Hopp til innhold

Indonesiske myndigheter vil forby disse

Landet ber sosiale medier om å blokkere homofile emojis.

Homofile emojis

EMOJI-FORBUD: Dersom du bor i Indonesia, kan du ikke lenger bruke disse emojiene.

Foto: Skjermdump

Det melder Time.

Indonesiske myndigheter, mer spesifikt deres Kommunikasjons- og informasjonsdepartement, ønsker at sosiale medier som Facebook og WhatsApp å respektere deres kultur og normer ved å ikke tillate homofili-relaterte emojier og «stickers». Homofili er i seg selv ikke ulovlig i landet.

Kan få nettsidene blokkert

Tjenesten Line har fått mye kritikk i sosiale medier for å tilby slike emojis. Det har ført til at de nå har fjernet disse helt fra applikasjonen sin.

Selskapene risikerer å få nettsidene deres blokkert, dersom de avstår fra regjeringens ønske.

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesy Norge, John Peder Egenæs.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette er åpenbart et forsøk på å usynliggjøre LGBT-miljøet i Indonesia, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Han mener dette er en utvikling som ikke bare er urovekkende, men også farlig.

– Fordi det har vært flere angrep på homofile, og arrangementer som har blitt avlyst fordi politiet ikke kunne garantere for deres sikkerhet. Da krenkes ytringsfriheten til LGBT-miljøet, sier Egenæs.

Vurderte om emojiene var farlige

I sommer ble det kjent, også via Time, at Russland vurderte å forby bruken av de samme emojiene. Årsaken var mistanke om at de brøt med landets forbud mot homoseksuell propaganda.

Senator Mikhail Marchenko stilte nemlig spørsmål ved hvorvidt disse emojiene kunne være farlige for det russiske folket.

– Disse ikonene av utradisjonelle seksuelle legninger blir sett av alle sosiale medie-brukere, derav mange mindreårige, uttalte han.

– Når myndigheter og offentlige personer går ut og kritiserer homofile, gir det et signal om at om man skulle trå til med vold så er man på sin rett, sier Egnæs, som mener at denne og andre former for sensur i sosiale medier viser en ny trend verden over.

– Det tyder på at politikere er livredde for sosiale medier, og det ser man på hvordan man sensurerer for å få bedre kontroll over noen eller noe, sier han.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters