Stadig færre unge røyker daglig, mens flere tyr til snus, viser tall fra SSB, som ble lagt frem tirsdag formiddag.
For den voksne befolkningen under ett er andelen dagligrøykere nå nede i 16 prosent, mens 9 prosent bruker snus daglig.
Det er de unge som står for den største nedgangen i røyking. I 2012 var det bare 7 prosent i alderen 16–24 som røkte, ifølge SSB.
Samtidig er det fortsatt mange som røyker av og til. I 2012 var det 10 prosent av befolkningen over 16 år som røkte en gang iblant, mens hele 13 prosent av de under 24 år opplyser at de er av-og-til-røykere.
Rundt 4 prosent av den voksne befolkningen sier at de snuser av og til.
Bransjen: – Beskjeden nedgang
Tobakksindustrien ser ikke ut til å være særlig bekymret over det endrede markedet.
Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakksindustriens felleskontor.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix– Dette er en langsiktig trend som vi har sett nå de siste ti til femten årene. Dette er tall vi følger tett, så det ligger ikke noen overraskelser her, sier Jan Robert Kvam, styreleder i Tobakksindustriens Felleskontor til NRK.no.
Han presiserer at nedgangen i antall røykere ikke har vært en dramatisk endring for bransjen.
– På ingen måte. Nedgangen har vært relativt begrenset. Røykingen går svakt tilbake, det er ingen dramatikk der og vi tilpasser oss trenden.
– På hvilken måte da?
– Med tanke på hvordan vi jobber og organiserer oss. Vi har ikke så mange muligheter til å påvirke den totale andelen som bruker tobakk, så vi forholder oss bare til totalmarkedet og tilpasser oss etter det.
- Les også: Slik skal de nye røykpakkene se ut
- Les også: Skrekkbilder på australske røykpakker – se bildene her
Ber foreldrene ta ansvar
Forsker Ola Jøsendal ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen, jobber med folkehelse og helsefremmende arbeid. Han sier at foreldre bør ta ansvar for at unges røykeforbruk kan reduseres ytterligere.
Jøsendal sier foreldrenes egne vaner og holdninger er svært viktige.
– Selv om begge foreldrene skulle være røykere, men de allikevel nekter barna å begynne å røyke, er det nesten like få barn som begynner å røyke med røykende foreldre, som barn med røykfrie foreldre, sier Jøsendal.
Han sier videre at mange unge bruker røykingen som et middel for å oppnå andre mål, som for eksempel å provosere eller oppnå kontakt.
– Problemet er at tobakksvarer er svært skadelig, de skaper avhengighet og er kjempedyre. Det finnes et utrolig antall andre midler til å oppnå sine mål, uttaler Jøsendal.
Til kamp mot festrøyking
Helsemyndighetene har brukt mye ressurser de siste årene på å få folk til å slutte å røyke. Den aller nyeste røykekampanjen var rettet mot av-og-til-røykerne, altså de som bare røyker en gang iblant.
I kampanjevideoen fra Helsedirektoratet kunne vi se flere nordmenn som tilsynelatende bare har røykt av og til, men som likevel har fått alvorlige hjerteproblemer.
«Enten røyker du, eller så røyker du ikke. Stump røyken. Helt», blir det sagt i videoen, som du kan se i sin helhet her:
– Det finnes ingen trygg nedre grense for tobakksbruk. Hver eneste sigarett skader deg. Allerede fra den første sigaretten øker risikoen for hjerteinfarkt betraktelig, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding da kampanjen ble lansert.