Hopp til innhold

– Plagsomt med solbart

– Jeg vet ikke hvorfor akkurat jeg får bart i sola, sier Ellen (37). Både gravide, og brukere av p-piller og andre medisiner kan lett få pigmentflekker.

Solbart

Ellen (37) bruker ikke hormontabletter, men sliter likevel med pigmentflekker i ansiktet. - Det ser ut som jeg har bart etter at jeg har vært i sola, synes hun. (Montasje: NRK)

Foto: Privat

solbart

Dette bildet har Ellen tatt av seg selv etter at hun har vært i sola.

Foto: Privat

Noen blir brunere enn de har tenkt seg når de er i sola, og oppdager brune pigmentflekker på huden.

Ellen (37) fra Fredrikstad merket plutselig pigmentforandringer i ansiktet for to år siden.

– Jeg får såkalt solbart når jeg soler meg, og jeg vet ikke hva det kommer av. Jeg bruker ikke hormontabletter av noe slag, forteller Ellen til NRK.no.

37-åringen har prøvd å bruke solkrem med faktor 40 bare på overleppa, men synes ikke det hjelper noe særlig.

– Kanskje det bare kommer med alderen, jeg vet ikke. Jeg synes det er veldig sjenerende siden det ser ut som jeg har bart, sier hun.

Synes i panne, kinn og over munnen

Kjetil Guldbakke

- Hyperpigmenteringen synes gjerne mindre om vinteren, sier hudlege Kjetil Guldbakke.

Foto: Maria Elsness / NRK

Ordet "solbart" er treffende, for flekkene sees mest tydelig over munnen, over kinnbena og i pannen. Og det er gjerne rett etter soling at pigmentendringen synes best.

– De fleste får økte plager om sommeren, og merker avbleking av hyperpigmenteringen om vinteren, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter, til NRK.no.

Høy solfaktor beste råd

Marit Hermansen

- Høy solfaktor er det beste rådet, sier allmennlege Marit Hermansen.

Foto: Legeforeningen

Årsaken til flekkene er ikke klarlagt, men fargeforandringen skyldes at pigmentcellene produserer for mye melanin. Flekkene er ofte litt ujevne, med et skittenbrunt preg, opplyser Store medisinske leksikon.

– Rådet er å ikke eksponere huden for sol, det vil si at du bruker høy solfaktor, er i skyggen eller dekker deg til, sier Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.no.

Det finnes kremer som kan brukes for å bleke bort pigmentet.

– Flere ulike behandlingsmetoder kan brukes for å forbedre denne brunfargen, både preparater med A-vitamin og andre blekemidler, sier hudlege Guldbakke.

Hudlegen anbefaler derimot ikke laser.

– Laserbehandling er generelt ikke førstevalg ved melasma. Risikoen ved laser er at man får gjenværende pigment i lærhuden som forblir mørkere, forteller han.

«Mask of pregnancy»

Gravide er ekstra utsatt for de brune flekkene.

– Og hvis man først har fått pigmentflekkene, har de en tendens til å komme igjen ved soling, men i mildere form, sier allmennlege Hermansen.

Melasma kalles denne tilstanden som gir deg ekstra pigmentering i ansiktet.

– Melasma under svangerskapet kalles kloasma, eller på engelsk "mask of pregnancy", sier hudlegen.

Men det er ikke bare gravide som er rammet.

– Mange er plaget av melasma utenfor svangerskap også. En av risikofaktorene for å få det er bruk av p-piller, opplyser hudlege Kjetil Guldbakke.

Pigment

Her har en kvinne tidlig i 40-årene fått pigmentflekker på kinnet.

Foto: Privat

– Gjelder alle typer p-piller

Sigurd Hortemo

- Risikoen for økt pigmentering gjelder ved bruk av alle typer p-piller, både minipiller og kombinasjons-piller, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk.

Foto: Legemiddelverket

Legemiddelverket er klar over at pigmentflekker er en vanlig bivirkning ved bruk av p-piller.

– Økt pigmentering kan forekomme hos kvinner som bruker p-piller. Dette gjelder alle typer p-piller, både minipiller og kombinasjons-piller. Risikoen er størst hos kvinner som hadde økt pigmentendring under graviditeten, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk, til NRK.no.

Menn kan også få pigmentflekker, men kvinner er rammet ni ganger hyppigere.

Melasma forekommer i alle folkeslag, men er hyppigst hos asiater og latinamerikanere, ifølge Store medisinske leksikon.

– Det er også kjent at bruk av medisiner mot epilepsi kan føre til pigmentendring, opplyser Hortemo i Legemiddelverket.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)