Hopp til innhold

Omstridt oljeselskap blir Astrup Fearnleys hovedsponsor

Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum har blitt anklaget for en rekke kriminelle handlinger. – Pinlig for Norge og Astrup Fearnley, sier svensk forfatter om samtidsmuseets nye hovedsponsor.

Astrup Fearnley Museet

Astrup Fearnley er blitt omtalt som Oslos nye storstue, og har siden åpningen i slutten av september hatt 25.000 besøkende. Nå går oljeselskapet Lundin inn som økonomisk støttespiller.

Foto: Henrik Lied / NRK

Astrup Fearnley Museet har et driftsbudsjett på 30–40 millioner kroner i året, og 10 millioner kroner skal hentes inn gjennom ulike sponsorer.

Oljeselskapet Lundin går inn som hovedsponsor, og har forpliktet seg til å bidra med et millionbeløp i årlig støtte, det skriver Dagens Næringsliv.

Det svenske selskapet har vært i hardt vær de siste årene, og er blitt kritisert fra en rekke hold for sin virksomhet i Afrika.

Dronning Sonja

Dronning Sonja åpnet Astrup Fearnley-Museet i slutten av september. – Dette er en stor dag. En dag jeg tror vi alle har sett frem til, både med forventning og spenning, sa dronningen under åpningen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Anklaget for krigsforbrytelser

Rapporten UNPAID DEBT av nettverket ECOS, tar for seg oljeselskapenes rolle i krigen om oljefeltet Blokk 5A i Sudan fra 1997 til 2003. I rapporten, som ble publisert sommeren 2010, blir det slått fast at Lundin Consortium skal ha medvirket til krigsforbrytelser.

Den svenske påtalemyndigheten har de to siste årene jobbet med en forberedende undersøkelse hvor det skal kartlegges hvorvidt Lundin har bidratt til grove brudd på folkeretten. Undersøkelsen er fremdeles under arbeid.

Lundin er også anklaget for å ha brutt forbudet mot våpenhandel i Somalia.

Ifølge Aftonbladet skal Lundins underselskap, Africa Oil, ha brukt tungt bevæpnede styrker for å sikre seg landområder i Somalia. Det blir avslørt i et dokument fra Wikileaks.

Aftonbladet sendte tidligere i år tre journalister til Sudan for å ettergå selskapets tilstedeværelse i landet.

Ifølge Aftonbladets journalister, og en av avisenes lederartikler, ble massemord, sexslaveri og rekruttering av barnesoldater brukt som verktøy for de internasjonale oljeselskapene som ønsket å etablere seg i området.

Lundin Petroleum har tidlgiere avvist alle anklagene, og skriver i en e-post til NRK at undersøkelsene av selskapet omhandler virksomhet fra mer enn 10 år tilbake.

– Selskapet ønsker undersøkelsen velkommen, og kommer til å bistå med informasjon som kan bringe klarhet i det som skjedde, skriver kommunikasjonssjef i Lundin Petroleum, Maria Hamilton.


– Pinlig

Forfatter og journalist Kerstin Lundell skrev i 2010 boken Affärer i blod och olja, som hun vant Grävande journalisters pris Guldspaden for.

Hun mener det er svært uheldig at Lundin Petroleum blir Astrup Fearnleys nye hovedsponsor.

– Det er betenkelig ettersom Lundin er innblandet i så mange blodige oljevirksomheter. Selskapet blir for tiden utredet av svensk politi for sin tilstedeværelse i Sudan. Ifølge ECOS skal 12.000 sudanere ha blitt drept på grunn av Lundins jakt etter landområder og olje, sier Lundell.

Forfatteren kaller sponsoravtalen for pinlig.

– Det er pinlig for Astrup Fearnley at Lundin Petroleum er hovedsponsor. Dersom man tenker at kultur har noen menneskelig verdi, så er det helt feil å ha dette selskapet som sponsor. Det er feil å samarbeide med et slikt selskap, sier hun.

Astrup Fearnley museet

Astrup Fearnley er et privat samtidskunstmuseum med kunstnere som Jeff Koons og Damien Hirst på veggene. Museet har ambisjoner om å få 200.000 publikummere på besøk årlig.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix


Overraskende

Maren Sæbø, redaktør i verdensmagasinet X, blir overrasket over at Astrup Fearnley har valgt Lundin Petroleum som hovedsponsor.

– Det klinger ikke veldig godt av denne avtalen. Det har vært mye kritikk og skepsis knyttet til selskapet. For meg virker det spesielt at Astrup Fearnley vil ha Lundin som hovedsponsor, sier Sæbø, som skriver bok om oljevirksomhet i Afrika.

Lundin var tidlig inne i ukonvensjonelle landområder, blant annet i Kenya, Kongo, Uganda og Sudan.

– De har ikke noe spesielt godt rykte. Lundin var tidlig inne i omstridte områder hvor det ikke finnes nasjonal lovgivning og hvor flere kritikkverdige forhold er blitt avdekket. Et stort norsk selskap som Statoil ville aldri gått inn i slike områder, sier Sæbø.


Ukjent for museet

Astrup Fearnley Museet skal hente inn ti millioner kroner gjennom ulike sponsoravtaler.

Gunnar B. Kvaran, direktør ved Astrup Fearnley Museet, sier at det har vært viktig for museet å få sponsorer på plass.

– Vi prøver å få sponsorer til å hjelpe oss med å finansiere museet, slik at vi kan formidle det vi ønsker til publikum og ha mest mulig åpent. Vi er et privat museum som er nødt til å stole på eksterne sponsorer, sier Kvaran.

Da NRK.no ringer er Kvaran uvitende om påstandene rundt Lundins virksomhet i Afrika.

– Jeg har ikke vært kjent med den delen av deres virksomhet. Vi har først og fremst fokusert på Lundin Norge, og virksomheten deres her.

– Burde dere ha undersøkt selskapets virksomhet før dere inngikk en sponsoravtale med dem?

– Her må vi helt klart hente inn mer informasjon. Nå vet jeg ikke hvordan den norske delen av selskapet er involvert, men dette tar vi absolutt på alvor. For Astrup Fearnley er det viktig å samarbeide med selskap som overholder lover og regler, sier Kvaran til NRK.

Direktøren sier han vil undersøke saken nærmere.

– Dette skal vi se nærmere på, men det er første gang jeg hører om denne saken. Inntil da kan jeg ikke uttale meg mer om saken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober