Hopp til innhold

Hun nekter å hylle Hamsun

Forfatter og Fritt Ord-prisvinner Sara Azmeh Rasmussen ble invitert til å delta på årets Hamsundager på Hamarøy, men takker nei. Hun vil ikke hylle nazisten Knut Hamsun. – Synd, sier arrangøren.

Sara Azmeh Rasmussen

NEKTER NAZI-HYLLEST: – Etter en ærlig refleksjon klarer jeg ikke annet enn å nekte å delta på Hamsundagene, sier Fritt Ord-prisvinner Sara Azmeh Rasmussen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

I en e-post til festivalarrangørene sier Sara Azmeh Rasmussen at hun synes det er rart at nasjonen Norge ikke vil innse skammen som er klistret på forfatterskapet til Hamsun.

Arrangør for Hamsundagene, Bodil Børset synes det er synd.

– Rasmussen er en av Norges viktigste og sentrale samfunnsdebattanter. Derfor hadde det vært fint å få henne til Hamarøy. Hennes roman Skyggeferden handler om det å bryte opp og legge ut på en reise. Temaet i boka er veldig relevant for årets tema for Hamsundagene, sier Bodil Børseth til NRK.no.

«På vei hjem?» er temaet for Hamsundagene i år, for det er 150 år siden treåringen Knud Pedersen, senere kjent som Knut Hamsun, kom flyttende med familien fra Gudbrandsdalen til Hamarøy i Nordland.

Vil ikke hylle nazist

Men Rasmussen vil ikke komme, og begunner avslaget med ar hun ikke ønsker å hylle den nazidømte forfatteren.

– Hamsun var rasist og sto for inhumane og patriarkalske verdier. Etter en ærlig refleksjon klarer jeg ikke annet enn å nekte å delta på Hamsundagene, sier Sara Azmeh Rasmussen til Vårt Land.

I en epost til Hamsundagene skriver hun at «Jeg forstår at forfatter Knut Hamsun er svært viktig i norsk og europeisk litteraturhistorie. Hans kunstneriske bidrag bør fortsatt ha sin plass i akademia og kulturlivet, men uten at mannen som hyllet nazismen og beskrev historiens største morder, Hitler, som «kriger for menneskeheten» blir hedret med egne festivaler.»

Videre skriver hun:

«Det norske valget om å hylle en stor, litterær skikkelse, til tross for de etiske, mørke sidene i hans politiske valg, viser en umoden, nasjonalsjåvinistisk holdning. Dette skjer på bekostning av et grundig oppgjør med Norges svik mot egne jødiske innbyggere.»

Arrangøren sier de ikke kan gjøre annet enn å respektere avslaget fra Fritt Ord-prisvinenren.

– Vil forklare

Bodil Børseth, ny leder for Hamsun-senteret

Arrangør for Hamsundagene, Bodil Børset synes det er synd at Sara Azmeh Rasmussen ikke kommer.

Foto: NRK

– Det er hennes valg. Likevel ønsker vi å gå henne i møte og forklare hva satsingen til Hamsundagene står for. Vi er ikke her for å hylle eller feire Hamsun ukritisk. Vi er her for å markere Hamsun og hans forfatterskap. Det innebærer at vi også belyser de problematiske sidene ved Knut Hamsun. Det gjør vi i all vår formidling, i utstillingene våre og under festivalen som har vært her på Hamarøy i 30 år, sier Bodil Børseth.

Ordfører Ordfører på Hamarøy, Rolf Steffensen (Ap), skrev brev til Sara Azmeh Rasmussen for forklare at Hamsundagene ikke er en hyllest til nazismen.

– Håper fortsatt

– Vi har hatt en god dialog med henne, men hun har likevel valgt å takke nei. Det beklager vi. Men hun er fortsatt hjertelig velkommen. Vi håper hun tenker seg om og tar utfordringen komme hit og se hva vi jobber med. Det kunne blitt veldig spennende og helt klart ett av høydepunktene under årets festival, sier Børseth.

«På vei hjem?» er temaet for Hamsundagene i år. Det er 150 år siden Knud Pedersen, senere kjent som Knut Hamsun – flyttet med familien fra Gudbrandsdalen til Hamarøy i Nordland.

– Jeg ble invitert som forfatter etter at jeg tidligere i år debuterte med romanen Skyggeferden, som handler om det å bryte opp og legge ut på reise, forteller Sara Azmeh Rasmussen til Vårt Land. Siden hun kom fra Syria til Norge som flyktning i 1995, har Rasmussen etablert seg som skribent og samfunnsdebattant.

Tar oppgjør med ideen om egne dager

Hamsun og Terboven

MØTTE TERBOVEN: Knut Hamsun møtte Adolf Hitler i 1943. Her blir Hamsun mottatt på Fornebu av rikskommissær Josef Terboven.

Foto: NTB / Scanpix / Scanpix

I eposten til ledelsen for Hamsundagene tar Sara Azmeh Rasmussen også et oppgjør med hele ideen om egne dager for forfatteren:

«Det er rart at nasjonen Norge har en slik trang til å feire egne «vinnere» at man ikke vil innse skammen som er klistret på forfatterskapet til Hamsun og ta et grundig og oppriktig oppgjør med en nazist som bar på et norsk navn og skrev fullkomment og vakkert norsk språk. Det er lettere å kritisere tyske nazister. Infantilt og trist.»

Konverterte til kristendommen

Siden hun kom fra Syria til Norge som flyktning i 1995, har Rasmussen etablert seg som skribent og samfunnsdebattant.

Ifølge Vårt Land var Sara Azmeh Rasmussen medlem av Det syriske sosialnasjonalistiske partiet (SSNP) fra 1991 til 1993 – et parti som i tillegg til å være nasjonalistisk og tilhenger av et Stor-Syria, også er klart rasistisk. Noen måneder etter at hun hadde klart å bryte med SSNP, konverterte hun fra islam til kristendommen.