Så lett kommer tyvene seg inn i kofferten din

En kulepenn er alt som skal til for å åpne, ta ut det de vil stjele, og deretter lukke kofferten din igjen. Helt uten at du merker noen ting.

Så enkelt er dte å bryte seg inn i en koffert med glidelås.

SE VIDEO: Så raskt kan tyvene åpne kofferten din med en kulepenn. Foto: Karina Jørgensen/NRK. Video: Bjørnar Verpeide/NRK.

Bryter opp koffert med kulepenn

Ett stikk med kulepennen, og glidelåsen lar seg åpne.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vi låser gjerne kofferten i god tro om at bagasjen vår er trygg.

Men uten TSA-lås kan tollvesenet i USA bryte seg inn uten å erstatte den ødelagte låsen.

Og har du koffert med glidelås – ja da trengs det bare en penn for å åpne den.

Åpner, stjeler og lukker

Youtube er full av videoer som viser hvor lett det er å åpne en koffert uten nøkkel.

Noen av dem er opprinnelig ment for reisende som har glemt nøkkelen, men tyvene ser også videosnutter på Youtube.

Flyplasstyver som kan dette trikset kan stjele fra deg uten at du merker det, fordi de pent lukker kofferten din igjen når de har tatt det de vil ha.

Da NRK.no forsøkte å åpne en koffert med en kulepenn, gikk det helt uproblematisk på første forsøk.

Pass derfor godt på hvor du setter fra deg kofferten over alt på flyplassen.

Er du på utkikk etter ny koffert, kan det nok lønne seg å kjøpe en uten glidelås.

– Nesten alle kan åpnes

Den norske koffertprodusenten Janic & Carlo er ikke helt enig i at koffertene kan lukkes igjen.

– Med de nye TSA-låsene står låsen på rammen på kofferten, slik at glidelåsen låses fast på ett punkt. Da kan du ikke dra den rundt for å lukke den åpne glidelåsen igjen, sier Egil Gundersen, eier av Janic & Carlo til NRK.no.

Han legger til at på billige kofferter der glidelåsen ikke sitter fast i rammen, er det mulig å lukke den igjen som vist i videoen.

– Kjøper du en koffert som koster litt mer, 500, 600 eller 700 kroner, vil den ha ordentlige låser som gjør at den ikke kan lukkes etter et innbrudd, presiserer han.

Gundersen forklarer videre at for dem som kan det, er det svært enkelt å bryte seg inn i nesten alle typer kofferter.

– Jeg jobber med flere forskjellige kofferter, og de kan jeg åpne på 30 sekunder. Kofferter er min profesjon så dette kan jeg, og det kan selvfølgelig tyvene også, sier han.

Alle steder er offersteder

Jack Frostad

En bagasjetyv kan se ut som hvem som helst, sier Jack Frostad fra If.

– Det som kan gjøres blir gjort. Tyver er proffe, vet akkurat hvordan ting skal gjøres og går i ett med de andre, sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i If til NRK.no.

Tyverier hos deres kunder må politianmeldes, men If får sjelden opplysninger om hvordan tyveriet skjedde.

– Jeg har ikke hørt noe spesielt om glidelåstyveri, men ingenting forundrer oss. Ting foregår gjerne uten at vi vet det, legger han til.

Steder du bør passe ekstra godt på bagasjen:

  • Med håndbagasje må du ta ut elektronikk i sikkerhetskontrollen. Da ser tyvene hvor i kabinkofferten iPaden eller kameraet ligger, og kan lett stikke hånden inn for å ta det etterpå
  • I innsjekkingskøen er det ofte mange mennesker rundt deg. Tyvene kan lett åpne bagasjen din og stjele noe uten at du merker annet enn at køen går tregt
  • Når du sitter ved gaten og venter mens du leser en bok, kan den kjekke mannen i dress ved siden av deg forsyne seg fra kofferten din med venstrehånden, samtidig som han taster på telefonen med høyre hånd

LES OGSÅ: Ikke dra på ferie uten disse kortene

Ser ut som vanlige reisende

Den generelle gjengangeren ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) er at de reisende er stressa, og ikke passer godt nok på bagasjen.

Politiet ved Gardermoen forteller at det vanligste på norske flyplasser er at tyvene tar hele kofferten.

– De tar ut penger og eventuelt andre verdisaker, og koffertene kommer sjelden til rette, sier Karl Mauseth, politiførstebetjent ved Gardermoen politistasjon til NRK.no.

Han har ikke fått inn noen anmeldelser på tyver som har åpnet glidelåsen, stjålet noe og deretter lukket den igjen, men utelukker ikke at det skjer.

– Tyvene er veldig flinke, og det er fullt mulig å gjøre det slik som vist i videoen uten at koffertens eier merker det, legger han til.

Ikke alle reiser like ofte, og mange glemmer seg litt på en kaotisk flyplass – og snur ryggen til bagasjen.

– Det er erfarne tyver vi snakker om, som ser ut som vanlig reisende med fine klær og eksemplarisk oppførsel. Men de har et godt blikk for dette, og et trent øye som lett ser hvem som er stressa og ikke følger med på bagasjen sin. Det kan gå flere timer før de slår til, og da er de ferdig lenge før du har merket at noe er borte, avslutter han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.