Hopp til innhold

Jenter inntar Star Wars

På verdens største Star Wars-messe var jentene i hopetall. Både som fans og som nye karakterer i kommende filmer og TV-serier. Noe har skjedd.

Jenter kledd i Ahsoka-kostymer på Star Wars Celebration i London.

Jenter kledd som animasjonsfiguren Ahsoka Tano, som blir TV-serien «Ahsoka» til høsten.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det myldrer av fans på Star Wars Celebration på et digert messesenter i Londons finansdistrikt øst i byen (ExCel). Folk kommer fra hele verden.

Dette har vært en nær årlig tradisjon siden 1999. Før var det Star Wars-skaperen selv, George Lucas, som inviterte til festen. Men etter at han solgte selskapet sitt Lucasfilm til Disney i 2012, er det underholdningsgiganten som har overtatt.

FRA EN SVUNNEN TID: En av rollefiguren Prinsesse Leias mange kjoler fra de første Star Wars-filmene. Klenodiet er utstilt i monter under messen Star Wars Celebration i London i april 2023.

Slik ser det ut når en av tidenes største populærkulturelle fenomener, Star Wars, samler 35.000 fans i London.

Foto: (Privat)
Drøyt 35.000 Star Wars-fans samlet seg på Disneys messe Star Wars Celebration i London i april 2023.

I fire dager handler alt om galaksen langt, langt borte. Det er Jedi-skole med lyssabler for de minste, drøssevis av kurs der du blant annet kan lære å bygge Star Wars-rustninger og roboter.

Her er undervisning i Star Wars-historie, kunstutstillinger, og konkurranser om å ha best kostymer, eller mest imponerende Star Wars-tatoveringer. Fansen diskuterer ørsmå aspekter ved fandommen. Og, kanskje viktigst av alt – Disney presenterer sine nye serier og filmer de kommende årene.

I påsken var drøyt 35.000 mennesker samlet på et Londons største messesenter, ExCel. Anledningen var Star Wars Celebration Europe 2023.

I påsken var drøyt 35.000 mennesker samlet på et Londons største messesenter, ExCel.

Foto: (Privat)

På de mange showene her, som gjerne blir kalt paneler, dukker både gamle og nye skuespillere opp. Det er også produsenter, regissører, og folk som jobber med alt fra spesialeffekter til lyddesign og sminke. Publikum er ofte minst like interessert i å høre hva de har å fortelle, som dem som jobber foran kamera.

Men publikum jubler nok ekstra høyt når stjernene kommer ut på scenen.

Eldstemann er Billy Dee Williams (83), som gjennom flere tiår har spilt rollen som Lando Calrissian. Han smiler til fansen, men sier ikke så mye.

Hayden Christensen, kjent som Anakin Skywalker er her. Det samme er Jude Law, som debuterer i kommende «The Skeleton Crew», og ikke minst Ewan McGregor som spiller Obi-Wan Kenobi.

Jente kledd som Ahsoka sammen med ukledde fans på Star Wars Celebration i London.

Jente kledd som Ahsoka sammen med utkledde fans på Star Wars Celebration i London.

Foto: (Privat)

Allerede på toget hit legger jeg merke til hvor mange jenter det er i vognen. En har lyssabel i høyrehånden og holder en rosamønstret sekk. Hun er i slutten av tenårene og ser drømmende ut.

I et folkehav utenfor messesenteret er det tett som på Karl Johans gate en 17. mai i godvær, og forventninger i luften som rett før en avgjørende landskamp.

Inne i den mer drøyt 40.000 kvadratmeter store bygningen, samler fans og filmfolk seg. Selgere står på rad og rekke med merchandise og samleobjekter. Her er det mye å bruke penger på!

Autografjegerne står i hundremeter lange køer. De må kanskje vente hele dagen for et bilde med signatur. Det er stappfullt.

Hayden Christensen spilte Anakin Skywalker, som blir Darth Vader. Her fra scenen i London under messen Star Wars Celebration.

Hayden Christensen spilte Anakin Skywalker, som ble Darth Vader.

Foto: Jeff Spicer/Getty Images for Disney

Krangel i fanmiljøer

Disney har produsert mye Star Wars etter at de tok over Lucasfilm. Mottakelsen har vært blandet. Alt har ikke blitt kassasuksesser, slik de håpet og mange trodde.

Men det du kan hende ikke vet, er at det har vært mye bråk i fanmiljøet de senere årene.

Fans krangler om hvilken av trilogiene som er best og verst. Være seg George Lucas sine to første trilogier (originaltrilogien og prequeltrilogien), eller Disneys nye trilogi (sequeltrilogien), og selskapets TV-serier.

Det trolles i sosiale medier. Fans beskylder hverandre for både å være rasistiske, homofobe og kvinnefiendtlige. Noen mener også at Disney behandler både dem og Star Wars-franchisen dårlig.

