Hopp til innhold

Lette etter Tove Nilsens Kreta

Hanne Hoftun forteller hvordan Tove Nilsens roman ble en slags «guide» på reisen til Kreta, i serien om reiseopplevelser inspirert av litteratur.

Kreta

Tove Nilsens «Kretadøgn» inspirerte Hanne Hoftun til oppdagelselsferd på Kreta.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hanne Hoftun

Hanne Hoftun.

Foto: Rune Lind / NRK

Hanne Hoftun er en av mange som har blitt inspirert til å reise ved å lese bøker. Hennes ferietur til Kreta var sterkt preget av Tove Nilsens « Kretadøgn ».

– Vi hadde allerede bestemt oss for å dra til Kreta, men leste Tove Nilsens «Kretadøgn» før og underveis. Vi var godt forberedt på steder hun skrev om som vi ville besøke, forteller Hanne Hoftun som er reporter og programleder i NRK.

– Morsom måte å lese om Kreta på

Romanen lå i sekken mens Hoftun gikk i forfatterens spor.

– Det var en morsom måte å lese om Kreta på, i tillegg til de reisebøkene vi også hadde. Tove Nilsen hadde reist tilbake mange ganger og skrev vakkert og skildrende om stedet og menneskene.

Stamstedet var lagt ned

– Hvordan var det å se stedene du hadde lest om?

– Siden det ikke var en reisehåndbok var det faktisk litt vanskelig å finne stedene hun hadde beskrevet i Agia Marina, men vi spiste på flere av restaurantene. Vi prøvde også å finne Despinas hotell, selv om vi bodde et helt annet sted.

– Vi lette lenge og vel etter stamrestauranten hennes i «oppe i åsen» hvor verten Kostas serverte vin, men det stedet var nedlagt. Dermed endte vi opp på nabopuben og festet med de lokale heltene likevel!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kreta

Det var morsomt å lese om Kreta i Tove Nilsens roman, mener Hanne Hoftun.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

– Vi hadde nok aldri gått på oppdagelsestur dit opp hvis det ikke var for boka. Vi kjørte også til flere steder Nilsen hadde nevnt, for å se om beskrivelsene stemte. Det var interessant å se hvor flink Tove Nilsen er med ord og vendinger, for å beskrive det vi også så. Morsomt!

– Opplevelsene var så nære

– Det var faktisk veldig gøy å lese boka mens vi var på Kreta for da var opplevelsene så nære.

Tove Nilsen

Tove Nilsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dette er også en meget lettlest bok, uten de store konfliktene, så den passet perfekt som ferielektyre for meg. Jeg fortalte Tove Nilsen etterpå at vi hadde hatt stor glede av boka underveis. Det syntes hun var hyggelig, forteller Hanne Hoftun.

Har du reist i sporene til en bok?

Kulturnytt og Nrk.no jakter på de litterære reiseminnene i sommer.

Tidligere har Anne B. Ragde fortalt om sin polarlengsel, og Vidar Kvalshaug har delt sin historie om da han oppsøkte José Saramagos Lisboa.

Har du opplevd at en bok fikk deg til å reise til et bestemt sted? Da vil vi gjerne vite om det! Send oss en e-post på nettkultur@nrk.no.

Mange lesere har allerede sendt inn sine reiseminner inspirert av bøkene, og de har reist både i Norge og i hele verden på jakt etter de litterære stedene. Flere av historiene kan du lese her på Nrk.no utover sommeren.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters