Hopp til innhold

«Kynisk» dating-app erobrer Norge

Den amerikanske dating-appen Tinder har eksplodert i Norge, og vokser med utrolige fem prosent hver eneste dag. – Kynisk, sier samlivsekspert og psykolog Frode Thuen.

Tinder Datingtjeneste

Dating-appen Tinder er verdens raskest voksende. Nordmenn elsker den.

Frode Thuen

Frode Thuen mener dating-appen Tinder er kynisk.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Verdens raskest voksende dating-app, Tinder, er i ferd med å gjøre nettdating stuerent i Norge. Et hårete mål, men tallenes tale er klar.

Nordmenn elsker Tinder.

Mens Facebook, Twitter og Instagram snakker om x antall prosenter flere eller færre brukere i måneden, snakker Tinder-skaper Justin Mateen om daglig prosentøkning.

– Vi vokser rundt fem prosent hver dag. Det er helt sinnssykt, sier markedsdirektør og gründer Mateen til NRK.no.

Gjør app-dating stuerent

Tinder er restriktive med eksakte brukertall, men kan forklare at 99 prosent av de norske brukerne har kommet til de siste 45 dagene.

Forskjellen mellom Tinder og vanlige datingtjenester som Match.com eller Sukker.no er ikke veldig stor, men populariteten viser at amerikanerne har funnet ut nøyaktig hva som skal til for å gjøre nettdating stuerent.

Ja til høyre, nei til venstre

Tinder fungerer på følgende måte:

Appen bruker Facebook til å hente ut litt informasjon om en bruker. Fornavn, kjønn, alder, seksuell orientering og et lite knippe bilder. Så begynner moroa.

Tinder søker opp mulige kandidater i ditt nærområde.

Det eneste brukeren trenger å forholde seg til er om vedkommende på bildet er attraktiv eller ikke. Hvis man liker det man ser, sveiper man til høyre. Hvis man ikke liker kandidaten, sveiper man til venstre.

Hvis to personer har lagt hverandre i ja-bunken åpner Tinder opp for at man kan prate sammen. En person som blir forkastet får ikke vite at han eller hun har blitt forkastet.

Håkon Tveita

Håkon Tveita surfer etter søte jenter fra sofaen. Han er en av mange nordmenn som har tatt i bruk dating-appen Tinder.

Foto: Marie Røssland / NRK

– Kynisk å dømme etter utseende

Samlivsekspert og psykolog Frode Thuen er sterkt kritisk til Tinder. Mens Mateen snakker i varme ordelag om å få slippe de første vanskelige delene når man skal skape en relasjon, sier Thuen at disse delene er viktige.

– Før skjedde det når det skjedde, og det levde vi godt med. Nå er man veldig «på jakt». Den «på jakt»-holdningen er ikke bra når man skal finne seg en partner.

Thune mener ferden når man lærer noen å kjenne er viktigere enn å ha det aller beste utgangspunktet.

– Det blir kynisk når man bare dømmer etter utseende. Hvis man ikke bruker denne typen tjenester kan man oppdage ting underveis. Men her er det en veldig evaluering i starten.

– Sterkere følelsen av å være mislykket

Han mener også denne appen sterkt favoriserer de med et pent fysisk utseende, noe som kan være vondt for dem som ikke stiller med like sterke kort i den avdelingen.

– Dette er jo «the winner takes it all». Hvis man er veldig pen har du mange kort å spille på. Hvis ikke du har så mye å stille opp med, kommer du til kort. Følelsen av å være mislykket er mer til stede på sånne apper, sier samlivseksperten.

Mateen på sin side tror denne delen av appen er en styrke.

– Det er en ego-boost for folk, sier han.

Tinder

Tinder søker opp mulige kandidater i ditt nærområde.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

– Ikke bare til dating

Under telefonintervjuet med Mateen understreket gründeren gang på gang at Tinder ikke er skapt som en ren dating-app. Ifølge Mateen ville Tinder «skape en plattform der to mennesker kan møte hverandre».

– Hva de gjør med forholdet derfra er helt opp til dem selv, understreker amerikaneren.

– Hva er det de fleste bruker Tinder til?

– I dag blir Tinder brukt hovedsakelig til dating, sier Mateen, før han nok en gang legger til at man også kan møte venner gjennom appen.

I England har appen rukket å være populær en stund. The Telegraphs forholds-spaltist Caroline Kent hadde følgende å si etter å ha prøvd appen en snau uke.

– Tinder er ikke en dating-app. Det er Gule Sider for ego-boosting og engangsromanser.

Mateen mener dette kan være sant i dag, men at det bare er starten på eventyret.

– Appen er ikke, og vil sikkert aldri bli, helt ferdig. Jeg tror man vil høre dette mindre og mindre i tiden fremover.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.