Hopp til innhold

Vatikanet slakter den nye Star Wars-filmen

– Feiler spektakulært i sin fremstilling av det onde, mener L'Osservatore Romano.

star wars

UPOP: Disse stormtroppene gjorde ikke en god nok jobb med å være onde i den nye Star Wars-filmen, ifølge Vatikanet.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters/NTB Scanpix

Harrison Ford på festpremiere

HAN SOLO: Harrison Ford spiller i den nye Star Wars-filmen, som har slått alt av rekorder siden den ble sluppet.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Vatikanets dagsavis L'Osservatore Romano er ikke nådig i sin omtale av «Star Wars: The Force Awakens», som sopte inn 2,15 milliarder kroner i Nord-Amerika i premierehelgen.

Ifølge bransjebladet Variety skriver avisa at filmen både er «forvirrende og uklar» – og enda verre, den mislykkes til de grader i sitt forsøk på å manifestere ondskap.

Den anonyme anmelderen i den vatikaneide avisa synes også at JJ Abrams' film er mer som en omstart enn en skikkelig oppfølger og at regissøren har latt seg inspirere av dagens dårligste actionfilmer som vedkommende mener stammer fra dataspill.

Flere amerikanske medier har tolket det dit hen at Vatikanet mener Star Wars ikke er ond nok.

– Den nye regissøren svikter spektakulært i sin fremstilling av det onde, altså de negative karakterene, mener anmelderen, som ikke står frem med navn.

L'Osservatore Romano mener regissøren ikke på noen som helst måte klarer å nå samme nivå ondskap som vi så med skurkene Darth Vader og Senator Palpatine.

Italienerne lot seg tydeligvis ikke påvirke av kritikken. Filmen hadde den sterkeste desemberåpningen i landet noensinne. Til nå har den spilt inn 87 millioner kroner i Italia.

Utenfor Nord-Amerika har den siste Star Wars-produksjonen spilt inn 4,6 milliarder kroner på verdensbasis.

Disney-konsernet, som kjøpte rettighetene til hele Star Wars-konseptet av regissøren og produsenten George Lucas, har takket være denne siste suksessen laget filmer i 2015 som til sammen har spilt inn rundt 44 milliarder kroner, med eller uten Vatikanets velsignelse.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters