Hopp til innhold

Dette utslettet rammer nær 20 prosent

Atopisk eksem er det vanligste utslettet i Norge, og vi i nord er hardere rammet enn resten av verden. Her er tipsene som kan hjelpe deg med å holde eksemet i sjakk.

Atopisk eksem

Noen barn blir svært hardt rammet av atopisk eksem. Her er munnen til en jente og bena til en gutt avbildet i en dårlig periode. Til tross for iherdig behandling, ser barna likevel slik ut.

Foto: Privat

Marit Saunes

– Du har også en økt risiko for å få astma hvis du har eksem, sier overlege Marit Saunes.

Foto: Frode Nikolaisen, St.Olavs Hospital
Kjetil Guldbakke

– De fleste vokser av seg eksemplagene, men en andel vil også ha atopisk eksem i voksen alder, forteller hudlege Kjetil Guldbakke.

Foto: Maria Elsness / NRK
Eksem

Slik ser håndeksem gjerne ut. De som har mye eksem på hendene, bruker hansker både når de skriver og sover.

Foto: Privat
ElI Synnøve Gjerde

– Atopisk eksem kan oppleves krevende psykisk og sosialt, sier Eli Synnøve Gjerde i Psoriasis- og eksemforbundet.

Foto: Privat

Barneeksem, vintereksem og atopisk eksem – kjært barn har mange navn. Men dette eksemet er ikke særlig kjært. Barn som er rammet, kan bruke opptil to timer om dagen på behandling.

– Atopisk eksem er en omfattende sykdom, som rammer utrolig mange barn. Dette er absolutt det vanligste utslettet i Norge, og det er småbarnas sykdom, forteller Marit Saunes til NRK.no. Hun er overlege ved hudavdelingen på St. Olavs i Trondheim, og har skrevet doktoravhandling om eksem.

– Det er flere faktorer som er medvirkende til utviklingen av atopisk eksem, og årsaken er ikke fullt ut avklart. Atopisk eksem går ofte i arv i familier, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo hudlegesenter, til NRK.no.

16 prosent av toåringer rammet

Undersøkelser fra andre vestlige land, viser at 10–20 prosent av alle barn har atopisk eksem. Marit Saunes har i sin doktoravhandling sett på eksemforekomsten blant ungdommer og toåringer i Trøndelag.

– Vi avdekket at 16,5 prosent av trønderske toåringer er rammet. Det skiller seg ikke vesentlig fra sammenlignbare undersøkelser som er gjennomført blant annet i Sverige og Storbritannia, forteller Saunes.

Mer enn dobbelt så mange trønderske jenter som gutter i alderen 13 til 16 år meldte om plager med eksem i undersøkelsen. Blant jenter mellom 13 og 16 år, rapporterte 13,4 prosent at de er plaget med eksem. For gutter er tallene 6,3 prosent.

Selv om tenåringsguttene har mindre eksem, takler de eksem dårligere psykisk.

Mer eksem i nord

Nord-Europa og Skandinavia har høyere forekomst av eksem enn resten av verden.

– De lærde strides om hvorfor. Det skyldes ikke nødvendigvis bare klimaet, vårt vestlige levesett kan også være noe av årsaken, forteller overlege Saunes.

Eksemet blir verre for de fleste om vinteren, og derfor kalles det også vintereksem.

– Utslettet blusser opp om vinteren på grunn av tørr luft, og at vi kler på oss mer, forteller overlegen.

Ullklær, grove tekstiler og kunstfiber bør unngås, det gjør eksemet verre.

Det er utviklet egne diagnostiske kriterierer som hudleger følger når de stiller diagnosen atopisk eksem. Hvordan vite om det kan være noe annet?

– Det finnes en lang rekke andre tilstander som kan ligne. Dette inkluderer psoriasis, seboreisk eksem, skabb, soleksem, allergisk kontakteksem og visse arvelige tilstander. Så oppsøk hudlege for å få en diagnose, råder hudlege Kjetil Guldbakke.

Vil at sykdommen skal bli tatt alvorlig

Psoriasis- og eksemforbundet er opptatt av at den plagsomme sykdommen skal bli tatt alvorlig.

– Det er viktig å få frem at eksem er mer enn «bare» en hudsykdom. Atopisk eksem kan også oppleves krevende psykisk og sosialt både for den som er rammet og for de pårørende, sier Eli Synnøve Gjerde, redaktør i forbundet, til NRK.no.

– God oppfølging knyttet til behandling og mestring er helt avgjørende for den enkeltes selvtillit og livskvalitet, samt at de menneskene vi er glade i forstår problemet og våger å være nær, fortsetter hun.

Mammaene Elisabeth og Siw jobber hardt for å spre informasjon om eksemet barna deres er så hardt rammet av.

Tenk gjennom yrkesvalg

Eksem kan komme i alle aldre, men 90 prosent utvikler utslettet før de fyller syv år.

– De fleste vokser av seg eksemplagene, men en andel vil også ha atopisk eksem i voksen alder. Det er estimert at rundt 40 prosent av de med barneeksem også vil være plaget som voksne, forteller hudlege Guldbakke.

Det er en fordel å tenke gjennom valg av studieretning og yrke dersom man har vært eller er mye plaget av atopisk eksem. Det er gjerne håndeksem man utvikler i voksen alder.

– Det kan derfor være best å unngå yrker som medfører bruk av mye vann, såpe og kjemikalier. For eksempel frisør, gullsmed, og en del håndverkeryrker, opplyser Eli Synnøve Gjerde i Psoriasis- og eksemforbundet.

Utvikler også allergier

Barn med atopisk eksem har også lett for å utvikle straksallergier mot pollen, dyr og visse matvarer – som egg, nøtter, melk og fisk.

– De med atopisk eksem har tørr hud, og en svakere hudbarriere med tendens til hudinfeksjoner og allergier, opplyser hudlege Guldbakke.

Atopikere får ofte flere mollusker, eller vannvorter, enn andre. Molluskene sprer seg når barna klør seg.

– Du har også en økt risiko for å få astma hvis du har eksem, sier overlege Marit Saunes.

Men med rett behandling, kan mange heldigvis holde eksemet i sjakk. Se faktaramme for tips.

– De aller fleste har en lett grad av eksem, de færreste er ille plaget, sier overlege Saunes.

Noen er dessverre veldig hardt angrepet, tross iherdig behandling. Iselin (11) må for eksempel skrive med hansker.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)