Hopp til innhold

Ser du en hvit kjole, har du en mer aktiv hjerne

Fargene på kjolen skapte debatt på sosiale medier tidligere i år. Nå viser en studie hvorfor folk så forskjellige farger.

Kjoledebatt

HVITT ELLER SORT: Forskere tror de har løst kjolemysteriet.

Foto: Skjermdump

Den skotske 21-åringen Caitlin McNeill postet et bilde av kjolen på sin Tumblr-side i februar i år. Flere oppfattet kjolen som hvit og gullfarget, mens andre mente den var blå og sort.

LES: Debatten raser på Twitter: Hvilke farger er det på denne kjolen?

En mer aktiv hjerne

Nå mener forskere at hvis man mente kjolen var hvit og gullfarget, så har man en mer aktiv hjerne, skriver The Telegraph.

En rekke frivillige deltakere fikk se bildet av kjolen mens de lå i en MRI-skanner. Forskere skannet deretter hjerneaktiviteten deres. De som så hvit og gull hadde ekstra aktivitet i front- og parietal-områdene av hjernen. Disse områdene er spesielt viktig i visuell persepsjon, mental forståelse og selektiv oppmerksomhet.

Hjernene til disse personene jobbet ekstra hardt for å forstå bildet, noe som fikk dem til å tro at den blå fargen faktisk var en skygge på en hvit kjole.

Den er blå og sort

Til Business Insider avslørte McNeill hvilke farger det er på kjolen, etter å ha fått massiv oppmerksomhet i sosiale medier. Det var nemlig først da hun postet bildet på Facebook og Tumblr at uenigheten om fargene oppstod.

– Jeg var på et bryllup og brudens mor hadde på seg denne kjolen. Den er blå og sort.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters