Jo Nesbø-roman blir HBO-serie

Jo Nesbø-romanen «Sønnen» fra 2014 blir nå TV-serie på HBO. Det melder bransjenettstedet Deadline. – Det er en ære, sier Nesbø til NRK.

Harry Hole prisen 2017.

TV-SERIE: Jo Nesbøs bok «Sønnen» blir en miniserie på HBO.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Det er også HBO som skal produsere serien, som er tenkt som en miniserie, ifølge Deadline. Tittelen på serien blir «The Son».

Så langt er det klart at Hollywood-skuespiller Jake Gyllenhaal skal være med i serien. Gyllenhaal har spilt i flere storfilmer og fikk blant annet en Oscar-nominasjon for sin rolle i «Brokeback Mountain».

Det er Denis Villeneuve som skal regissere TV-serien.

Ifølge Deadline skal Gyllenhaal være svært begeistret for prosjektet. Det skal også være han som ga boka til regissør Villeneuve.

Jake Gyllenhaal

Skuespiller Jake Gyllenhaal skal være med i serien.

Foto: Jordan Strauss / AP

Stolt forfatter: – Stas

Jonathan Nolan er med som produsent. Han er kjent for å ha jobbet med filmer og serier som «Westworld» og «The Dark Knight».

– Det er en stor ære for meg at så flinke folk har lyst til å lage tv-serie av boken. Vi har snakket om det en stund. Jeg tror det er 3,5 år siden første gang jeg snakket med Villeneuve. Ting tar tid, sier Jo Nesbø til NRK.

Forfatteren mener det er «stas» at serien har fått grønt lys fra HBO. Han sier de involverte virkelig har jobbet for det og stått på.

– Jeg synes det er stort. Denis Villeneuve står bak noen av de beste filmene som er laget de siste årene, og Jake Gyllenhaal er en av mine favorittskuespillere. Westworld som Jonathan Nolan var med og skrev, er en av de beste seriene som har kommet de siste årene, sier Nesbø.

– Skal bruke boken som input

«Sønnen» ble gitt ut i 2014 og var Nesbøs første krimbok uten Harry Hole. Hovedpersonen er Sonny Lofthus, en 30-åring, som har sittet de siste 12 årene av sitt liv i fengsel, dømt for forbrytelser han ikke har begått.

PzRafukdJbY

Denis Villeneuve skal regissere miniserien basert på Nesbøs bok. – Han står bak noen av de beste filmene som er laget de siste årene, sier forfatteren.

Foto: Mark Von Holden / AP

– Jeg har nok hatt både far og sønn-problematikk og hevnplott før, men aldri tatt det så langt som nå, sa Nesbø til NTB da boka ble lansert.

Han synes det er spennende at så «kreative og flinke folk» nå skal jobbe med dette stoffet.

– Boken er der og er ferdig i sin form. De skal bruke en annen form og bruke romanen som input. Jeg er bare veldig glad og spent for at de kan bruke stoffet til å lage noe som kanskje er en litt annen historie enn romanen er, sier han.

NRKs anmelder mente at boken ikke var «noen merkestein i Jo Nesbøs forfatterskap».

– Det forhindrer ikke at boka viser bunnsolid thrillerhåndverk, høyt spenningsnivå og betydelig empati, het det i anmeldelsen.

Boken ble uansett tatt godt imot av leserne. «Sønnen» ble den mest solgte nye romanen i Norge i 2014.

Les hele NRKs anmeldelse av boken her.

Øyvind Pharo og Jo Nesbø

Forlagsredaktør Øyvind Pharo og Jo Nesbø under lanseringen av «Sønnen».

Foto: Michael Ray VC Angeles, akam1k3

Filmplaner i 2017

Det var egentlig planen at boken skulle filmatiseres i 2017. Også da var Gyllenhaal og Denis Villeneuve med på prosjektet.

Flere av Nesbøs bøker er filmatisert. Det gjelder blant annet «Snømannen», som kom i 2017, og «Hodejegerne» fra 2011.

To av bøkene om Doktor Proktor har også blitt filmatisert. Det er «Doktor Proktors prompepulver» fra 2014 og «Doktor Proktors tidsbadekar» fra 2015.

Begge ble regissert av Arild Fröhlich.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.