Hopp til innhold

– Klarner øynene og trekker slim ut av hjernen

Det var ikke grenser for hva man trodde snus kunne utrette i gamle dager, lenge før det ble vanlig å putte en pris under leppa. Nå har snusen fått en egen bok.

Snus

AVHENGIG: Snusens historie har havnet mellom to permer og der kommer det frem en del fakta som for de fleste er ukjent.

Foto: Poppe / SCANPIX

For første gang er det skrevet en bok om snus her i landet. Og det er ikke en bok om hvor skadelig snus er, men en bok om historien, rusen og nytelsen.

Kur mot hodepine

Forfatteren bak «Lykkens pris», Kjetil Bergman Olsson, legger ikke skjul på at han har vært en storsnuser selv, men ble fascinert da han begynte å lese om snusens opprinnelse.

– Jeg hadde lyst til å vite mer om snusen som et nytelsesmiddel, og kom over mye spennende og ukjent materiale, forteller han.

Kjetil Bergman Olsson

INTERESSERT: Kjetil Bergman Olsson har snust selv og ble interessert i å finne mer ut om historien bak.

Foto: Juritzen forlag

I et dypdykk i historien har han funnet fakta, historie, og hva snus egentlig består av. Ikke minst har han tatt for seg hvorfor vil blir så avhengige.

– Jeg har også sett nærmere på hvordan, og ikke minst hvorfor, vi mennesker begynte å snuse, samt hele historien om snus. Helt fra Christofer Columbus oppdaget tobakken, fram til våre tiders pent innpakkede og hippe porsjonssnus, forteller han.

På øya Hispaniola, nåværende Haiti, i Vestindia, kom europeere for første gang i kontakt med tobakk da Christofer Columbus og hans menn gikk i land på øya i 1492. Spanske og portugisiske sjømenn tok med seg planten hjem til Europa på 1500-tallet, og legene i Lisboa begynte blant annet å bruke den til medisinske formål.

Blant annet kom han over fakta om Pavens forhold til snus.

– Ser vi på historien, har snusen hatt mange opp og nedturer. Paven ville faktisk forby snus, hadde det ikke vært for at man mente at den var helsebringende. Snusen ble for eksempel svært populær i adelskapet etter at den ble presentert for dronning Katharina av Medici i Frankrike som en kur mot hodepine.

Avhengighet

Snusen ble ikke lagt som en pris under leppa som i dag, eller dandert i fint pakkede porsjonspakker. Den ble sniffet, forteller forfatteren.

– Jeg kom over utrolig mange rare ting. Blant annet hadde den tyske forfatteren Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen kategorisert ulike myter om snus, sier han videre.

Lykkens pris

SNUSBOK: For første gang er det skrevet en bok om snusens historie.

Foto: Juritzen forlag

Der kom det frem at snus klarner øynene, trekker slimet ut av hjernen og hindrer tannpine. I tillegg kunne den slukke tørsten og forhindre øresus.

Snus inneholder nikotin og i Norge er det 18-års grense for å kjøpe snus. Fra 1. juli i år ble det forbudt å bruke snus på skoler.

– Er du ikke med på fremme et rusmiddel man blir avhengig av?

– Nei, jeg synes ikke det. Jeg tar for meg historien og jeg prøver å balansere mellom fakta og det at det brukes som et nytelsesprodukt som skaper avhengighet, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.