Hopp til innhold

Fikk lage ny melodi til Prøysens «rampegutt»

En ny årlig Prøysen-hyllest skjer for første gang i november. På hans dødsdag den 23. november samles artister i Oslo for å hylle Prøysen med nye tolkninger.

Fikk lov til å fornye Prøysen

Anne Flugstad og musiker Fred Dalbakk reiser rundt med skoleforestilling om Prøysen. De har fått lov av Elin Prøysen å sette ny melodi til en allerede tonesatt Prøysensang, Rampegutt.

I forkant 100 års jubileet neste år skjer det mye som både fornyer og forynger visene til Prøysen.

Ny melodi

Anne Flugstad og musiker Fred Dalbakk reiser rundt med skoleforestilling om Prøysen. De har fått lov av Elin Prøysen å sette ny melodi til en allerede tonesatt Prøysensang, Rampegutt.

– Når jeg leste teksten kom det en melodi i hode veldig fort. Da tenkte jeg at den måtte vi bruke på skolen, fordi den passet jo så godt med i forestilling vår, sier hun.

– Elin ville jo helst at sangen skulle være slik den er, for hun synes den er veldig fin. Vi sendte henne en lydfil med sangen vår, så fikk vi lov til å bruke den. Det var veldig morsomt, fortsetter hun.

– Ikke som originalen

Prøysen sier de fikk bruke den nye melodien fordi det ikke var noen sentral sang.
Visa er opprinnelig tonesatt av Dag Åkeson Moe.

– Den er ikke så god som originalen, men den er grei, sier Elin Prøysen.

Skjer fornyelser

Jørn Simen Øverli, visesanger og en av driverne bak Josefine Visescene har vært kritisk til rettighetshaverne og mener de har hindret nye melodier å vokse fram. Nå innrømmer han at det skjer fornyelser:

– Ja, opplagt. Om det er en ny melodi eller ny tolkning kan være ett fett. Poenget er jo at det er artister som skal tolke Prøysen på sin måte, sier han.

Viser Prøysens bredde

Josefine Visescene står sammen med NOPA og Prøysenhuset bak en konsert som arrangeres for første gang i år, men som er tenkt å bli en årlig hendelse. En konsert på Prøysens dødsdag 23. november, der målet er å vise Prøysens bredde og la artister være kreative i nytolkninger av Prøysen.

– Det er sånn all kunst har overlevd. Man står på skuldrene til de som har gjort inntrykk. Derfor kommer det også yngre folk til denne konserten, som gjør det på sin måte, fortsetter han.

– Så lenge det er artister som tolker, så er jo det veldig spennende. Smaken forandrer seg, og det ligger mye der som artister kan ta tak i, sier Elin Prøysen.

Flere saker fra Innlandet