Hopp til innhold

Nesbø uten Harry Hole

THAILAND (NRK): Jo Nesbø er lei av «Harry Hole». Snart kommer han ut med nytt krimunivers. I tillegg skriver han på en «jævlig dårlig» bok.

Reporter Helga Tunheim møter Jo Nesbø i Thailand, 2014. Her forteller han om sin nyeste bok Broren

Nesbø om sin nye bok «Sønnen» som slippes om få uker.

Med sand mellom tærne, til takten av bølgeskvulp, klimprer forfatter Jo Nesbø ned blodige plott på et hett tastatur i Krabi-området i Thailand.

Det er 30 varmegrader, sol og palmer. En svak bris fører med seg duften av sololje, thaimat og sjø til Freedom Bar, hvor Nesbø ofte sitter og skriver. En kan undre seg over at slike omgivelser inspirerer en av Europas beste forfattere til å skrive krimbøker med bitende plott, som får millioner av lesere til å trekke for gardinene.

– Jeg får gjort mer i Thailand på en måned enn jeg gjør hjemme på fire måneder. Det er ikke så mye som skjer, så det er ikke noe annet å gjøre enn å skrive, sier Jo Nesbø til NRK.

Kobler av med klatring

Siden 2001 har han kommet hit for å kombinere klatring, avkobling og skriving. I området rundt Krabi kan Nesbø fokusere på skriving, men også helt andre ting.

Reporter Helga Tunheim møter Jo Nesbø i Thailand. Her snakker han om klatringa.

Mellom bratte hyller av kjegleformet kalkstein på Ton Sai henger krimforfatter Jo Nesbø nesten daglig. Han er sikret etter alle kunstens regler og får etter eget utsagn trimmet lårmuskulaturen, i tillegg til å koble fullstendig av fra resten av verden.

– Frykten for høyden gjør at du skjerper konsentrasjonen, og gjør det umulig å tenke på andre ting du skulle ha gjort, sier han.

Narkoman i nytt krimunivers

Nå er han aktuell med nok en fortelling, den tolvte krimromanen i rekka.

Boka «Sønnen» handler om en ung mann som er narkoman og soner et par drapsdommer begått av en dop-baron i Oslo.

– Det var en idé jeg kom opp med for rundt tre år siden. Jeg tror bakgrunnen var at jeg hørte om noen som satt i fengsel og sonet en dom for andre.

Som en motytelse får han som soner smuglet heroin inn i fengslet. Han er konstant høy, og blir en slags skriftefar for alle de andre innsatte. Både fordi han skal sitte inne så lenge, og fordi han er så høy at alle tror han ikke får med seg det de forteller ham.

– Han sitter der som en slags smilende, stein Buddah, sier Nesbø.

Boka har fått undertittelen: «Skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde» og er proppet med bibelske referanser. Det er for så vidt ikke nytt i Jo Nesbø-sammenheng.

– Jeg har alltid brukt Bibelen som en slags referanse, som et speil på historien. Det handler om at det er så mange av oss som har et forhold til historien i Bibelen som gjør at du kan bruke det som en felles referanse, sier Nesbø.

Reporter Helga Tunheim møtte forfatter Jo Nesbø i Thailand. Her snakker han om skriveprosessen når han er her.

Skriver på trilogi om kultforfatter

Selv når sola brenner og bølgene lokker er ikke Nesbø typen til å bli doven. Han har flere bokprosjekter på gang, blant annet skriver han på en triologi som omfatter historien om «Tom Johansen», i tillegg til de to bøkene som den fiktive forfatteren skrev en gang på 70-tallet.

Nesbø-karakteren er en meget ambisiøs forfatter med blodkommersielle bøker og høye ambisjoner om både å bli bestselger og å vinne Nobelprisen på en gang. Selvtilliten kom med kultsuksessen «Blood on Snow», som han skrev en gang på 70-tallet.

Skriver på en «jævlig dårlig» bok

Nesbø startet dette prosjektet sist gang han var på Railay. Og mens han skrev på boka om «Tom Johansen», som var innblandet i en spektakulær kidnappingssak i 2004 hvor han nærmeste ved en misforståelse ble kidnappet på en flyplass i Los Angeles, ble Nesbø nysgjerrig på hvordan bøkene til denne karakteren var.

– Det ente opp med at jeg måtte gjenskrive disse bøkene, og det er det jeg holder på med nå.

Han forteller at «Tom Johansen» tror han er Guds gave til litteraturen, men at oppfølgeren, «Blood on Snow 2. More Blood» ikke var riktig så god som den første.

– Den var rett og slett jævla dårlig. Og denne gjendiktningen skal jeg få til nå.

Skal gjenskape Macbeth

I tillegg skal Nesbø gjenskape Macbeth. I forbindelse med markeringen av Shakespeares 400-års jubileum i 2016 skal han og en rekke andre forfattere gjendikte Shakespeare for samtidens publikum.

– Som krimforfatter var det kult å bli spurt. Et ærefullt oppdrag. Jeg tror arrangørene har lyst til å ha spennende møter mellom ulike sjangere og historiefortellere. De så potensialet i å la en krimforfatter slippe til på Shakespeare, sier han om oppdraget.

Reporter Helga Tunheim reiste til Thailand og intervjuet Jo Nesbø. Her snakker han om MacBeth

Om Shakespeares Macbeth

Og om Nesbø er fylt av respekt for Shakespeare, så legges den til side når han gyver løs på sitt neste prosjekt. Nervøs er han på ingen måte.

– Jeg skal jo ikke lage en Shakespeare-historie eller konkurrere med ham på noen måte. Dette kan jeg bruke til å fortelle en fortelling på min måte, det gleder jeg meg til, sier Nesbø.

Ingen stor fan av Shakespeare

Han innrømmer at han ikke er noe stor fan av Shakespeare. Ikke har han egentlig lest noe særlig av ham heller, foruten noen oversettelser av André Bjerke, men det var mest fordi han var så glad i sistnevnte.

– Jeg har sett det på teater og forsøkt å lese Shakespeare på engelsk, men det skjønte jeg ikke bæret av, sier han ærlig.

Men Macbeth kjenner han til, og det tragiske skuespillet synes han er en fantastisk spennende historie, som egentlig ikke trenger modernisering.

– De moralske dilemmaene i historien er tidløse, de trenger ikke moderniseres.

Lei av «Harry Hole»

Førstebetjent «Harry Hole» har forfatteren tatt pause fra en stund, men han vil returnere. Kanskje. Akkurat nå er Jo Nesbø litt lei hele fyren.

– Ja, innimellom er jeg lei av «Harry Hole». Jeg har tilbrakt såpass mye tid sammen med ham, og han er en veldig intens fyr. Så går det noen måneder så får jeg lyst til å henge med ham igjen. Dette er sunt både for Harry og meg. Vi tar en pause fra hverandre på et par år, så får vi se om våre veier krysses igjen.

– For du er ikke ferdig med ham?

– Nei. Jeg tror i alle fall ikke det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters