Hopp til innhold

Eksperter slakter «humanitære» Tinder-bilder

Poserer du med fattige barn i den tredje verden på profilbildet ditt på sjekkeappen Tinder? Da kan du være en vandrende klisjé, advarer sjekkeeksperter.

Humanitære Tinder-profiler

THE WHITE MAN'S BURDEN: Å posere med barn i den tredje verden på Tinder er blitt et fenomen. Slike profilbilder avslører andre ting om brukeren enn de selv tror, advarer eksperter.

Foto: NRK

Peder Kjøs

AVSLØRENDE BILDEBRUK: Hvilket profilbilde du velger, sier noe om deg enten du vil eller ikke, mener psykolog og spaltist Peder Kjøs.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Jørn Pedersen

FRELSERKOMPLEKS: Profilbilder der man poserer med barn i den tredje verden bygger opp under tradisjonelle stereotyper, mener SAIH-leder Jørn Pedersen.

Foto: Erik Myrum Naess / SAIH

Sjekkeappen Tinder har denne vinteren gjort stor suksess blant single Facebook-brukere.

Appen, som har blitt beskyldt for å være både overfladisk og kynisk, lar brukere si kjapt ja eller nei til potensielle partnere, i all hovedsak basert på profilbildet deres.

NRK Ytring: Hva prøver jenter å kommunisere med hoppebilder på Tinder?

Les også: «Kynisk» dating-app erobrer Norge | Surfer etter søte jenter fra sofaen

Poserer med tigre og fattige barn

Valg av profilbilde kan være avgjørende for om du gjør suksess på Tinder, og mange brukere ser ut til å ha funnet frem til samme formel. For eksempel velger svært mange å posere med tigre, en trend som blir parodiert på flere nettsteder.

Den tilsynelatende siste trenden i rekken, dokumentert på nettstedet Humanitarians of Tinder, er å posere med fattige barn i den tredje verden.

– Dette er en klisje fra kjendismedia. Vi er vant å se Angelina Jolie, Mette-Marit og Bob Geldof i denne situasjonen, fastslår Peder Kjøs, psykologistipendiat ved Universitetet i Oslo og sexspaltist i KK.

Han synes tendensen er både påfallende og problematisk.

– På Tinder har man i utgangspunktet én sjanse til å fremstille seg selv, og at man da velger klisjeen om «den gode hvite» som hjelper de fattige, er problematisk i denne sammenhengen.

Kjøs tror tanken bak ofte er god, men at valget av denne typen profilbilder samtidig avslører noe om brukeren.

– Det slike profilbilder vel er ment å si om deg, er vel at du er en interessant person og er omsorgsfull og snill. Men det at du følger slike klisjeer, enten det er å hoppe på en strand eller spiller rollen som hvit i Afrika, sier også noe om deg, sier Kjøs.

NRK Ytring: Hva er galt med norsk datingkultur?

Har du lagt merke til andre profilbilde-trender på Tinder? Del dem med oss i kommentarfeltet nederst i saken.

– Hvitt frelserkompleks

Psykologen får støtte fra Jørn Pedersen i Studentens og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

– Her fremstiller man seg selv som en hvit person som har reist til Afrika og vil gjøre en forskjell, mens man i virkeligheten er på ferie, sier Pedersen.

Han mener å bruke profilbilder av seg selv med fattige barn på sosiale nettsteder og sjekkenettsteder er en privat utgave av det man i bistandsbransjen ofte kaller «White Saviour Complex».

– Denne typen bilder er en del av et narrativ om verdens problemer der hvite mennesker må reise ned til Afrika og løse problemene deres, sier Pedersen oppgitt.

– Det er ikke for å høres kjip ut, det er for å ta medmennesker på alvor og ikke nøre opp under forestillinger om at hvite mennesker ordner opp på andre kontinenter.

Blir gjennomskuet av andre brukere

Dersom det ikke er så viktig for deg hvilke holdninger du signaliserer, blir spørsmålet enklere: Gir enkelte typer profilbilder målbare resultater?

Vi spør Sondre Strand, som driver nettstedet 0330.no gir privat rådgivning og veiledning til kunder som vil lykkes med nettdating.

Ifølge Strand er problemet først og fremst at folk så ofte avslører seg som uoriginale.

– Du får en opphopning når veldig mange forskjellige mennesker gjør akkurat det samme samtidig, og sikkert hver for seg tenker at de er originale og kule. Det blir litt komisk, og det er jo også grunnen til at det blir en greie, forklarer Strand.

Han mener folk generelt har en tendens til å være korttenkte i valg av profilbilde.

– Man tror vel at hvis man poserer med et afrikansk barn, vil andre brukere tenke at man er en snill person, men egentlig vil de nok spørre hvorfor vedkommende har valgt akkurat dette bildet. Det blir ofte så overtydelig at det blir usympatisk, sier Strand.

Hvorvidt strategien din lykkes, vil til syvende og sist avhenge av hvor kynisk publikummet ditt er, tror psykolog og spaltist Kjøs:

– Hvis meninga er å bli oppfatta som omsorgsfull og snill, så fungerer det nok, mens for de som er litt kyniske og gjenkjenner klisjeen, vil det falle gjennom. Men hvis det ikke er de kyniske folka du appellerer til, så er det vel greit nok?

Les også: – Folk trodde jeg hadde noen på si

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters