Hopp til innhold

Leste bokserie - flyttet til Norge

En tysker flyttet til Norge, og en gjeng nordmenn dro på tur i sitt eget land, fortellere lesere til Nrk.no i serien om bøkene som får oss til å reise.

Ulla Pfefferle

Ulla Pfefferle drømte om å reise til Norge helt fra hun leste Berte Bratt (Annik Saxegaard) som 14-åring.

Foto: U.Pfefferle

I dag forteller to lesere på Nrk.no om bøkene som fikk dem til å reise. Kulturnytt og Nrk.no leter i sommer etter de litterære reiseminnene.

Tidligere har Anne B. Ragde , Vidar Kvalshaug og Hanne Hoftun fortalt om reiser de gjorde inspirert av bøker. Har du reist på grunn av noe du leste i en bok? Fortell oss om det på nettkultur@nrk.no.

Flyttet på grunn av bokserie

Ulla Pfefferle (35) fra Tyskland er en av mange lesere som har sendt inn sin historie til oss. Hun forteller at hun faktisk flyttet til Norge på grunn av en norsk bokserie!

– Jeg har bodd i Norge i til sammen fire år. Grunnen til det, er at jeg leste ungdomsbøkene til en forfatter som het Berte Bratt (pseudonym for Annik Saxegaard ).


Au Pair i Østfold

Berte Bratt påvirket den tyske jentas liv ganske sterkt, forteller Ulla Pfefferle.

– Da jeg som ung jente på 14-15 år leste bøkene som handlet om to norske tvillinger som reiser til Afrika for å jobbe som leger, bestemte jeg meg for å reise til Norge. Tvillingene het Sonja og Senta.

10 år senere reiste jeg til Norge og jobbet som au pair hos en familie i Østfold. Jeg har jobbet i Norge senere også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo

Bøkene om Sonja og Senta fra Oslo fikk tyske Ulla til å flytte til Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Identifiserte meg med personene

Pfefferle forteller at hun ofte ble spurt hvorfor hun kom til Norge.

– Det viser seg at Berte Bratt og bøkene hennes ikke er kjent i Norge (Annik Saxegaard brukte visstnok dette pseudonymet bare i Tyskland, red.anm.).

– Men på biblioteket i hjembyen min i Tyskland fantes de. Jeg elsket disse bøkene og identifiserte meg med jentene. Og til tross for at jeg var ganske ung den gangen, så viste det seg altså at Norge passer utmerket til meg, eller omvendt, og at jeg gjorde rett i det å oppsøke Norge.

– Nå bor jeg i Tyskland, men jeg føler at jeg gjør meg klar til å flytte til Norge for godt.

– Vi har noe i sjelen

Pfefferle mener leseopplevelsen har preget hennes liv i stor grad.

– Jeg tror at vi har noe i sjelen, og så kommer det noe utenfra, en bok, et menneske, en film og så videre, og så hopper vi på en måte på og gjenkjenner oss selv i dette.

Så gjelder det bare å følge fotsporene, sier Ulla Pfefferle.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dro til Oslo på grunn av «Sønnavind»

Frid Ingulstad

Frid Ingulstad.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Litteraturen får også folk til å dra på reise i sitt eget land. Serien «Sønnavind» av Frid Ingulstad fikk en gjeng stordabuer til å dra på Oslo-tur, forteller Jorunn Røyrøy, som også har skrevet inn til Nrk.no.

– Frid Ingulstad skriver bokserien «Sønnavind», som er i salg nå. Hun arrangerte vandring i hovedpersonen Elises fotspor.

Sønnavind 1: Gullnålen

Første bok i serien «Sønnavind».

Bøkene handler om livet langs Akerselva på begynnelsen av 1900-tallet.

– Vi var to søstre med mennene våre som reiste fra Stord for å være med på vandringen. Vi tok fly og bodde på hotell i Oslo bare for dette.

Det store var at vi fikk håndhilse på, og snakke med, Frid Ingulstad, forteller Røyrøy.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor