Hopp til innhold

Pass på passfella!

Flere land krever at passet er gyldig i minst et halvt år etter hjemreisen. Sommerferien kan gå i vasken hvis du blir avvist på flyplassen. – Da er det lite vi kan gjøre for å hjelpe deg, sier UD.

Pass og billetter

For å unngå en skikkelig pass-smell i utlandet, kan det være lurt å sjekke utløpsdatoen i god tid før avreise.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Vi får stadig henvendelser fra folk som får problemer i utlandet fordi passet deres har for kort gyldighetstid, sier fungerende kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, til NRK.no.

Frode Overland Andersen

Et nytt pass kan være en billig investering framfor å bli bortvist på flyplassen, sier UDs Frode Overland Andersen.

Foto: Pressefoto / UD

– Blir man avvist på grensen på grunn av dette, må man vanligvis returnere til Norge eller til landet man kom fra. Det er lite Utenriksdepartementet kan gjøre i en slik situasjon, forteller han.

De fleste land krever at passet er gyldig i tre måneder når du reiser hjem igjen. Enkelte andre, blant dem Tyrkia, krever dobbelt så lang gyldighet.

LES OGSÅ:

Tyrkisk e-visum

I fjor innførte Tyrkia nye innreiseregler for nordmenn. Etter at overgangsperioden nå er avsluttet, får du ikke lenger kjøpt visum på grensen. Og passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisen.

På enkelte tyrkiske flyplasser skal det riktignok være mulig å skaffe seg visum fra en elektronisk «kiosk». Den norske ambassaden i Ankara anbefaler likevel at du søker om visum på nettet før du reiser hjemmefra. Søknaden sender du til de tyrkiske myndighetene fra denne nettsiden.

– Vi vet ikke noe om hvordan flyplass-kioskene fungerer. Men visumløsningen på nettet er utmerket, så vi anbefaler folk å bruke den. Prosessen er enkel og kjapp. Samtidig betaler man gebyret på 20 amerikanske dollar med Visa eller Mastercard, sier Halvard Estensen som leder ambassadens konsulære arbeid.

– Når man søker om tyrkisk e-visum får man automatisk beskjed dersom passets gyldighetstid er for kort. Skulle gyldigheten ikke være tilstrekkelig, må man søke om nytt pass hos lokalt politi i Norge.

– Husk at en planlagt feriereise ikke er å regne som nød, så det er ikke sikkert at politiet vil utstede nødpass i slike tilfeller. Derfor kan det være lurt å søke i god tid før avreise, sier Estensen til NRK.no.

Ambassaden i Tyrkia anbefaler at du laster ned det elektroniske visumet og lagrer det på datamaskinen, mobiltelefonen eller nettbrettet som du har med deg. Da kan du skrive det ut på nytt hvis du skulle miste utskriften.

Du kan lese mer om innreise til Tyrkia på den norske ambassadens nettside.

LES OGSÅ:

Noen er strengere enn andre

København flyplass, Kastrup

Selv om det ikke er passplikt innenfor Schengen-området, anbefales det at du alltid tar med pass til utlandet.

Foto: KELD NAVNTOFT / NTB SCANPIX

– Hvis passet nærmer seg utløpsdato, er det ekstra viktig å undersøke innreisereglene i landet eller landene man skal besøke. Et nytt pass kan være en god og billig investering framfor å bli bortvist på flyplassen, sier Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

Enkelte land praktiserer reglene strengere enn andre. USA, Australia, Thailand, Singapore og Indonesia er eksempler på land der passet ditt blir gransket ekstra nøye.

– Noen land utsteder visum ved ankomst, men ikke alle. Den reisende plikter selv å undersøke reglene. Vårt beste råd er å gjøre det i god tid på forhånd slik at man eventuelt rekker å skaffe seg nytt pass før avreise, sier Overland Andersen.

Naudpass

Nødpasset skiller seg ut fra ordinære pass, og har kortere gyldighetstid. Men de koster det samme.

Det har også skjedd at oransje nødpass har skapt problemer fordi de ser annerledes ut enn de vanlige røde passene, og fordi gyldighetstiden er kortere.

Overland Andersen sier at det er lurt å sjekke pass- og visumregler med ambassadene, eller på de aktuelle landenes nettsider. Utenriksdepartementets landsider.no har også mye praktisk informasjon om reisemål verden over.

LES OGSÅ:

– Sjekk datoen nå!

Også turoperatørene minner om at den reisende selv er ansvarlig for at papirene er i orden.

– Hver sommer har vi noen episoder der nordmenn blir nektet adgang på reisemålet, eller allerede når de skal gå om bord i flyet. Da handler det gjerne om utløpsdatoen i passet, sier Star Tours informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås til NRK.no.

– For å unngå en skikkelig pass-smell i sommer, er det lurt å sjekke utløpsdatoen allerede nå. Generelt pleier vi å minne kundene våre på pass- og visumreglene når ferien nærmer seg, men når det kommer til stykket er det den reisende selv som har ansvaret, sier hun.

Kirsti Irgens Ertsås

Sjekk at passet tåler en trøkk, lyder ett av rådene fra Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour.

Foto: Star Tour

Også Ertsås mener det er greit å sjekke hva ambassadene skriver på sine nettsider, i tillegg til informasjonen man får fra turoperatør eller reisebyrå.

– Reglene kan for eksempel ha blitt endret siden forrige gang man besøkte et land. Og hvis man ikke har vært der før, kan bestemmelsene være annerledes enn man er vant til fra andre land. Derfor er det viktig å være oppdatert i god tid før avreise, sier hun.

Hun legger til at man også bør sjekke at passet tåler en trøkk.

– Et slitent pass med løse blader kan bli ansett som ugyldig. Da bør man skaffe seg et nytt slik at ferieturen ikke går i vasken, sier Ertsås.

Ifølge politiets grensekontroll på Gardermoen er det spesielt viktig at passet ikke har avrevne sider, og at siden med personalia er ren og fin. Den må tydelig vise hvem eieren er, slik at det ikke oppstår mistanke om tukling med passet.

Pass eller ikke i Schengen?

Husk at du alltid tar med pass til Storbritannia og Irland. Men reiser du til et Schengen-land, må du strengt tatt ikke ha det med deg. Du kan feriere i Frankrike med bankkortet som eneste legitimasjon.

Men ettersom Norge er ett av landene som ennå ikke har tatt i bruk nasjonalt ID-kort, kan det likevel være lurt å ta med passet. Blant annet fordi noen hoteller ber om pass når nordmenn sjekker inn.

– Selv om det ikke er passplikt innenfor Schengen-området, oppfordrer vi alle våre norske passasjerer til å ha med pass når de skal fly til utlandet. Praksisen med kontroll og stikkprøver kan variere mellom ulike Schengen-land når man reiser hjem igjen, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)