Hopp til innhold

NRKs anmelder: – En virkelighetens Harry Hole

Litteraturkritiker Torgeir Larsen mener Eirik Jensens bok er best når han skriver om sin karriere, men ikke om siktelsen fra politiet.

Garasjeinngangen på Politihuset i Oslo og Eirik Jensens bok (montasje)

SPENNENDE: En hardbarka virkelighetsdokumentar, som gir innsikt og er spennende, mener litteraturkritiker Torgeir Larsen om boken som er skrevet i samarbeid med Thomas Winje Øijord.

Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix, faksimile av Eirik Jensens bok/Kagge forlag

Torgeir Larsen forteller at boken først og fremst handler om Eirik Jensens karriere i politiet og hans arbeidsmåter, men at den bruker pågripelsen og etterforskningen som ramme for fortellingen.

– Den begynner med pågripelsen, vi blir minnet på det underveis og avslutningsvis handler det om arrestasjonen og hvordan Jensen opplevde det.

– Historien om Jensens vei inn i politiet, og hvordan han som tøff og ukonvensjonell politimann er med på å etablere en helt ny etterforskningskultur i Oslopolitiet er spennende. Det er en hardbarka virkelighetsdokumentar fra politimiljøet i Oslo som vi har lest mye om, men som vi har aldri fått innblikk i på denne måten før.

– Arrestasjonen er det minst interessante

Larsen trekker paralleller til en av Norges mest kjente krimfigurer.

– Han er en slags virkelighetens Harry Hole. Handlingen er veldig maskulin og språket er direkte og fullt av slanguttrykk. Boken er spennende, fordi den gir innblikk i noen av Norges største etterforskninger, dialogprosjektet Jensen sto bak er også god lesing og kampen mot MC-miljøene.

Torgeir Larsen

Litteraturkritiker Torgeir Larsen.

Foto: Utenriksdepartementet

De som leter etter ny informasjon om korrupsjonssiktelsen, leter forgjeves, forteller Larsen.

– Hvis du har fulgt saken i mediene, så kommer det ikke så mye nytt frem. Det nye er hvordan han selv opplevde arrestasjonen, tiden han tilbrakte på glattcella og avhørene. Det er den delen av boken som er minst interessant.

Den pågående etterforskningen er bokens største svakhet, mener han.

– Uvissheten om skyldspørsmålet henger ved meg som leser, og det sliter på helhetsinntrykket.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.