Det er talkshow-paneler, utstillinger og salgsboder fordelt over flere hundre kvadratmeter og tett med folk overalt. Noen av rekvisittene fra filmuniverset har blitt verdifulle samleobjekter til å drømme om å sette i hyllen hjemme.

Noen rekvisittene fra filmuniverset har blitt verdifulle samleobjekter til å drømme om å sette i stuen hjemme.

Foto: (Privat)

Hvordan det har blitt slik, virker uforståelig. Rundt meg beveger folk seg rolig og er høflige. Ingen sniker i køen. Fremmede tar selfier sammen. Folk ler og smiler.

Ingen er tilsynelatende redde for å si hvilken favorittfilm de har. Men mange virker litt engstelige for å ytre seg om filmer de ikke liker. Frykten er å bli hetset eller kansellert, får NRK opplyst.

Hovedscenen under Star Wars Celebration i London.

Hovedscenen under Star Wars Celebration i London.

Foto: (Privat)

Men folk reiser hit fra Norge, Sverige, Japan, Australia og USA, blant annet. Fansen elsker Star Wars, uansett hvor uenige de er. Følelsen av å komme litt nærmere eventyret, trumfer det meste. Det vet Disney.

Bare inngangsbilletten koster opp mot 5000 kroner for et 4-dagerspass.

Men det er ikke sikkert du får plass på akkurat det panelet eller showet du vil se. Nesten alle billettene ble forresten utsolgt i fjor.

Mann på Tauntaun, som er et fantasidyr fra vinter-planeten Hoth, i Star Wars.

Mann på Tauntaun, som er et fantasidyr fra vinter-planeten Hoth, i Star Wars.

Foto: (Privat)

– Opphavet til alt nytt

Klassikeren «Return of the Jedi» fyller 40 år i 2023. Ole Andre Størdal skal inn i den største salen der jubileet skal markeres.

– De første filmene betyr mye. De er opphavet til all Star Wars vi har i dag. Jeg tror Disney har lært noe av ting som ikke slo så godt an, som «Solo: A Star Wars Story» (2018), sier Størdal.

– Historier som «Ahsoka», som er laget helt fra bunnen, er noe helt annet og bedre, mener han.

«Return of the Jedi»-feiringen varer en time. Resten av de store showene på Celebration er lite opptatt av det som har vært. Her handler det først og fremst om alt som skal komme av Disneys nye Star Wars-produksjoner. Noen setter nok mer pris på det enn andre.

Ole Andre Størdal og Melanie Landicho på Star Wars Celebration i London april 2023.

Melanie Landicho og Ole Andre Størdal på Star Wars Celebration i London.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Størdals samboer Melanie Landicho er på sin tredje messe, og har kanskje et litt annet fokus enn kjæresten.

– Jeg har inntrykk av at man heier på kvinner i Star Wars nå, i mye større grad enn tidligere. Det er jeg glad for, sier Melanie Landicho.

Kvinnelige skurker

Helt fra Disney tok over har kvinner inntatt Star Wars-universet. Først og fremst som heltinner og hovedpersoner. Blant disse er Rey, spilt av Daisy Ridley i sequeltrilogien (2015-2019). Jyn Erso, spilt av Felicity Jones i «Rouge One: A Star Wars Story» (2016). Emilia Clarke spilte Qi'Ra i «Solo: A Star Wars Story».

En av skurkene i Ahsoka er rollefiguren Shin Hati, som spilles av Ivanna Sakhno.

Shin Hati er hovedpersonen Ahsoka Tanos motstander i høstens nye TV-serie «Ahsoka». Hun spilles av Ivanna Sakhno.

Foto: Lucasfilm Ltd.

I den nye storsatsingen «Ahsoka», som kommer til høsten, er det mer enn noen gang kvinner som fronter Star Wars.

Rosario Dawson spiller hovedrollen som Ahsoka. Figuren er allerede godt kjent. Blant annet fra animasjonsserien «The Clone Wars», og noen episoder av den populære TV-serien «The Mandalorian».

Men i motsetning til tidligere, kan det virke som om Star Wars-skaperne åpner for å vise kvinner som noe mer enn flinke og gode «Disney-prinsesser». Flere kvinner skal bli skurker i tiden fremover.

Et par skurker har det riktignok allerede vært, som Gwendoline Christie, som skjuler seg bak masken til Captain Phasma i The Force Awakens (2015) og «The Last Jedi» (2017).

Men det kan virke som om Disney har hørt på fansen, også jenter, som mener at en del av de nye kvinnerollene har vært litt for polerte til tider.

Karakteren Shin Hati skal bli en kvinnelig Star Wars-skurk vi aldri har sett maken til, skal vi tro Disney. Hun får mye oppmerksomhet når Disney skal promotere TV-serien «Ahsoka», på Celebration.

Shin Hati hører til The Dark Side, som det heter i filmuniverset som George Lucas laget. Hun spilles av Ivanna Sakhno.

Diana Lee Inosanto er en annen skuespiller som spiller skurk i den nye serien. Fra scenen forteller hun at noe av det hun liker best ved rollefiguren er at hun jobber veldig hardt for det hun tror på.

Neste år kommer også serien «The Acolyte». Den handler om en ond gruppe som vil ta makten i galaksen. Flere av disse mørke hovedrollene er kvinner.

Inn i fremtiden

Eleonora Scanu på Ahsoka-panel i London.

Eleonora Scanu som Ahsoka i London.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Eleonora Scanu er på Instagram som @ahsoka94. Hun ser opp til karakteren Ahsoka.

– Hun er en sterk og smart jente, som kan få til alt. Hun gir aldri opp. Derfor er hun et forbilde for meg, sier Scanu.

For 16 år siden var undertegnede til stede på Star Wars Celebration akkurat her på samme sted i London. Da var unge menn i klart flertall. De vokste opp med George Lucas sine filmer fra slutten av 1970-tallet og til litt ut på 2000-tallet. Star Wars ble først og fremst markedsført mot «gutteværelset».

Fans i kostymer fra Star Wars-universet poserer for alle som vil ta bilde.

Fans i kostymer fra Star Wars-universet poserer.

Foto: (Privat)

Nå kommer jenter hit i hopetall. På mitt første besøk her sa verten som varmet opp publikum i showsalen: «Rekk opp hånden dere jenter som er her med kjæresten som er fan». Nesten alle jentene, inkludert meg selv rakk opp hånden.

Noe slikt virker utenkelig i dag. Jeg sitter ved den største scenen. 4.500 publikummere fikk plass. Mannen min fikk ikke det. Men rundt meg sitter mange andre jenter, flere har reist hit alene.

Verten på scenen i dag, roper ut: «Du kommer ikke til å rekke å være med på alt. Du kan aldri kjøpe alt her. Men fokuser på det du liker best».

Kanskje en filosofi som kan gjelde alt som har med Star Wars å gjøre, tenker jeg.

AT-AT på Star Wars Celebration.

Fartøyet AT-AT på Star Wars Celebration.

Foto: (Privat)

Mer å utforske

«A New Hope» var den første av de originale filmene Roger Kvinnesland så.

– Jeg holder på den følelsen, og er helt euforisk med alle kjendisene her.

Det er mye mer å utforske i Star Wars-verdenen, mener kameraten Håkon Kvamsøe.

– Fra før har jeg sett alle filmene, og jeg likte Han Solo-filmen. Jeg er rimelig overveldet av alt her, sier Kvamsø sent på kvelden, på bar sammen med norske fans.

Noen timer tidligere har Disney også avslørt at de vil lage tre nye spillefilmer. En foregår flere tusen år tilbake i fortiden, og er muligens rettet mot den eldre garde av fans. De som mener at Star Wars-fortellingen egentlig burde vært avsluttet med George Lucas sin finalefilm «Return of The Jedi».

Den andre filmen skal etter planen bli en slags konklusjon på TV-seriene «The Mandalorian», «The Book of Boba Fett», og «Ahsoka».

Den tredje skal handle om sequeltrilogiens heltinne, Rey. Hun forsøker å gjenopprette Jedi-ordenen etter hendelsene i filmen «The Rise of Skywalker» (2019). Det jubles når skuespiller Daisy Ridley entrer scenen i fotsidt rødt.

Dave Filoni på scenen under Star Wars Celebration i London i påsken 2023.

Dave Filoni på scenen under Star Wars Celebration i London i påsken 2023.

Foto: Kate Green / Getty Images for Disney

I sentrum for mye av det som skal skje i Star Wars-universet framover, står Dave Filoni. Han var George Lucas sin læregutt, og er derfor en mann de fleste fans har stor tillit til. Han har mye kreativ kontroll.

Opprinnelsen til The Force, eller Kraften, er ifølge Filoni noe de vil utforske.

Da jeg møtte Filoni på Star Wars Celebration i Orlando tilbake i 2010, var han en nykommer i Lucasfilm. Han var litt forsiktig og virket noe forundret over å ha fått tilliten. Han understreket gang på gang hvor mye Star Wars har betydd for ham.

På scenen i London synes jeg han har forandret seg lite. Men han virker tryggere og mer selvsikker. Filoni får ikke lenger rusle rundt som han gjorde på Star Wars Celebration. Nå er 48-åringen Disneys nye håp.

Rosario Dawson på Star Wars Celebration i London.

Rosario Dawson spiller hovedrollen som Ahsoka Tano, i TV-serien Ahsoka.

Foto: Kate Green/Getty Images for Disney
Flere nye TV-serier ble presentert på Star Wars Celebration i London, deriblant «Ahsoka».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.