Hopp til innhold

- Mange er rammet uten å vite det

Den mystiske lidelsen rosacea er en av de vanligste hudsykdommene du kan få. – De fleste vet ikke at de har rosacea, og gjør ikke noe for å bli kvitt utslettet, sier hudlege.

Rosacea

Bildene viser en 40 år gammel dame og en 62 år gammel mann, som begge er hardt rammet av rosacea.

Foto: Science Photo Library / Scanpix

Kjetil Guldbakke

– Alvorlighetsgraden av rosacea varierer fra dem som kun har lett rødhet i kinn, til dem med alvorlige symptomer som kviseliknende utslett, rødming og forstørret nese, forteller hudlege Kjetil Guldbakke.

Foto: Maria Elsness / NRK

Rosacea er en lidelse de færreste har hørt om – men det er faktisk en av de vanligste hudsykdommene du kan få. Når du leser om rosacea, går det kanskje opp for deg at du har denne rødheten i ansiktet selv – eller at du kjenner noen som har det.

Mange nettsteder skriver at Cameron Diaz og Bill Clinton er to av flere kjente personer som sliter med rosacea.

Utslettet oppstår oftest hos personer som har lett for å rødme, ifølge Store Medisinske leksikon.

– Symptomene på rosacea varierer veldig, og det er også ulike varianter av sykdommen. De vanligste symptomene er tilbakevendende rødhet i ansiktet, og utslett som ligner på kviser. Rødheten blir gjerne forverret av sollys, forteller hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo hudlegesenter, til NRK.no.

Rammer kvinner fra 30–50 år

Pasientene opplever ofte prikking og stikking i huden. Det er flest kvinner som får rosacea, og det er aller vanligst blant kvinner mellom 30 og 50 år. Det er også nesten bare mennesker med lys hudtype som rammes, ifølge nettsidene til Oslo hudlegesenter.

Men det er vanskelig å si akkurat hvor mange nordmenn som har rosacea.

– Vi har ikke så gode tall fra Norge. Men statistikk fra land vi kan sammenligne oss med, viser at fire til fem prosent av befolkningen er rammet, sier Turid Thune til NRK.no. Hun er tidligere leder av Norsk hudlegeforening, og nå seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.


Stor og tykk nese skyldes ikke alkohol

Rosacea

Rosacea er vanligst blant kvinner.

Foto: Science Photo Library / Scanpix

De verste bildeeksemplene på rosacea viser mye rødhet og kviser i huden, og ser svært plagsomt ut. Sykdommen deles gjerne opp i fire ulike typer, som krever ulik behandling (se faktarammer).

- Alvorlighetsgraden av rosacea varierer fra dem som kun har lett rødhet i kinn uten noen plager, til de med alvorlige symptomer som et hissig kviseliknende utslett i kinn, rødming og forstørret nese, forteller hudlege Guldbakke.

– En slik rød nese med overvekst av hud forbindes gjerne med mye alkohol?

– Lidelsen blir generelt sett ikke forverret av alkohol. Den store nesen menn kan få ved rosacea skyldes ikke alkohol, forteller hudekspert Thune.

Men på den andre siden:

– Ting som gjør at du blir varm i fjeset kan forverre tilstanden. Alkohol kan forverre eller framkalle utbrudd på den måten, fordi blodårene i huden utvider seg når en drikker alkohol, og en blir varm i ansiktet, sier hun.

C011/0340

Fortykket hud på nesen er en av de ulike typene rosacea.

Foto: Science Photo Library

Blir verre av sol

Rosacea forverres av andre ytre faktorer også.

– Dette vil variere fra person til person. Varme drikker, psykisk stress, vind, temperaturendringer, menstruasjon, medikamenter og sterk krydret mat er vanlige utløsende faktorer, forteller Guldbakke.

Turid Thune

– Statistikk fra land vi kan sammenligne oss med, viser at fire til fem prosent av befolkningen er rammet av rosacea, sier hudlege Turid Thune.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Sol gjør faktisk også hudlidelsen verre, så det er dermed ekstra viktig at de som har rosacea beskytter seg mot solen.

– Pasientene bør bruke høy faktor når de er ute. Men er solkremen for feit, kan det forverre utslettet. Så de må prøve seg litt fram med solkremer. Det beste er om de dekker seg til, og i alle fall ikke sitter direkte og steker seg i solveggen, sier Thune.

Tror det er kviser

Hvordan kan man så være sikker på at det er rosacea man har?

– Diagnosen er såkalt klinisk. Det vil si at en lege setter diagnosen etter en undersøkelse av huden basert på typiske symptomer. Da det finnes flere ulike typer rosacea som gir forskjellige symptomer, kan det være fordelaktig å bli sett av en hudlege ved usikkerhet, sier hudlege Guldbakke.

Hudlegen mener det er mange som har rosacea uten å vite om det.

– Ja, vi ser daglig pasienter som har gått under diagnosen kviser, rød hud eller fet hud som faktisk har rosacea. Feil behandling avrosacea kan gjøre tilstanden verre, eller være årsak til manglende bedring. Således er det fordelaktig å få riktig diagnose, og behandling deretter, anbefaler han.

Rosacea kan være særlig vanskelig å skille fra akne – det vil si kviser.

– En viktig forskjell er aldersgruppen som rammes, og at man ved rosacea ikke har hudormer, sier Guldbakke.


Ulik behandling

Det er ikke noe du kan gjøre selv for å bli kvitt lidelsen. Men unngå kortisonkrem, det vil bare forverre tilstanden, skriver Norsk Helseinformatikk.

– Det beste råd er å oppsøke lege slik at man får en tidlig diagnose. Vi har i dag gode behandlinger for alle typer rosacea, mener Guldbakke.

– Behandlingen varierer med hva slags type rosacea du har. Vi prøver alltid ut lokalbehandling først, blant annet lokal antibiotika, opplyser Thune.

– Hva med laserbehandling, anbefales det?

– Ja, laserbehandling kan ha god effekt på sprengte blodkar, og reduserer rødfargen av den grunn. Men på kviseutslett og rødming har ikke laserbehandling effekt. Pasienter med overvekst av hud på nesen kan behandles med CO2-laser, mener seksjonsoverlege Thune.

Hudekspertene anbefaler bare laserbehandling administrert av hudlege når det gjelder disse tilstandene.

– Er det rødfargen som dominerer, kan pasienten ofte klare seg med å bruke hudkrem med grønnfarge, som er motfarge til rødt, fortsetter Thune.

Rammer også på øyet

Rosacea kan du dessverre også få på øyet, i form av rødhet og en følelse av at du «har noe på øyet».

- Øyeplager som øyelokksbetennelse, øyekatarr, og betennelse på øyets hornhinne kan også forekomme, opplyser hudekspert Guldbakke.

Forløpet er kronisk, men utslettet kan være fredelig i lange perioder, ifølge Store medisinske leksikon.

– Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling kan du bli mye bedre. Tilstanden kan også plutselig opphøre etter mange måneder eller år, sier hudekspert Guldbakke.

Ikke farlig

En trøst til slutt er i alle fall at rosacea ikke er farlig.

– Nei, det er ingen farlig tilstand. For dem som er hardest rammet kan det dog påvirke livskvalitet og gi ubehag, sier Guldbakke.

For at lidelsen er ubehagelig, er det ingen tvil om.

– De som har mest utslett sier at det brenner og svir i ansiktet, men så sterke smerter er det nok ikke. Det som er mest plagsomt er nok utseendet, det kronisk røde fjeset med eller uten kviseutslett, avslutter seksjonsoverlege Thune.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)