Hopp til innhold

Tror oljesponsing kan skade Astrup Fearnley Museets omdømme

Flere svenske selskap har trukket seg ut av omstridte Lundin Petroleum, Astrup Fearnley Museets nye sponsor. – Samarbeidet skader museet, mener omdømmeekspert.

Astrup Fearnley-museet

Astrup Fearnley er blitt omtalt som Oslos nye storstue, og har siden åpningen i slutten av september hatt 25.000 besøkende. Oljeselskapet Lundin går inn som økonomisk støttespiller.

Foto: NTB Scanpix

NRK.no skrev mandag om at det omstridte oljeselskapet Lundin Petroleum går inn som Astrup Fearnleys nye sponsor.

Oljeselskapet skal sponse museet med et årlig millionbeløp.

Lundin Petroleum har vært gjenstand for mye kritikk i hjemlandet på grunn av sin virksomhet i Afrika.

Flere institusjonelle eiere trakk seg i fjor ut av Lundin Oil, etter at oljeselskapet avslo en uavhengig gransking av selskapets virksomhet i Sudan, det skriver SvD Næringsliv.

Blant storselskapene som kvittet seg med aksjene var et av Sveriges største forsikringsselskap, Folksam, og Sveriges tredje største LO-forbund, Händels.

– Svært negativt

Peggy S. Brønn, professor ved BI og direktør for Senter for virksomhetskommunikasjon, mener det nyåpnede Astrup Fearnley Museet setter omdømmet sitt på spill ved å inngå et samarbeid med Lundin Petroleum.

Peggy Brønn

Lundin har ingenting å tape på dette samarbeidet, det har derimot Astrup Fearnely Museet, mener omdømmeekspert Peggy S. Brønn.

Foto: Handelshøyskolen BI

– Dette er svært negativt for museet. Her er det noen som ikke har gjort hjemmeleksen sin. Hvorfor bruker de Lundin Petroleum som sponsorer? For en kulturinstitusjon som Astrup Fearnley er det viktig at sponsorene løfter museet, og vise at bedriften tar samfunnsansvar. Lundin Petroleum gjør det motsatte. Det er svært pinlig for museet, sier Brønn som har skrevet flere bøker om omdømmeforskning.

Professoren mener at Lundin Petroleum ikke kan komme negativt ut av sponsoravtalen.

– For Lundin er dette en god måte å profilere seg på. De ønsker å vise at de støtter kunst og kultur. For dem er det ren markedsføring. Dette skader ikke Lundin, men det skader Astrup Fearnley. For museets omdømme blir det viktig hvordan de håndterer denne situasjonen.

Manglende research

Peggy S. Brønn er overrasket over at Astrup Fearnley ikke hadde sjekket bakgrunnshistorien til sin nye hovedsponsor.

– Det er bare å google dem. At selskapet blir etterforsket og er anklaget for krigsforbrytelser, er noe de skulle visst. Hvis det viser seg å være sanne anklager, kan ikke Astrup Fearnley ha dem som sponsorer, sier Brønn.

Les også: Martin Schibbye reiste til Etiopia for å dokumentere konsekvensene av Lundins tilstedeværelse

Finnes bedre sponsorer

Arild Hermstad

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender mener Astrup Fearnley Museet burde ha etiske retningslinjer.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener Astrup Fearnley Museet burde ha en høyere standard for sine sponsorer.

– Dette er uheldig. Lundin Petroleum er en aktør som man bør holde en viss avstand til. De har et dårlig rykte når det gjelder samfunnsansvar, sier Hermstad til NRK.

Han mener Astrup Fearnley ikke har vært flink nok til å sjekke bakgrunnsinformasjonen til selskapet.

– I kulturlivet er man relativt glade for de pengene man kan få. Man ønsker ikke å finne noe snusk. Da har man en lav etisk bevissthet.

Hermstad etterlyser en mer bevisst holdning rundt etiske retningslinjer for kulturinstitusjonene.

– Astrup Fearnley burde finne en bedre sponsor. Det finnes heldigvis mer samfunnsansvarlige bedrifter der ute, sier Hermstad.

– Publikum er opptatt av kvalitet

Hans Geelmuyden

Hans Geelmuyden tror kvaliteten på museets innhold er viktigere enn hvem som sponser det.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

PR-ekspert og seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, er av en annen oppfatning. Han vil gjerne gratulere Astrup Fearnley med sin nye sponsor.

- Jeg synes dette er kjempebra. Det betyr at Astrup Fearnley får masse penger til å lage gode utstillinger til publikum, sier Geelmuyden.

Han er heller ikke bekymret for museets omdømme.

– Omdømmet til en kulturinstitusjon handler om hvor god jobb de gjør for publikum og hvor gode utstillinger de lager. Min klare erfaring er at den type ting spiller mye mindre rolle enn det gjør for Astrup Fearnley å lage gode produksjoner. Og for å lage gode produksjoner trenger de penger. Hvor de pengene kommer fra spiller mye mindre rolle, sier PR-eksperten.

Geelmuyden tror ikke publikum vil tenke over hvilke sponsorer museet har.

- Det vil ikke plage meg at Lundin Petroleum blir etterforsket av svnesk politi når jeg går rundt på Astrup Fearnley. Min erfaring er at publikum først og fremst er opptatt av kvalitet. Også er det opp til Astrup Fearnly-museet å ta stilling til hvordan de skal bruke pengene og hvilke produksjoner de vil lage.

Vil ikke kommentere

Direktør Gunnar B. Kvaran ved Astrup Fearnley Museet har ikke vært tilgjengelig for kommentar siden mandag.

Kvaran var ikke kjent med anklagene mot Lundin Petroleum før NRK.no tok kontakt.

– Her må vi helt klart hente inn mer informasjon. Nå vet jeg ikke hvordan den norske delen av selskapet er involvert, men dette tar vi absolutt på alvor. For Astrup Fearnley er det viktig å samarbeide med selskap som overholder lover og regler, uttalte Kvaran til NRK.

Lundin Petroleum har tidligere avvist alle anklagene selskapet, og blir nå undersøkt av svensk påtalemyndighet. I en e-post til NRK skriver selskapet at de ønsker undersøkelsen fra den svenske påtalemyndigheten velkommen.

– Vi kommer til å bistå med informasjon som kan bringe klarhet i det som skjedde i Sudan, skriver kommunikasjonssjef i Lundin Petroleum, Maria Hamilton.

OPPDATERING:

I en e-post sendt 19.oktober skriver Gunnar B. Kvaran til NRK.no:


– Lundin er en av flere sponsorer til Astrup Fearnley Museet. Vi erkjenner at det er alvorlige anklager som er rettet mot Lundin. Samtidig er det så langt ikke tatt ut noen tiltale mot selskapet og de er foreløpig heller ikke dømt for noe. Vi forholder oss således til Lundin Norge som et selskap som driver utvinning av olje innenfor de lover og regler som er fastsatt her til lands.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP