Hopp til innhold

La deg lede inn i fristelse

 ...jeg kan motstå alt - unntatt sjokoladefristelser!

Sjokolademousse
Foto: Marie Melgård / NRK

 Sjokoladebegjær

 Nøttebunn

2 store eggehviter

100 g sukker

125 g malte hasselnøtter

Salt

Sjokoladekrem

1 1/4 dl melk

1 1/4 dl fløte

30 g sukker

3 eggeplommer

4 1/2 dl fløte, piskes til myk krem

320 g sjokolade 60-70%

Sjokoladeglasur

2 dl fløte

200 g sjokolade, finhakket

Pasjonsfruktsaus

4 store pasjonsfrukter

1/2 dl sukker

saft av 1 appelsin, evt 1/2 dl vann

kake og mousse
Foto: Marie Melgård / NRK

Slik gjør du:

Visp eggehvitene sammen med bittelitt salt til det begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet.

Øk hastigheten når alt sukkeret er tilsatt og pisk til marengsen blir glatt og tykk.Vend inn nøttene og hell massen over i en godt smurt kakering, ca 22cm.

Stek nøttebunnen ved 175 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnen, vask kakeringen og sett den tilbake rundt nøttebunnen.

 Kok opp melk og fløte til sjokoladekremen. Rør sammen sukker og eggeplommer. Hell den varme fløtemelken over eggeplommene mens du rører. Ha alt tilbake i kjelen

og varm forsiktig under stadig omrøring til blandingen tykkner noe. Sil sausen og hell den over den finhakkede sjokoladen. Rør godt til du får en glatt og blank sjokoladerøre. Vend inn kremen og fyll sjokoladekremen over i kakeringen.

Sett kaken i fryseren i minst 6 timer.

Glaser kaken mens den er frossen. Ta av kakeringen og sett kaken på en liten kakering el.l. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør godt, men prøv å unngå bobler i glasuren.

Hell glasuren jevnt over kaken. Bruk en stor stekespade (palett) eller baksiden av en brødkniv og dra forsiktig over overflaten slik at den blir jevn og glatt. Løft kaken raskt over på fatet den skal stå på og la kaken tine i kjølskapet.

 Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en teskje. Kok opp fruktkjøtt, sukker og appelsinsaft.

Kjør sausen lynrsakt med en stavmikser og la den koke noen minutter. Kjører du sausen for lenge, knuses de sorte frøene for mye og sausen kan bli besk.

Serveres kald eller lun.

Tips:

Kaken kan også lages i en brødform eller lignende. Kle formen først med plastfilm, slik at du enkelt får den ut igjen.

Halvsmelt den finhakkede sjokoladen før du tilsetter sausen.

Sjokoladeblandingen bør ikke være over 45 grader når du tilsetter den myk piskede kremen.

Tilsett en liten dæsj kald fløte i glasuren for å få den blank.

Andre kakebunner som f.eks rester av brownies kan brukes.

Pasjonsfruktsausen kan om ønskelig jevnes med litt maisenna.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.