Hopp til innhold

Røyker mindre, snuser mer

Flere kutter røyken, mens snus blir bare mer og mer populært, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tobakk

I flere år har antallet røykere gått ned. Trenden fortsatte i 2012.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / Scanpix

Stadig færre unge røyker daglig, mens flere tyr til snus, viser tall fra SSB, som ble lagt frem tirsdag formiddag.

For den voksne befolkningen under ett er andelen dagligrøykere nå nede i 16 prosent, mens 9 prosent bruker snus daglig.

Det er de unge som står for den største nedgangen i røyking. I 2012 var det bare 7 prosent i alderen 16–24 som røkte, ifølge SSB.

Samtidig er det fortsatt mange som røyker av og til. I 2012 var det 10 prosent av befolkningen over 16 år som røkte en gang iblant, mens hele 13 prosent av de under 24 år opplyser at de er av-og-til-røykere.

Rundt 4 prosent av den voksne befolkningen sier at de snuser av og til.

Bransjen: – Beskjeden nedgang

Tobakksindustrien ser ikke ut til å være særlig bekymret over det endrede markedet.

Jan Robert Kvam

Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakksindustriens felleskontor.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Dette er en langsiktig trend som vi har sett nå de siste ti til femten årene. Dette er tall vi følger tett, så det ligger ikke noen overraskelser her, sier Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakksindustriens Felleskontor til NRK.no.

Han presiserer at nedgangen i antall røykere ikke har vært en dramatisk endring for bransjen.

– På ingen måte. Nedgangen har vært relativt begrenset. Røykingen går svakt tilbake, det er ingen dramatikk der og vi tilpasser oss trenden.

– På hvilken måte da?

– Med tanke på hvordan vi jobber og organiserer oss. Vi har ikke så mange muligheter til å påvirke den totale andelen som bruker tobakk, så vi forholder oss bare til totalmarkedet og tilpasser oss etter det.

Ber foreldrene ta ansvar

Forsker Ola Jøsendal ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen, jobber med folkehelse og helsefremmende arbeid. Han sier at foreldre bør ta ansvar for at unges røykeforbruk kan reduseres ytterligere.

Jøsendal sier foreldrenes egne vaner og holdninger er svært viktige.

– Selv om begge foreldrene skulle være røykere, men de allikevel nekter barna å begynne å røyke, er det nesten like få barn som begynner å røyke med røykende foreldre, som barn med røykfrie foreldre, sier Jøsendal.

Han sier videre at mange unge bruker røykingen som et middel for å oppnå andre mål, som for eksempel å provosere eller oppnå kontakt.

– Problemet er at tobakksvarer er svært skadelig, de skaper avhengighet og er kjempedyre. Det finnes et utrolig antall andre midler til å oppnå sine mål, uttaler Jøsendal.

Til kamp mot festrøyking

Helsemyndighetene har brukt mye ressurser de siste årene på å få folk til å slutte å røyke. Den aller nyeste røykekampanjen var rettet mot av-og-til-røykerne, altså de som bare røyker en gang iblant.

I kampanjevideoen fra Helsedirektoratet kunne vi se flere nordmenn som tilsynelatende bare har røykt av og til, men som likevel har fått alvorlige hjerteproblemer.

«Enten røyker du, eller så røyker du ikke. Stump røyken. Helt», blir det sagt i videoen, som du kan se i sin helhet her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding da kampanjen ble lansert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)