NRK Meny
Normal

Mener Tollvesenet må prioritere kulturminner

Norges museumsforbund mener Tollvesenet og politiet ikke har nok kunnskap til å hindre salg av ulovlige kulturminner i Norge.

Skriftruller fra Erbil i Nord-Irak

FIKK TILBUD: Jødisk museum i Oslo Ble kontaktet av en mann som hevdet å ha jødiske skriftruller gravd opp i irakisk Kurdistan.

Foto: Skjermdump

Som NRK skrev i går har flere norske museer har blitt tilbudt stjålne kulturminner fra krigsherjede Syria og Irak.

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund mener tollvesenet og politiet er dårlig rustet til å stanse ulovlig import av verdifulle kulturminner fra krigsherjede land.

– Jeg vil oppfordre politiet og tollvesenet til å sette inn mer ressurser og ha økt fokus på dette fremover. Det trengs mer ressurser til videreutdanning av både politi og tollvesen slik at kunnskapen om dette markedet økes, sier generalsekretæren.

Kan finansiere terror

Plyndringen og salget av kulturgjenstander i Syria og Irak finansierer ifølge Utenriksdepartementet virksomheten til terrorgrupper som IS og Al Qaida.

Ramskjær frykter at norske museer og antikvitetshandlere kan finansiere denne aktiviteten hvis ikke kunnskapen på området økes.

– Det er viktig å hindre at Norge blir et marked for stjålne kunst- og kulturgjenstander. Jo mer kunnskap som fins blant politi, tollvesen og museene jo lettere er det å hindre det.

Hvis noen skulle få en tvilsom henvendelse oppfordrer hun dem til å varsle politiet umiddelbart.

– Hvis norske museer får tilbud om å kjøpe kulturgjenstander fra Irak eller Syria bør de vise stor aktsomhet, prøve å finne ut hvem som tilbyr dem dette og varsle politiet.

– Regner med Økokrim tar kontakt

Underdirektør Liv Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet sier de ikke har planlagt noen kontrollaksjon, men at de jobber med tiltak på området.

– Tollvesenet bruker de ressursene som er på grensepasseringsstedene, og i denne forbindelse har vi bedt tollerne være ekstra oppmerksomme på kulturminner, spesielt fra Syria og Irak, sier Rundberget.

Tollvesenet har ingen planer om en egen kontrollaksjon, men spiller ballen over til Økokrim.

– Hvis det er aktuelt, regner vi med at Økokrim tar kontakt.

Ikke overrasket

Josephine Munch Rasmussen, arkeolog ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over å høre at norske museer mottar henvendelser om å kjøpe kulturgjenstander fra Irak og Syria.

– Med tanke på hvordan situasjonen er i Irak og Syria så er ikke dette overraskende. Vi vet at det foregår en enorm plyndring og at det er mange gjenstander og mennesker som er i bevegelse.

Hun tror ikke Norge er et stort marked for slike gjenstander, men sier det er vanskelig å få oversikt over hvor stort dette markedet er.

– Det er et svart marked som det er vanskelig å få oversikt over, men det er lite tvil om at det foregår omfattende plyndring og salg av slike gjenstander. Det viser satellittbilder fra disse områdene.

Les også: Plyndring av kulturminner i Syria

Laster innhold, vennligst vent..