- En av de morsomste handlingene vi har sett i en musikal på lenge

Denne musikalen er bevisst proppfull av klisjeer. Her skal alle fordommer om Broadway og musikalformen virkelig latterliggjøres, men med en utrolig kjærlighet til formen.

PremiereløveneNRK
Foto: NRK

En av de store Broadway-musikalene fra det siste tiåret er endelig kommet til Norge, og det var med fryd i hjertet Premiereløvene dro til Oslo Nye teater og "The Producers" i går.

Stjerneoppskrift på suksess

«The Producers» handler om Broadway -produsent Max Bialistock, berømt for sine store fiaskoer. Han får en interessant opplysning av sin revisor: Under de rette omstendigheter kan man tjene mye mer på en fiasko enn en suksess.

Mer om denne oppskriften skal ikke røpe her.

The Producers på Oslo Nye - Anders Hatlo og Jan Martin Johnsen lar seg forstumme av den svenske synden som våre anmeldere kaller sexy og villig, varmt og vidunderlig spilt av Hilde Louise Asbjørnsen. - Foto: Dag Jenssen /

Anders Hatlo og Jan Martin Johnsen lar seg forstumme av den svenske synden som våre anmeldere kaller sexy og villig, varmt og vidunderlig spilt av Hilde Louise Asbjørnsen.

Foto: Dag Jenssen

Dette er en av de morsomste handlingene vi har sett i en musikal på mange år! Supersvindleren Max Bialistock er herlig overspilt av Anders Hatlo i helt suveren toppform.

Hans nevrotiske og hysteriske sidekick, Leo Bloom, spilles av Jan Martin Johnsen som skaper er nærmest helt perfekt sceneskikkelse av denne stusselige og sjarmerende puslingen.

Og kvinnen mellom dem, den dummeste av alle klisjéblondiner, Ulla, den svenska synden selv, er sexy og villig, varmt og vidunderlig spilt av Hilde Louise Asbjørnsen.

Man kan bli gammel mannsgris av mindre.

Glitrende i sin avskjedsforestilling

Ivar Nørve spiller den gale tyskeren Franz Liebkind som har skrevet skrekkmanuset de velger for sin fiaskooppsetning «Springtime for Hitler».

Fælt å si det, men når han blomstrer og gjør en praktfull morsom rolle glitrende tolket til fingerspissene, så er det faktisk i hans avskjedsforestilling som skuespiller vi snakker om.

Den siste store herrerollen står Geir Kvarme for, som Broadways absolutt dårligste instruktør, og skeivere enn det skjeve tårn i Piza, med mantraet at musikalen som form bør være mest mulig «skrullete og skeiv». Kvarme gjør figuren Riger De Bris til en herlig stilstudie, og hans produksjonsteam er helt praktfullt.

Det er godt å se at kveldens svenske regissør Anders Aldgård, koreograf Jona Digerud og kveldens kapellmester Trond Lindheim tar denne elleville sceneleken på alvor. Her er ikke ett poeng sløst bort i et ensemble der absolutt alle gir sitt. Og Ivar Tindbergs oversettelse er meget elegant.

Boltrer seg i klisjeer

Det hele bygger på Mel Brooks egen filmsatire «The Producers» fra 70-tallet, som faktisk brakte ham en Oscar den gangen for morsomste manus.

Mel Brooks har også skrevet et vell av flotte melodier, ofte i samme stil som de største komponistene på Broadway, så også her boltrer man seg med klisjeene!
Dette er en musikal man enten liker, eller liker svært godt, og skal man dømme etter stemningen på Oslo Nye Teater i går, er saken klar. Premiereløvenes kast plasserer pila på tallet 9.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.