Hopp til innhold

– Jeg gikk på en smell i Lisboa

– Vi gikk og gikk, men fant ikke kafeen vi lette etter, sier forfatter og forlagsredaktør Vidar Kvalshaug, i serien om folk som har blitt inspirert til å reise av en bok.

Lisboa

Vidar Kvalshaug lette forgjeves i en undergrunnskafé i Portugals hovedstad.

Foto: ARMANDO FRANCA / AP

Vidar Kvalshaug opplevde at litteraturen grep inn i det virkelige liv, da han ble drevet rundt i Lisboa på jakt etter spor fra Saramagos roman. Som mange andre var han blitt lokket ut på tur av noe han hadde lest.

– Jeg dro til Lisboa midt på nittitallet. Med i sekken var «Beleiringen av Lisboa», skrevet av Jose Saramago, som døde tidligere denne måneden . Jeg hadde også med meg en guidebok a la «Lonely planet», men den var ikke oppe av sekken en eneste gang, forteller Vidar Kvalshaug, forfatter og forlagsredaktør.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er jo fiction

– Leseopplevelsen drev meg rundt i den portugisiske hovedstaden, blant annet til middelalderborgen Castelo De Sao Jorge, som ligger på en av høydene. Der fant jeg til og med et konkret skilt jeg hadde lett etter.

Men én kveld skulle jeg ta med kjæresten min på et undergrunnssted jeg hadde lest om i boken. Vi gikk og vi gikk, men fant ikke noe som liknet. Vi lurte etter hvert på om vi hadde tatt feil av gatene. Til slutt endte vi opp på turistinformasjonen, og den ene engelsktalende fyren vi fant, konstaterte tørt at «det er jo fiction, vet du».

– Der gikk jeg på en smell, ler Vidar Kvalshaug.

Alfama, Lisboa

Trikk i Lisboa.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Dratt med i dragsuget

Han mener han vanligvis er en person som er skeptisk til skjønnlitteratur.

– Jeg liker å ha et analytisk og distansert forhold til stoffet, men her ble jeg fullstendig dratt med i dragsuget. En liknende opplevelse hadde jeg da jeg leste Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland, men her fikk det altså konsekvenser i det virkelige liv.

– Nå i ettertid er det et godt minne.

Skriver på egen roman

Vidar Kvalshaug er selv forfatter og dessuten forlagsredaktør i Kagge forlag. Han skriver for tiden på en roman.

Vidar Kvalshaug

Vidar Kvalshaug.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Nå skal jeg ha tre måneders permisjon for å skrive den ferdig, for den skal ut i januar, sier Kvalshaug, som forteller om skriveprosessen på bloggen sin.

Del litterære reiseminner med oss!

Fredag fortalte forfatter Anne B. Ragde om bøkene som gjorde at hun «måtte» reise til Nordpolen.

Har du opplevd at en bok fikk deg til å reise til et bestemt sted? Da vil vi gjerne vite om det! Send oss en e-post på nettkultur@nrk.no .

Flere lesere har allerede skrevet til oss og fortalt om sine boklige reiseopplevelser. Noen av historiene finner du på Nrk.no utover sommeren.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober