Hopp til innhold

Her får du mye valuta for reisepengene

Velg storbyferie i Vilnius, eller legg sommerferien til Sørøst-Asia i stedet for Mallorca. Reiseekspertene gir råd til deg som vil få mest mulig ut av feriebudsjettet i 2015.

soling

Ferie i Sørøst-Asia gir ekstra mye for pengene akkurat nå, ifølge reiselivseksperter.

Foto: Elsness, Maria / Elsness, Maria

Den norske valutaen er svakere enn på nesten fem år. Kursøkningene på euro, pund, dollar og svenske kroner gjør at utenlandsferien kan bli 30 prosent dyrere nå enn for bare et par år siden.

Torild Moland

Torild Moland er redaktør i magasinet Reiselyst.

Foto: Magasinet Reiselyst

Per Henriksen

Per Henriksen er redaktør i nettmagasinet reiseliv.no.

Foto: Henrik Henriksen
Men den svake krona vil ikke legge en stor demper på nordmenns utfartstrang. Det handler bare om å velge smart. Det er de enige om, reiselivsredaktørene Torild Moland og Per Henriksen.

– Vi bor tross alt i et av verdens aller dyreste land, og mange land er så billige at en svakere kronekurs ikke har så mye å si. Ikke alle valutaer har styrket seg like mye mot krona heller. Sørafrikanske rand er for eksempel ikke blitt veldig mye dyrere, sier Torild Moland i magasinet Reiselyst til NRK.no.

Også redaktør Per Henriksen i nettmagasinet reiseliv.no er usikker på om Ola Nordmanns reisemønster endrer seg drastisk neste år, tross fallet i kronekursen.

– Nordmenn er veldig reiselystne. De fleste vil nok både håpe og satse på at krona løfter seg igjen i overskuelig framtid, sier han.

Dette er ekspertenes tips for deg som vil få mest mulig ut av reisebudsjettet på utenlandstur:

Vilnius, Litauen

Vilnius

Gamlebyen i Vilnius

Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Litauen er et av Europas billigste land. Den som allerede har feriert i hovedstaden Vilnius vet at det stemmer.

– Her koster en times manikyr 150 kroner, middag på koselig restaurant får du fint for en hundrelapp, og et glass rødvin koster 25 kroner. Både Norwegian og Ryanair flyr direkte til Vilnius, så her er det billige billetter å få, sier Torild Moland.

Vilnius er en av hennes personlige favorittbyer.

– Den har så utrolig mye å by på, samtidig som det meste er sentrert i gamlebyen og tilgjengelig til fots. Vilnius er eksepsjonelt vakker, og omtales dessuten som det neste Berlin, sier hun.

Moland viser spesielt til gamlebyen i sentrum, som er blant Europas største og som har fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Her er storslagne, vakre bygninger og brosteinsbelagte gater side om side med luksuriøse restauranter, barer og butikker.

– Gå heller ikke glipp av KGB-museet Ondskapens hus, der KGB hold til før Litauens frigjøring i 1991, sier hun.

– Eneste dårlige nyhet for reisebudsjettet er at Litauen går inn i eurosonen fra nyttår, og blir da det 19. landet som tar i bruk euro. Men erfaringsmessig vil det ikke ha så mye å si for prisnivået helt til å begynne med. Den lokale valutaen litas fases helt ut i løpet av neste år, forteller Moland.

Sør-Afrika

Cape Town

Cape Town

Foto: User PZFUN/Wikimedia Commons. (Bildet publisert under Creative Commons-lisens)

– Sør-Afrika har så mye å by på! Landet er det mest “europeiske” i Afrika, og derfor en snill introduksjon til kontinentet for den som ikke har vært i Afrika før. Og verdensdelens kuleste storby ligger her. Et besøk i Cape Town og de omkringliggende vindistriktene er noe helt unikt for Afrika.

Moland mener safari er en selvfølge når man besøker Sør-Afrika:

– Jeg ville lagt turen til Krügerparken. Der kan man faktisk kjøre rundt i sin egen bil, runde en sving og få trafikkork fordi det står en flokk elefanter i veien.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Darko Bandic / Ap

– Jeg vet egentlig ikke om jeg har lyst til å tipse om Ljubljana, for denne byen er en perle man egentlig vil holde for seg selv.

– Slovenia er ikke bare et av Europas billigste ferieland. Riktignok bruker de euro, som har trukket prisene noe opp nå. Men de har også Europas vakreste hovedstad. Ljubljana er kalt Lille-Praha og Den hvite byen, men er ingen av delene. Ljubljana er bare seg selv, og takk for det, sier reiselivsredaktøren.

Elven Ljubljanica renner som en livsnerve gjennom det historiske sentrum av byen. Takket være byarkitekten Plečnik – Ljubljanas Antoni Gaudi – er den kantet med livlige barer og restauranter.

– Hvis man har tid, kan man også ta seg til toppen av Slovenias nasjonalfjell Triglav. Det 2864 meter høye fjellet er lett tilgjengelig bare en drøy time utenfor Ljubljana, og hele turen tar to dager. På toppen bor man i en hytte som klamrer til en fjellknaus i reneste Reodor Felgen-stil, sier Moland.

– Kun de som har vært helt på toppen kan kalle seg ekte slovenere, legger hun til.

Vietnam

Cruiseskip på Halong Bay i Vietnam

Cruiseskip på Halong Bay i Vietnam

Foto: Stefano Rellandini / Reuters/NTB Scanpix

Vietnam er et av Asias billigste ferieland.

– Enda billigere enn Thailand, med gode og rimelige flyforbindelser til Europa. Jeg booket akkurat billett bare to uker før avreise med Turkish Airlines til Ho Chi Minh (Saigon) for under 5000 kroner, forteller Torild Moland.

Vel fremme er det enkelt å komme seg rundt, med mange flyforbindelser innenriks som gjerne ikke koster mer enn 150 kroner.

– Air Asia er mitt favoritt lavprisselskap, en slags Østens Ryanair med Norwegian-kvalitet, sier hun.

På en to ukers rundreise kan du fint få med deg både matsightseeing i nevnte Ho Chi Minh, aktivitetsferie i fjellene i Dalat med canyoing og fotturer, strandliv i Vietnams Miami Nha Trang og skreddersøm i historiske Hoi An. Samt et vakkert cruise i Halong Bay.

Thailand

Buddhisttempel i Thailand

Buddhisttempel i Thailand

Foto: User Milei.vencel/Wikimedia Commons. (Bildet publisert under Creative Commons-lisens)

Redaktør Per Henriksen i nettmagasinet reiseliv.no mener at flere land i Sørøst-Asia nå er blitt enda mer interessante for den som søker flotte opplevelser for en relativt rimelig penge.

Du får veldig mye for krona i både Thailand, Vietnam, Malaysia og Kambodsja. Der finner du unikt kulturmangfold, fantastiske sandstrender og et svært velsmakende kjøkken. Og du kommer deg relativt rimelig til Østen med lavprisselskaper som Norwegian og Aeroflot, sier han.

Henriksen mener at også Myanmar (Burma) er et spennende reisemål. Men der stiger prisene, ettersom "hele verden" skal dit akkurat nå.

Myanmars hotellkapasitet er i ferd med å bli sprengt, med påfølgende prisstigning. Så hvis prisnivået avgjør valget av feriemål, anbefaler jeg Kambodsja og Thailand, sier reiselivsredaktøren.

Han mener hoteller og restauranter i Thailand er skammelig rimelige.

– Landet er faktisk målt som det billigste i verden når det gjelder å spise på restaurant. Og thaimaten er jo verdenskjent. Thailand er dessuten et veldig trygt reisemål, sier Henriksen.

Kambodsja

Grønnsakmarked i Phnom Penh

Grønnsakmarked i Phnom Penh

Også Kambodsja er rimelig på alle måter. Utfluktsmulighetene er ikke like store som i Thailand, men landet byr på helt unike opplevelser innen historie, kultur og folkeliv.

Henriksen understreker at du bør tenke deg godt om før du eventuelt reiser med små barn til denne delen av verden.

– På grunn av insekter og sykdommer fraråder enkelte leger at de aller minste besøker Sørøst-Asia. Som ellers varmt kan anbefales, sier han.

Tanzania

Nungwi, Zanzibar

Nungwi på nordspissen av Zanzibar

Tanzania er også et spennende reisemål som fortjener oppmerksomhet nå, ifølge Per Henriksen.

Landet sliter litt med å tiltrekke seg turister. De som fristes av safari-ferie kan få flotte opplevelser relativt rimelig. Og Zanzibar har blant annet veldig bra strender, forteller han.

Sørøst-Europa

Baaseng

Becici, Montenegro

Foto: Karina Jørgensen

Vil man holde seg i Europa, er Italia hans personlige favoritt.

– Italia er faktisk ikke så veldig dyrt heller, men er jo ikke et lavkostland. Hvis prisnivået er det viktigste, kan man vurdere en ferietur til Serbia eller nabolandene Montenegro og Kosovo. Der venter rimelige og spennende opplevelser.

– Dessuten er Hellas fortsatt et relativt rimelig ferieland for nordmenn, selv om du betaler med euro, sier Per Henriksen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)