Hopp til innhold

Siri Nilsen mottok Prøysenprisen

Glade vinnere av Prøysenprisene markerte i kveld starten på Prøysenåret. I år er det hundre år siden «han Alf» ble født.

Siri Nilsen

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år og i går kveld ble åpningen av jubileet markert med en festforestilling på Det Norske Teatret, og utdeling av blant andre årets Prøysenpris, som gikk til Siri Nilsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I år ville Alf Prøysen ha fylt 100 år. Jubileumsåret ble offisielt åpnet i kveld med en festforestilling på Det Norske Teatret der flere gjeve priser ble utdelt.

Selve Prøysenprisen gikk til Siri Nilsen.

Nilsen skriver og fremfører personlige og nære tekster på norsk. Nilsen er også datter av den kjente visesangeren Lillebjørn Nilsen.

LES OGSÅ: Vil bli doktor på Prøysen

LES OGSÅ: Fikk lov til å fornye Prøysen

Nilsen debuterte som sceneartist i april 2007, og har siden da holdt en rekke små og store konserter rundt om i landet, i forbindelse med forskjellige festivaler, men også på større scener som Rockefeller.

På scenen spiller hun ukulele i tillegg til å synge, og hun bruker iblant effektpedaler til levende sampling og looping.

LES OGSÅ: – Øya er Oslofestivalen

Tvillingpar tok Teskjekjerringprisen

Tvillingparet Svein og Egil Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen. Egil Nyhus er avistegner i Romerikes Blad i tillegg til at han er illustratør og barnebokforfatter. Av ting han har illustrert er Kaptein Sabeltann og Sesam Stasjon.

Egil og Svein Nyhus

Egil og Svein Nyhus stakk av med Teskjekjerringprisen.

Foto: Anja Tho Gunnersen / NRK

Broren Svein Nyhus er illustratør og har blant annet laget tegningene i prinsesse Märtha Louises bok «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet».

LES OGSÅ: To menn, en tavle!

250 000 kroner i arbeidsstipend

Guro von Germeten, vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent fra Hammerfest, fikk et arbeidsstipend på 250 000 kroner.

LES OGSÅ: Lydverket Luke 10: Guro von Germeten

Guri von Germeten

Vokalist, trekkspiller, låtskriver og produsent Guro von Germeten fikk kunstnerstipendet på 250 000 kroner.

Foto: Promo

Von Germeten har spilt på blant annet Kongsberg Jazzfestival, Canal Street, Slottsfjellfestivalen, Oslo World Music Festival, Vienna International Accordion Festival og flere scener som Rockefeller, Parkteatret og Nasjonal Jazzscene.

Nordlendingen reiser også for Rikskonsertene og Den Kulturelle Skolesekken med forskjellige produksjoner.

Denne måneden slapp Guro von Germeten singlen «Don't Look Back (With Anger)».

Ærespris til Eidsvåg

Til slutt i kveldens festforestillingsprogram gikk Sylvia Brustad på scenen for å dele ut æresprisen, som gikk til Bjørn Eidsvåg.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg klar for Sørlandet

Siden oppstarten som artist i 1971, har den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg grundig skrevet seg inn i den norske musikkhistorien.

Bjørn Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer. Han har også bidratt på flere andre artisters verker.

Bjørn Eidsvåg

Æresprisen gikk til Bjørn Eidsvåg. Eidsvåg har gitt ut 25 plater som samlet har solgt over 1,7 millioner eksemplarer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

LES OGSÅ: Fem ganger platina til Eidsvåg

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter