NRK Meny
Normal

Syriske kunstskatter kan bli omsatt i Norge

ISTANBUL (NRK): Arkeologiske utgravingssteder plyndres i Syria og kunstskattene omsettes på det svarte markedet i Tyrkia. Nå frykter Økokrim at nordmenn også er med på terrorfinansieringen.

Syrisk kunstskatt som er stjålet

Et av de bysantinske mosaikkbildene som har blitt stjålet fra kirken i Idlib blir regnet som et av de mest verdifulle. Det skal nå være til salgs av mellommenn i Tyrkia.

Syrisk kunsthandler i Tyrkia

– Turister som kommer fra Europa og Russland for å kjøpe syriske ruiner, forteller denne kunsthandleren til NRK.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Under den hensynsløse og brutale diktatoren Bashar al-Assad var det strenge straffer for å grave frem de syriske kunstskattene som lå skjult under bakken.

– Mange visste om ruinene tidligere, men turte ikke grave dem opp. Da regimet hadde kontroll risikerte folk å bli henrettet eller få arrestert for livstid. Nå etter at det har blitt anarki går alle som vet om stedene dit for å grave opp skattene og selge dem, forteller en av de mange mellommennene til NRK i Tyrkia.

Han er en syrisk flyktning som nå tjener til livets opphold i nabolandet ved å selge arkeologiske ruiner fra det borgerkrigsherjede landet.

Verdens arv

Noen av verdens eldste sivilisasjoner ligger i Syria og Irak og terrororganisasjonene Den islamske stat og Nusrafronten har lenge ødelagt og plyndret museer og kunstsamlinger fra det gamle assyriske riket.

For en måned siden publiserte IS en video som viste hvordan da la den gamle irakiske oldtidsbyen Nimrud i grus etter å ha plyndret den historisk viktige byen for de mest verdifulle kunstskattene.

Mye av dette havner i Tyrkia sammen med syriske kunstskatter.

– Dette er syriske ruiner som er utstilt for salg. Alt vi har av ruiner er nå til salgs, og det er verdifullt, forteller mellommannen NRK mens han viser frem en nettside der steinmosaikk, mynter og skulpturer ligger ute for salg.

Og mange turister faller for fristelsen til å ta med seg et spesielt minne med hjem.

– Jeg jobber ikke med turister, men jeg hører masse om det. Turister som kommer fra Europa og Russland for å kjøpe syriske ruiner.

Den arkeologiske oldtidsbyen Apamea i Syria er nå gjennomhullet etter at folk har gravd opp området i sin jakt på skatter.

Laster innhold, vennligst vent..

Kan foregå i Norge

Kunstsamlingene som nå smugles ut av Syria er enorm og har blitt et stort globalt problem, og markedet kan også være i Norge.

– Det er ingen grunn til å tro at Norge er en hvit flekk på kartet. Kulturminner blir ofte omsatt der det er betalingsvilje og det er det i Norge, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen i Økokrim som har fått et konkret tips om dette nå foregår i Norge.

– Vi har fått tips om at det kan foregår kjøp og salg av disse kunstskattene i Norge, sier Didriksen, som understreker at mye av dette går til å forlenge den blodige krigen i Syria og finansiere terror, og ulovlig kjøp har en strafferamme på to år i fengsel.