebarn. I tillegg oppstår det gjerne utbrudd av irriterende gjengangere som hodelus, brennkopper og ulike utslettsykdommer.

– Øyekatarr har vært et problem

Folkehelseinstituttet har utarbeidet faste råd for når barn må holdes hjemme fra barnehagen, og rådene har vært konstante siden 2009. Rådene kan du lese i sin helhet på instituttets hjemmesider.

– Øyekatarr, diaré og brennkopper er det vanskeligste å gi råd for, og det har vært mye styr med rådene for disse sykdommene opp gjennom årene.

Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet

– I 2009 endret vi blant annet på rådene for øyekatarr, for øyekatarr har vært et problem, forteller Blystad.

Dette er Folkehelseinstituttets offisielle råd om øyekatarr nå:

«Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Dette er på grunn av risikoen for å smitte andre barn. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.»

Jørn-Tommy Schjelderup

– Jo klarere barnehagenes retningslinjer er, jo færre tilfeller der foreldrene ikke vil holde barna hjemme, sier Jørn-Tommy Schjelderup, i Private Barnehagers Landsforbund.

Foto: Frode Antonsen
Anita Korsnes med barna

Både Anita Korsnes og barna Emma (1) og Emilian (3) har denne uken hatt øyekatarr, og har fått merke hvor fort det smittet nesten hele familien.

Foto: Privat

- Tidligere var det noen barnehageansatte som sa at barna ikke fikk komme i barnehagen hvis de ikke gikk på øyedråper. Men dette ble galt, det er foreldrene som må vurdere om barnet skal til legen eller ikke, sier overlegen.

– Det smitter veldig fort

Anita Korsnes fra Skjetten har denne uken vært hjemme et par dager med barna Emma (1) og Emilian (3) på grunn av nettopp øyekatarr.

– Nå er vi tre av fire i familien som har fått øyekatarr, så vi satser på at vi er ferdige snart, sier Anita Korsnes til NRK.no.

Tobarnsmoren synes retningslinjene for å være hjemme fra barnehagen er greie.

– Vi har jo erfart nå at det smitter veldig fort, og jeg ble jo smittet selv også. Så en dag hjemme til behandlingen har startet er helt akseptabelt, synes hun.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener at det ikke er ofte at foreldre er uenige i barnehagenes regler for når barnet må holdes hjemme.

– Det hender, men det er ikke ofte foreldrene er uenige. Jo klarere barnehagenes retningslinjer er, jo færre tilfeller der foreldrene ikke vil holde barna hjemme, sier Jørn-Tommy Schjelderup, kommunikasjonsdirektør i PBL, til NRK.no.

– Å være hjemme med barn på grunn av øyekatarr kan virke litt meningsløst?

– Ja, dette virker meningsløst for enkelte foreldre. Dette er svært smittsomt, og mange barnehager er svært strenge her, forteller Schjelderup.

Må være hjemme i to døgn etter diaré

Dette sier Folkehelseinstituttet på sine sider om diaré:

«Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn. Barn som til vanlig har en tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Det må være foreldrene som avgjør om barnet har en unormal diarétilstand.»

- Hva er egentlig diaré? Det er ikke alltid enkelt å vurdere. Vi prøver i våre råd å finne en balanse mellom å unngå spredning, samtidig som rådene ikke skal bli altfor upraktiske for foreldrene, forteller overlege Hans Blystad.

De to små barnehagebarna til Anita Korsnes har aldri blitt smittet av diaré i barnehagen.

– Jeg synes kanskje det hadde holdt med en dag hjemme etter diaré. Men siden barna aldri har blitt smittet når det har gått diaré, så er det jo grunn til å tro at 48-timersregelen fungerer. Eller så er de ikke mottakelige for de bakteriene, det vet jeg jo ikke, sier Korsnes.

Bleieskift

I utgangspunktet skal barna være hjemme i to døgn etter at de er friske fra diaré.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Når er sårene under kontroll?

Med brennkopper er problemet når man kan gå i barnehagen igjen etter utbrudd.

– Hvor lite skorper skal man ha før barnet kan være i barnehagen? Dette er heller ikke lett å vurdere, men det bør nok ikke være mye mer enn ett sår som bør dekkes til når man skal være sammen med andre barn, mener Blystad.

Det offisielle rådet fra Folkehelseinstituttet for brennkopper er følgende:

«Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll, Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.»

Hånd- fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke gir røde flekker i ansikt, under fotflater og på hender. Utslettet ligner på brennkopper, og det er vanskelig å vurdere når barnet er klart for barnehage igjen.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Strenge regler begrenser smitte

Folkehelseinstituttet kan kun gi råd, men har likevel inntrykk av at barnehagene hører på dem.

– Det skal noe til at barnehagene avviker fra våre råd, vi er jo statens smittevernekspertise. Erfaringer viser at strenge regler for å holde syke barn ute fra barnehagen har begrenset effekt på spredningen av smitte, forteller Hans Blystad.

– Noen barnehager har innlemmet Folkehelseinstituttets råd i sine egne retningslinjer, andre bruker instituttets råd slavisk. Vi har inntrykk av at barnehager og foreldre følger rådene fra Folkehelseinstituttet, men det brukes generelt mer skjønn i barnehagene. Allmenntilstand er en slik faktor, sier Schjelderup i Private Barnehagers Landsforbund.

Oslo kommune har ikke felles regler for når barn må holdes hjemme fra barnehagene.

– Byrådsavdelingen har ikke laget egne regler eller har noen oversikt om foreldre følger Folkehelseinstituttets råd. Den enkelte bydel og barnehage mener vi er best og nærmest til å bli enige om gode kjøreregler i samråd med foreldrene, uttaler Karin Steenstrup, kommunikasjonsrådgiver for byrådsavdeling for kunnskap og utdanning Oslo kommune.

– Livet kan ikke vurderes ut fra en plakat

Overlege Hans Blystad forteller at mange barnehager etterlyser en plakat med kjørereglene, for en slik plakat utga Folkehelseinstituttet på 90-tallet.

– Men sykdommer og livet generelt er såpass komplisert at det ikke kan vurderes ut fra en plakat, sier Blystad.

– Ved mange sykdommer kan det være vanskelig å angi en nøyaktig tidsperiode for når barnet kan vende tilbake til barnehagen. Dette gjelder for eksempel ved brennkopper. I slike tilfelle må det gjøres et skjønn av behandlende lege eller av foreldrene, avslutter overlegen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)