Hopp til innhold

Her har utgiftene til kulturbygg økt mest

Mens kommunene kutter i det kulturelle basistilbudet, har driftsutgiftene til kulturbygg eksplodert de siste årene. Her kan du se hvor i landet veksten har vært størst.

Økning i driftsutgifter til kultur- og idrettsbygg

Valglogo

Som NRK fortalte tidligere i dag, har norske kommuners iver etter å bygge kultur- og idrettsbygg gått på bekostning av kommunenes andre kulturtilbud.

Mens kommunenes samlede utgifter til kultur har økt kraftig de siste årene, har bruken av penger på museer, biblioteker og aktivitetstilbud til barn og ungdom stort sett gått nedover.

I enkelte fylker har de gjennomsnittlige kommunale driftsutgiftene til kultur- og idrettsbygg økt med over 200 prosent – en tredobling – i perioden 2008–2014.

Galopperende driftsutgifter

Da det såkalte Enger-utvalget la frem sin utredning om Kultur-Norge i 2013, uttrykte de bekymring over at «den kulturelle grunnmuren» – som kulturskoler, bibliotek og øvingslokaler – forvitrer.

Lars Håkonsen

LANGE LINJER: Kommunenes satsing på kulturbygg vil prege budsjettene i mange år fremover, forteller Lars Håkonsen ved Telemarksforskning.

Foto: NRK
Gunn Marit Helgesen

SNEVERT: KS-sjef Gunn Marit Helgesen medgir at kulturhussatsingene kanskje ikke treffer bredt nok.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tall fra Kommune-Stat-Rapportering (Kostra) bekrefter tendensen: Norske kommuner bruker gjennomgående færre kroner per innbygger på bibliotektjenester, ungdomstiltak og andre faste utgiftsposter enn de gjorde for seks år siden.

Til gjengjeld har det vært en eksplosiv vekst i kommunenes bruk av penger på kultur- og idrettsbygg i samme periode.

– Min erfaring er at kommunene er veldig opptatt av gode tilbud til barn og unge. Men kanskje de tenker litt snevert i at det skal være i form av et bygg, innrømmer styreleder Gunn Marit Helgesen i kommunesektorens organisasjon KS.

Telemarksforsking har sammenfattet Kostra-tallene fylkesvis for NRK.

– Det er utvilsomt en tung prioritering av bygg til idrett og kultur, og de prioriteringene kommer til å prege de kommunale budsjettene i lang tid fremover, sier kulturforsker Lars Håkonsen ved Telemarksforsking til NRK.

Varierende pengebruk

Kommunene i Nord-Trøndelag har i snitt økt sine driftsutgifter med 206,3 prosent de siste seks årene. Det er mer enn en tredobling.

Men selv om det nordligste trønderfylket har hatt den største veksten i utgifter, er det ikke her det brukes mest på kulturbygg. Kommunene i Nord-Trøndelag brukte i snitt 821 kroner per innbygger på drift av kultur- og idrettsbygg i 2014, så vidt over landsgjennomsnittet på 791 kroner.

På toppen av statistikken finner vi kommunene i Finnmark, som i snitt brukte 1174 kroner per innbygger, tett etterfulgt av Vest-Agder, der fasit i 2014 var 1157 kroner.

Kartet under viser hvor mange kroner per innbygger kommunene i hvert fylke brukte på driftsutgifter til kultur- og idrettsbygg i 2014.

Oversikten oppgir gjennomsnittstall per fylke, og viser dermed kun overordnede tendenser. Det gir likevel et bilde på hvordan kulturkronene brukes i forskjellige deler av landet.

(For Oslo har vi tatt utgangspunkt i 2009-tallene på grunn av mangelfulle 2008-tall.)

Driftsutgifter til kultur- og idrettsbygg relativt til folketall

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP