Hopp til innhold

Trakk seg etter Astrup Fearnleys oljekobling

Astrup Fearnleys samarbeid med det kontroversielle oljeselskapet Lundin Petroleum, førte nylig til at en av museets foredragsholdere trakk seg. – Udramatisk, sier museets direktør.

Astrup Fearnley-museet

Kritikken mot Astrup Fearnleys kobling til oljeselskapet Lundin fortsetter i både Norge og Sverige.

Foto: NTB Scanpix

Kim West er redaktør for den svenske utgaven av Kunstkritikk, og skulle etter planen holde et foredrag om nettopp kunstkritikk på Astrup Fearnley. Men foredraget ble skrinlagt som en reaksjon på museets samarbeid med Lundin Oil.

– Det er problematisk når Astrup Fearnley har fått ny informasjon om Lundin, og allikevel velger et samarbeid som må tolkes som en aktiv støtte, sier han til NRK.no.

Oljeselskapet har vært gjenstand for mye medieoppmerksomhet i vårt naboland de siste årene. På slutten av 90-tallet etablerte Lundin seg i omstridte områder i Kongo, Sudan og Uganda, hvor det på den tiden eksisterte mer eller mindre lovløse tilstander.

Beskyldningene har kommet fra mange hold om hvordan selskapet har vært delaktig i drap og forbrytelser mot menneskeheten i sin jakt på olje og landområder i de afrikanske landene.

Vekker oppsikt i Sverige

West forteller at Astrup Fearnley for tiden er gjenstand for en type oppmerksomhet i svenske medier de sikkert kunne vært foruten.

– Lundin Petroleums aktivitet har fått enorm oppmerksomhet i Sverige det siste året. Nå har flere store dagsaviser rapportert om relasjonen mellom Astrup Fearnley og Lundin, så jeg håper det kan føre til at så mange som mulig gjør seg opp en mening om saken.

– Flere veletablerte organisasjoner i Sverige har tatt avstand fra Lundin ettersom selskapet nekter å sette i gang en uavhengig utredning av opptredenen i Sudan.

Kan ødelegge for Astrup Fearnley

Oljeselskapet har tidligere tilbakevist alle anklager, men dette er ikke godt nok for Kim West. Han mener samarbeidet er i ferd med å skade Astrup Fearnley.

– Samarbeidet underminerer Astrup Fearnleys kritiske legitimitet, og det er skuffende hvordan de velger å se bort fra fakta.

– Udramatisk

Museumsdirektør Gunnar B. Kvaran ser ikke helt den store dramatikken i at foredragsholderen blir hjemme.

– Kim West er selvsagt i sin fulle rett til å avlyse foredraget. Han har sine grunner og det respekterer vi. Han er en av et titalls foredragsholdere som kommer, så vi ser ikke noen dramatikk i dette, sier Kvaran til NRK.no.

gunnar Kvaran

Gunnar Kvaran vil ikke ta noe standpunkt om forholdet til Lundin enda.

Foto: Astrup Fearnley

Astrup Fearnleys kontroversielle forhold til Lundin vil etter alt å dømme bestå en stund til, til tross for den massive kritikken som har kommet i både Norge og Sverige.

– Vi har vært i kontakt med flere svenske aktører, men vet ikke noe mer om saken per i dag. Anklagene mot Lundin er svært alvorlige, men vi har ikke mottat noe informasjon som bekrefter påstandene. Saken er nå i det svenske rettssystemet, så vi kommer til å avvente til resultatet herfra blir klart.

Følger med på Sverige

Kvaran følger med på utviklingen i svenske medier, men er usikker på om Lundin-effekten vil ha noen påvirkning på museets troverdighet.

– Dette er helt klart en veldig stor sak i Sverige hvor mange sentrale politikere er involvert. Det er vanskelig å vite om dette vil ha noen negativ effekt for Astrup Fearnley, men jeg håper virkelig ikke det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters