Dette kan gi mindre allergi

Mødre kan redusere risikoen for eksem ved å spise en spesiell type melkeprodukt i svangerskapet.

Allergi

ALLERGIBESKYTTENDE: Dersom både mødre og barn får i seg probiotiske melkeprodukter reduseres antallet med eksem og høysnuesymptomer.

Foto: Colourbox

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet basert på 40.000 deltagere.

Undersøkelsen viste at risikoen for allergi var redusert med 10 prosent hos dem som drakk probiotisk melk og yoghurt sammenliknet med dem som ikke brukte slike produkter.

Probiotiske melkeprodukter kan være melk eller yoghurt som er tilsatt probiotiske bakterier, som for eksempel syrnet melk.

Det er første observasjonsstudie som har sett på denne sammenhengen.

– Vi fikk bekreftet det vi trodde. Usikkerheten ligger i at vi ikke kan vite helt nøyaktig hvor stort inntaket er. Vi kan ikke slå fast at det nødvendigvis er probiotisk melkeprodukter som er årsaken, det kan for eksempel være andre faktorer som henger sammen med inntaket av probiotiske melkeprodukter, men det høye antallet deltagere i studien gjør det interessant, sier forsker og forfatter av studien, Randi Jacobsen Bertelsen, til NRK.no.

Rammer mange barn

Gravid

Det er bra for barna at mor drikker probiotiske melkeprodukter, viser norsk studie. Foto: Colourbox

Foto: Colourbox / Colourbox

Atopisk eksem er den vanligste typen eksem hos barn. Den kalles også barneeksem eller vintereksem, og starter ofte med intens kløe. Grunnen til at huden blir tørr er at den produserer for lite fett.


Atopisk eksem er det vanligste utslettet i Norge, og vi i nord er hardere rammet enn resten av verden. Utslettet rammer nær 20 prosent her i landet.

Studien er utført sammen med forskere fra National Institute of Environmental Health Sciences i North Carolina, USA, og Universitetet i Gøteborg, Sverige.

– Det er gjort en del kliniske utprøvingsstudier tidligere der man har sett effekter av funnene vi gjorde, men det har vært varierende hva de har bevist. I denne undersøkelsen hadde vi mulighet til å se på et generelt utvalg av befolkningen som også inkludere de som ikke er i risikogruppen for å utvikle allergi, forklarer Bertelsen.

– Hjelper det noe at barna selv drikker melk tilsatt probiotiske bakterier?

– Vi spurte mødrene når barnet var rundt 18 måneder om barnet har fått probiotiske melkeprodukter. Vi fant en sammenheng hvis både mor og barn hadde inntak av melkeproduktene. fordi bakteriene ikke har en permanent kolonisering i tarmen, kan det være gunstig med inntak over tid.

Ingen beskyttelse mot astma

I studien ble det ikke funnet noen redusert risiko for astma.

– Som tidligere studier også har vist fant vi heller ingen sammenheng med risikoen for astma. Noe av årsaken til det kan være at atopisk eksem har mer sammenheng med allergi, sier forskeren.

– Tror du studien vil ha en effekt hos de som er gravide eller planlegger det?

– Det er ikke vår oppgave å komme med kostholdsråd. Det trengs uansett flere studier før man kan si noe sikkert om helseeffekten av disse produktene, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)