Hopp til innhold

Kulturkomiteen krever register over stjålet kunst

En samlet kulturkomite krever at regjeringen sørger for at arbeidet med å opprette et register over stjålne kunstverk og kulturminner gjenopprettes. – Sjokkerende at det dette ble skrinlagt, mener Ib Thomsen.

Ranet av Skrik og Madonna sommeren 2004.

IKKE I REGISTER: Norges mangel på et register over stjålet kunst kan gjøre det vanskelig for Politiet å få oversikt over stjålne malerier og kulturminner, mener flere. Dette bildet er fra tyveriet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» i 2004.

Foto: Stringer / SCANPIX

Tidligere denne uken kunne Dagsrevyen fortelle at Økokrims tiårige arbeid med å opprette et register over stjålne kunstverk og kulturminner er skrinlagt. Registeret skulle være en del av politiets nye IKT-system, men etter anbefaling fra Politidirektoratet ble arbeidet stanset i denne omgang.

Josephine Munch Rasmussen

KRITISK: Josephine Munch Rasmussen mener verdenssituasjonen gjør det viktig å opprette et register.

Foto: NRK

Norge er et av få land i verden uten et slikt register, noe flere politikere og fagpersoner frykter kan gjøre Norge til et yndet marked for stjålet kunst.

Omfattende plyndring og ødeleggelse av kulturminner i land som Syria gjør det spesielt viktig å innføre et slikt register nå, mener arkeolog Josephine Munch Rasmussen.

– Verdenssituasjonen er ekstrem når det gjelder ulovlig omsetning av kunstverk og kulturminner. Et sånt type register ville vært et viktig verktøy for å kjempe mot denne kriminaliteten.

– Gjør oss attraktive for kriminalitet

Skrinleggingen har ført til en tverrpolitisk oppfordring fra kulturkomiteen til regjeringen om å gjenoppta arbeidet med å opprette registeret.

Anette Trettebergstuen

ATTRAKTIVT: Anette Trettebergstuen mener mangelen på et register kan gjøre markedet for stjålet kunst større i Norge.

Foto: Arbeiderpartiet
Ib Thomsen

SJOKKERT: Ib Thomsen mener det haster med å få innført et slikt register og vil gå i dialog med kulturministeren og justisministeren.

Foto: Stortinget

– Vi har ingen samlet oversikt over stjålet kunst i Norge noe som er med på å gjøre oss til et attraktivt land for kunstkriminalitet, sier Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiets Ib Thomsen mener dette viser at kulturkriminalitet blir nedprioritert. Han vil ta saken opp med justisminister Anders Anundsen.

– Det er helt sjokkerende at dette arbeidet er skrinlagt og det viser at dette ikke tas på alvor. Det er snakk om organisert kriminalitet og det er store verdier i omløp.

Utelukker ikke at arbeidet gjenopptas

Komiteens leder, Svein Harberg fra Høyre, mener det er behov for et slikt register og vil gå i dialog med sine partikollegaer i regjeringen om å gjenoppta arbeidet.

Svein Harberg

BEHOV: Svein Harberg mener både politiet og kunstmiljøet trenger et register for å forhindre kulturkriminalitet.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Jeg håper dette ikke er lagt bort for godt og at det går an å gripe fatt i det igjen. Det er ingen tvil om at kunstmarkedet og politiet trenger et slikt register.

Hverken Justisdepartementet eller Politidirektoratet ville la seg intervjue, men direktoratet utelukker ikke at et kunstregister kan bli en del av en ny handlingsplan for politiet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.