Linn Skåber i «Hvem tror du at du er?»

SE KLIPP: Linn Skåber jakter på slekta si i første episode av serien «Hvem tror du at du er?».

Linn Skåber tok til tårene på slektsjakt

Linn Skåber ble sterkt grepet da hun prøvde å grave tilbake i slekten sin på morssida.

Første nyttårsdag er det klart for en ny sesong av serien «Hvem tror du at du er». Åtte kjendiser får hjelp til å studere sine slektstre og se hva og hvem man stammer fra.

Les også: Slik kommer du i gang med slektsforskning

Les også: Interessert i å finne ut mer om slekta?

I første program er det skuespiller og fast Nytt på Nytt-deltaker Linn Skåber som forsøker å finne ut hvem hennes ukjente oldefar var. Underveis avdekkes det flere store hendelser som hittil har vært ukjent for slekta hennes.

Mystisk morfar

Som enebarn er ikke Skåber velsignet med noen stor slekt, og ting blir ikke stort bedre av at hennes far er enebarn, mens moren bare har ett søsken.

Skåber ønsker i programmet å finne ut mer om sin noe mystiske morfar, som ble oppdratt av en alenemor i Oslo tidlig på 1900-tallet. Slekta vet nemlig lite om hva som er bakgrunnen for at oldemor Ragna Benterud ble alene med sine barn.

– Jeg er spent på hvorfor hun var alenemor, sier Skåber.

Linn Skåber og Ragnhild Benterud - Slekta på morssida til Linn Skåber er uklar, og moren Ragnhild Benterud forsøker å hjelpe til med å klargjøre. - Foto: NRK /

Slekta på morssida til Linn Skåber er uklar, og moren Ragnhild Benterud forsøker å hjelpe til med å klargjøre.

Foto: NRK

Ved hjelp av slekt, historikere og kvalifiserte researchere får Skåber åpnet opp hemmeligheter i slekta som ikke har vært snakket om.

Hun kan ikke få fullrost researcherne for den jobben de gjorde.

– Det er vanskelig å grave i slekta si, så det er de som har gjort programmet. For meg var det bare å henge på og se hva de fant.

Bor samme sted som oldemoren

Skåber sier at hun sa ja til å være med på dette fordi hun så den første sesongen av «Hvem tror du at du er», som ble vist våren 2010 på NRK1.

– Jeg syntes det var veldig ømt håndtert. Jeg tenkte at jeg også ville vise en slik historie, og takket ja til å bli med på dette, sier hun.

Hun sier at hun tidligere ikke har tenkt så mye på slekta si og hva slags historie hennes forfedre hadde.

– Jeg liker å leve i nuet, og ser på det som en viktig verdi. Samtidig har jeg blitt mer fascinert av slekt og forfedre etter å ha vært med på dette programmet. Et eksempel er at jeg bor på Grünerløkka, og der bodde også oldemora mi på 1800-tallet og gikk rundt i de samme gatene. Det er fascinerende, og man opplever at historien kommer nærmere, sier hun.

Skåber mener denne erkjennelsen er bra i forhold til egen livsfilosofi, og at man lærer seg å verdsette at man lever i våre dager.

– Man ser at det spiller mindre rolle om man gjør en feil. Det er bare et liv, og folk har prøvd og feilet vesentlig hardere før. Man blir takknemlig over å unngå å bli stilt overfor mange av de vanskelige valgene som våre forfedre måtte ta, sier hun.

Tok til tårene

Mot slutten på jakten ble Linn Skåber så emosjonelt overmannet at hun måtte ta til tårene.

– Det skyldtes en blanding av at jeg så livet i en større sammenheng – og at så mange hadde gjort så mye for at jeg skulle oppleve dette. Det som rørte meg mest var nok alle de folkene jeg støtte på, og at folk tar vare på hverandre selv om ikke de er venner eller i familie, sier hun.

Skåber understreker likevel at hun mener folk bør være mest opptatt av å leve livet her og nå, og dyrke hvem du er, ikke hva slekta di har vært.

– Du skal gå veien selv uavhengig av bakgrunn. Men samtidig kan det være fint å finne ut ting om deg selv og møte spennende mennesker du er i slekt med.

Sist gang Linn Skåber bevegde seg ute blant folk med et kamera på slep, var under innspillingen av den usigelig pinlige NRK-serien «Hjerte til Hjerte» - hvor hun spilte «seg selv» i en rolle hun ikke kom spesielt bra ut av.

– Var ikke folk du møtte i dette programmet redde for at dette egentlig var innspilling av en ny runde med «Hjerte til Hjerte»?

– Haha, det har jeg ikke tenkt på. Men jeg lever nok i den villfarelse at folk skjønner forskjellen skjønner at det var tull og dette alvor.

Disse kjendisene møter du også utover vinteren:

 • Eivind Hellstrøm
 • Vegard Ulvang
 • Hanne Krogh
 • Ingrid Lorentzen
 • Jan Eggum
 • Thorvald Stoltenberg
 • Kari Simonsen

Første episode av «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 1. Nyttårsdag klokka 20.35.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.