Hopp til innhold

Supermann-sjekk solgt for rekordsum

I 1938 solgte Supermanns skapere rettighetene til verdens mest kjente superhelt for 750 kroner. Nå er sjekken de to serieskaperne fikk, solgt på auksjon for 930 000 kroner.

Supermann

Christoffer Reeve spilte Supermann i flere filmer om den kappekledde helten. Rettighetene til superhelten gikk på billigsalg i 1938.

Foto: DC/ NTB Scanpix

Barndomsvennene Jerome Siegel og Joe Schuster solgte i 1938 rettighetene til Supermann til Detective Comics (senere DC Comics, journ. anm.) for noen få hundrelapper.

Supermannblad fra 1938

Supermann debuterte i dette bladet fra 1978.

Foto: ComicConnect.com / Scanpix/Reuters

Kjøpet må være et av de største kuppene innen underholdningsindustrien. Sjekken skapte en milliard-industri som ligger til grunn for hele superheltbølgen, slik vi kjenner den i dag.

– Supermann startet alt

På mandag ble sjekken DC Comics skrev ut til de to serieskaperne solgt i en nettauksjon, og interessen for det historiske dokumentet var stor.

– Hele konseptet om superhelter startet med Supermann, og denne sjekken startet en epoke som senere ble fulgt av Batman, Spiderman og X-men, forklarte Vincent Zurzulo til Reuters.

Zurzulo er en av eierne av auksjonshuset Comic Connect som holdt auksjonen, og han mener sjekken er en svært viktig del av vår kulturhistorie.

– Tenk om sjekken aldri hadde blir skrevet ut. Da kunne vi hatt en verden uten Supermann, og det er vanskelig å tenke seg, spekulerte han.

Sjekk for salg av Supermann

Denne sjekken på 130 dollar fikk Shuster og Siegel i bytte for rettighetene til Supermann.

Foto: NTB Scanpix

Fikk ingen del av suksessen

Joe Schuster og Jerome Siegel var sønner av jødiske immigranter, og skapte Supermann da de var i starten av i tjueårene. Etter en stund fikk de solgt ideen til DC Comics, som senere gjorde helten til allemannseie.

Men Supermann ble ingen lukrativ historie for de to serieskaperne. For selv om Supermann vokste til å bli en enorm industri, fikk ikke seriens skapere nyte godt av suksessen.

Da den første Supermann-filmen kom i 1978, var 64 år gamle Shuster etter sigende så blakk, at han måtte jobbe som bud.

Lang rekke rettssaker

De to gikk senere til rettsak mot DC Comics og moderselskapet Warner Bros for å få en oppreisning. De ble belønnet med 115 000 kroner i året resten av livet, samt garanti for at alle relaterte produkter skulle krediteres opphavsmennene.

Shuster døde i 1992 og Siegel i 1996, og arvingene til de to serieskaperne har senere vært i flere rettssaker mot DC Comics og Warner Bros om fordelingen av pengemaskinen Supermann.

Det har vært enighet mellom partene flere ganger, men nye rettssaker gjør at det vil være drakamp om Supermann mann i tiden fremover også.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters