Hopp til innhold

Hamsuns Hitler-nekrolog under hammeren

En hittil upublisert samling av Knut Hamsuns brev legges nå ut på auksjon. Blant skattene er originalmanuskriptet til nobelprisvinnerens nekrolog over Adolf Hitler.

[Hitler] var en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang, og hans historiske skjebne var den, at han virket i en Tid av eksempelløseste Raahet, som tilslut fældte ham.

Knut Hamsun, 7. mai 1945
Gunnar Krogh-Hansen

FREM I LYSET: Flere av brevene som nå selges, har aldri tidligere vært vist frem, forteller kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK
Ingar Sletten Kolloen

TVILER PÅ OVERRASKELSER: Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen

Foto: Morten Brun

En samling på 15 brev fra Knut Hamsun til Aftenpostens sjefredaktør Doery Smith legges nå under hammeren hos auksjonshuset Blomqvist.

Brevene er fra perioden 1943-45, da andre verdenskrig herjet i Europa og Aftenposten var underlagt den nazistiske okkupasjonsmakten.

Les også: Hun nekter å hylle Hamsun

Blant brevene finnes også forfatterens berømte nekrolog over Adolf Hitler, som sto på trykk i Aftenposten 7. mai 1945. Brevsamlingen er vurdert til å ha en verdi på 300.000-400.000 kr.

Les også: Disse notene kan bli solgt for 15.000.000

Ville ha Hamsun til å bidra

Samlingen har hittil vært i privat eie, og flere av brevene har aldri tidligere vært publisert eller vist frem, forteller kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist.

– I hovedsak dreier brevene seg om Aftenpostens forsøk på å få Hamsun til å skrive i avisen, samt tillatelse til å bruke et utdrag av Hamsuns reiseskildring «Fra det moderne Amerikas Aandsliv», forteller Krogh-Hansen.

Brevene henviser også til korrespondanse med den tyske rikskommisaren, som ønsket å bruke den samme boken i sin propaganda, og til redaktørens og rikskommissarens forsøk på å etablere en litteraturpris i Hamsuns navn.

Hamsuns svar i brevene er gjennomgående motvillig, sier Krogh-Hansen.

– Hamsun motsetter seg fremstøtene. Han sier selv han ikke er verdig en pris, og mener det er meningsløst å trykke utdrag fra boka.

Les også: – Handkes Ibsenpris må trekkes tilbake

Frir til Nasjonalbiblioteket

– Det er sikkert noen steike gode formuleringer i noen av brevene, men at det kaster nytt lys over Hamsuns liv, det tviler jeg på, sier Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen.

Han sier kontakten mellom Hamsun og Smith er velkjent, men at man hittil ikke har visst nøyaktig hva som sto i brevene forfatteren skrev til redaktøren.

– Det vil alltid være opplysninger som supplerer og utfyller det bildet man har. Hamsun la alltid flid i sine brev og kladdet tre-fire ganger, til tross for at han jo skrev svært godt i utgangspunktet, forteller Kolloen.

Til tross for at biografen ikke tror brevene byr på store overraskelser, krysser han fingrene for at Nasjonalbiblioteket kaster seg inn i budrunden. Om ikke annet, håper han nasjonalarkivene sikrer seg en digital kopi av brevene.

– Hver gang en brevsamling havner på private hender og man ikke tar kopier, er det noe som blir borte. Både jeg og andre har flere ganger tatt til orde for en lov som ivaretar skriftlig kulturarv og sikrer kopier til offentlige arkiver, sier Kolloen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.