NRK Meny
Normal

«Kynisk» dating-app erobrer Norge

Den amerikanske dating-appen Tinder har eksplodert i Norge, og vokser med utrolige fem prosent hver eneste dag. – Kynisk, sier samlivsekspert og psykolog Frode Thuen.

Tinder Datingtjeneste

Dating-appen Tinder er verdens raskest voksende. Nordmenn elsker den.

Frode Thuen

Frode Thuen mener dating-appen Tinder er kynisk.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Verdens raskest voksende dating-app, Tinder, er i ferd med å gjøre nettdating stuerent i Norge. Et hårete mål, men tallenes tale er klar.

Nordmenn elsker Tinder.

Mens Facebook, Twitter og Instagram snakker om x antall prosenter flere eller færre brukere i måneden, snakker Tinder-skaper Justin Mateen om daglig prosentøkning.

– Vi vokser rundt fem prosent hver dag. Det er helt sinnssykt, sier markedsdirektør og gründer Mateen til NRK.no.

Gjør app-dating stuerent

Tinder er restriktive med eksakte brukertall, men kan forklare at 99 prosent av de norske brukerne har kommet til de siste 45 dagene.

Forskjellen mellom Tinder og vanlige datingtjenester som Match.com eller Sukker.no er ikke veldig stor, men populariteten viser at amerikanerne har funnet ut nøyaktig hva som skal til for å gjøre nettdating stuerent.

Ja til høyre, nei til venstre

Tinder fungerer på følgende måte:

Appen bruker Facebook til å hente ut litt informasjon om en bruker. Fornavn, kjønn, alder, seksuell orientering og et lite knippe bilder. Så begynner moroa.

Tinder søker opp mulige kandidater i ditt nærområde.

Det eneste brukeren trenger å forholde seg til er om vedkommende på bildet er attraktiv eller ikke. Hvis man liker det man ser, sveiper man til høyre. Hvis man ikke liker kandidaten, sveiper man til venstre.

Hvis to personer har lagt hverandre i ja-bunken åpner Tinder opp for at man kan prate sammen. En person som blir forkastet får ikke vite at han eller hun har blitt forkastet.

Håkon Tveita

Håkon Tveita surfer etter søte jenter fra sofaen. Han er en av mange nordmenn som har tatt i bruk dating-appen Tinder.

Foto: Marie Røssland / NRK

– Kynisk å dømme etter utseende

Samlivsekspert og psykolog Frode Thuen er sterkt kritisk til Tinder. Mens Mateen snakker i varme ordelag om å få slippe de første vanskelige delene når man skal skape en relasjon, sier Thuen at disse delene er viktige.

– Før skjedde det når det skjedde, og det levde vi godt med. Nå er man veldig «på jakt». Den «på jakt»-holdningen er ikke bra når man skal finne seg en partner.

Thune mener ferden når man lærer noen å kjenne er viktigere enn å ha det aller beste utgangspunktet.

– Det blir kynisk når man bare dømmer etter utseende. Hvis man ikke bruker denne typen tjenester kan man oppdage ting underveis. Men her er det en veldig evaluering i starten.

– Sterkere følelsen av å være mislykket

Han mener også denne appen sterkt favoriserer de med et pent fysisk utseende, noe som kan være vondt for dem som ikke stiller med like sterke kort i den avdelingen.

– Dette er jo «the winner takes it all». Hvis man er veldig pen har du mange kort å spille på. Hvis ikke du har så mye å stille opp med, kommer du til kort. Følelsen av å være mislykket er mer til stede på sånne apper, sier samlivseksperten.

Mateen på sin side tror denne delen av appen er en styrke.

– Det er en ego-boost for folk, sier han.

Tinder

Tinder søker opp mulige kandidater i ditt nærområde.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

– Ikke bare til dating

Under telefonintervjuet med Mateen understreket gründeren gang på gang at Tinder ikke er skapt som en ren dating-app. Ifølge Mateen ville Tinder «skape en plattform der to mennesker kan møte hverandre».

– Hva de gjør med forholdet derfra er helt opp til dem selv, understreker amerikaneren.

– Hva er det de fleste bruker Tinder til?

– I dag blir Tinder brukt hovedsakelig til dating, sier Mateen, før han nok en gang legger til at man også kan møte venner gjennom appen.

I England har appen rukket å være populær en stund. The Telegraphs forholds-spaltist Caroline Kent hadde følgende å si etter å ha prøvd appen en snau uke.

– Tinder er ikke en dating-app. Det er Gule Sider for ego-boosting og engangsromanser.

Mateen mener dette kan være sant i dag, men at det bare er starten på eventyret.

– Appen er ikke, og vil sikkert aldri bli, helt ferdig. Jeg tror man vil høre dette mindre og mindre i tiden fremover.

Kulturstrøm

 • Sommer i P2

  Tidlegare kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er gjest i radioprogrammet «Sommer i P2». Ho spør seg sjølv kva som har forma henne til ein sterk meiningsberar, og spelar mellom anna av Bobbysocks «La det swinge», som ho fekk kritikk for framføringa av i 2001.

  - Ei kvinne ba om møte med meg. Ho hadde hatt vonde opplevingar av seksuell karakter. Tidlegare KrF-leiar Valgerd Svarstad Haugland fortel om den sommaren ho valde å stå på kvinnas side og etter kvart mista tilliten i partiet og gjekk av. Og ho spør seg sjølv om kva som har forma henne til ei sterk meiningsberar.
 • Drake er nummer éin på Billboard

  Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

  DRAKE
  Foto: AARON M. SPRECHER / AFP
 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK