Hopp til innhold

Knausgård glad for Mette-Marit-ros

Kronprinsesse Mette-Marit har vært åpen på hvor viktige «Min Kamp»-bøkene har vært for henne. – At dette viser seg å bety noe for andre er en sinnssykt absurd tanke, sier forfatter Karl Ove Knausgård.

Karl Ove Knausgård og Thomas Wågström

Karl Ove Knausgård har gitt ut boken «Nakker» sammen med Thomas Wågström. Knausgård beskriver i essayet intime episoder i egen familie. – Hvis du skal beskrive noe på alvor, så må det være på alvor. Det er ingenting med denne teksten som er utleverende, sier han.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I dag lanserer forfatter Karl Ove Knausgård og fotograf Thomas Wågström boken «Nakker». Boken er en fotobok med bilder av nakker, hvor Knausgård har bidratt med et 12 sider langt essay.

I essayet beskriver Knausgård nakken som et sårbart punkt på kroppen. Hans første assosiasjon til ordet var «halshogging», men samtidig beskriver han på en personlig måte den dramatiske fødselen til sitt fjerde barn tidligere i år.

Dramatisk fødsel

Knausgård skriver i essayet at han var redd for at datteren var død, og forteller om hjelpeløsheten og sårbarheten til et nyfødt barn, som ikke engang har muskler i nakken til å holde oppe sitt eget hode.

Knausgård har tidligere fått kritikk for å være utleverende, men han benekter at det er tilfelle her.

– Hvis du skal beskrive noe på alvor, så må det være på alvor. Det er ingenting med denne teksten som er utleverende. Kraften kommer fra å ha sett noe, og så beskrive det. Det finnes ingenting mer naturlig for meg å gjøre, sier han.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Karl Ove Knausgård

Forfatter Karl Ove Knausgård og fotograf Thomas Wågström inspiserer de første eksemplarene av boken «Nakker» som har ankommet rett fra trykkeriet.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Knausgårds ærlige skildringer av eget liv i «Min Kamp» har slått bredt an. Og Kronprinsesse Mette-Marit fortalte tidligere denne måneden om hvor sterkt Knausgårds skildringer fra sitt eget liv i «Min Kamp»-bøkene traff også henne.

– For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Den siste setningen av «Min kamp», første bind, siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, fortalte hun.

Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av en kleshenger og faller ned på gulvet.

Karl Ove Knausgård, siste setning Min kamp 1

Hun fortalte også at det var som om noe inni henne gikk i stykker, og at det åpnet seg et stort hull i brystet hennes da hun leste Knausgård for første gang.

– Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg, sa en beveget kronprinsesse.

Knausgård sier til NRK at han er glad over hvor mye litteraturen hans har betydd for andre.

– Når man er forfatter, så ønsker man å bli lest, og at det du skriver skal bety noe. Men det er ingenting man forventer når man sitter og skriver for seg selv. At dette da viser seg å bety noe for andre er en sinnssykt absurd tanke. Når sånne ting skjer, blir jeg så klart veldig glad. Det viser hva litteratur kan gjøre, sier han.

Kronprinsesse Mette-Marit

– Ingen visste at min far var alkoholiker, sa en åpenhjertig kronprinsesse da hun snakket om litteratur i Snåsa tidligere denne måneden. Hun fortalte om hvor mye Knausgårds litteratur hadde betydd for henne.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Har det noen inspirasjon for deg at folk kjenner seg igjen?

– Det har det i ettertid, men mens jeg skriver kan jeg ikke tenke på det. Da dør jeg som forfatter. Jeg kan ikke skrive «Min Kamp» på nytt, og det kan godt hende at folk hater det neste jeg skriver.

– Jeg skriver masse

– Kan et essay og en fotobok om nakken bli for sært, eller er dette en forlengelse av «Min Kamp»?

– Ofte så er det jo særere, jo bedre. Noe særere enn å skrive 3500 sider om sitt eget liv kan ikke tenkes. Ingen i verden trodde det skulle selge mye, så man kan ikke tenke på hva som er sært eller ikke. Dessuten: Alle mennesker har jo en nakke, og mye kunstlitteratur handler om de helt vanlige tingene. For min del så er jeg opptatt av det jeg er opptatt av, og jeg forsøker hele tiden å komme videre på det.

– Dette er noe som gir min skriving et lite puff i sida, sier Knausgård, som forteller at han skriver masse for tida, men da for det meste essayer.

Noen ny roman blir det ikke med det første, slår han fast.

– Kjenner du på forventningspresset?

– Det føles ikke så vanskelig å skrive for tida. Det er ikke helt lett heller, men det føles som at jeg er mye friere nå enn før jeg skrev «Min Kamp».

Knausgårds bok «Nakker»

Video: Se intervju med Knausgård og Wågström.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.