Hopp til innhold

Kjøpt for 60 øre - solgt for 6,1 mill.

Bladet der superhelten Spider-Man dukker opp for første gang ble denne uken solgt for 1,1 millioner dollar, eller 6,1 millioner kroner.

Spider-man 3

Mye har skjedd siden Spider-Man første gang ble presentert i 1962 til Spider-Man 3 filmen hadde premiere for fire år siden.

Foto: CPI

Expensive Spider Man Comic

Bladet der Spider-Man introduseres blir høyt verdsatt av fansen.

Foto: Ap
Supermannblad fra 1938

Dette Supermann-bladet fra 1938 har prisrekorden når det gjelder tegneserieblad.

Foto: ComicConnect.com / Scanpix/Reuters

«Amazing Fantasy» nr. 15 ble publisert i 1962, og kostet den gang 12 cent. På forsiden ser man for første gang den veggklatrende Peter Parker med en skurk under armen.

Det ultimate bladet

Bladet ble av rike og eksentriske Spider-Man-samlere sett på som det ultimate samlerobjektet, siden det, ifølge den tidligere eieren, aldri ville bli solgt. Inntil denne uken.

Dette er ikke prisrekord når det gjelder tegneserier. Den innehar «Action Comics» nr. 1 fra 1938, med Supermann på forsiden. Dét bladet gikk for 1,5 millioner dollar, eller 8,3 millioner kroner for ett år siden, men denne ukens salg er allikevel oppsiktsvekkende.

– Det at en tegneserie fra 1962 blir solgt for 1,1 millioner dollar er veldig spesielt, sier Stephen Fichler i ComicConnect.com til nyhetsbyrået AP.

Tidligere har nemlig bare blader fra den amerikanske tegneseriens gullalder fra slutten av 30-tallet til tidlig 50-tallet som oppnådd slike priser.

Også i Norge

Både nevnte Supermann og Batman har blitt omsatt for sekssifrede beløp, nå er også Spider-Man i den eksklusive superhelt-klubben.

Også i Norge blir tegneserier sett på som investeringsobjekter, men prisene er på langt nær så høye som i USA.

På auksjoner er tegneserier blitt solgt for rundt 50.000 kroner, mens det utenom auksjoner er blitt solgt tegneserier for opp mot 100.000 kroner, som den aller første utgaven av «Knoll og Tott» og veldig pene førsteutgaver av «Donald».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.