Gordon og Sarah Brown - Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown ankommer her Leveson-høruingene sammen med sin kone Sarah. I dag må han forklare seg om sitt forhold til News International, mens han satt som statsminister i Storbritannia. - Foto: CARL COURT / Afp

Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown ankommer her Leveson-høruingene sammen med sin kone Sarah. I dag må han forklare seg om sitt forhold til News International, mens han satt som statsminister i Storbritannia.

Foto: CARL COURT / Afp

Gordon Brown anklager avisfolk for løgn

Tidligere sjefer i Storbritannias største dagsavis The Sun lyver om sine arbeidsmetoder, sier eksstatsminister Gordon Brown. Han føler seg krenket av stoff om sønnens helse.

Britain Phone Hacking - Gordon Brown med kona Sarah og sønnen James Fraser. The Sun fikk tak i medisinske opplysninger om sønnen og avlyttet familien. - Foto: David Cheskin / Ap

Gordon Brown med kona Sarah og sønnen James Fraser. The Sun fikk tak i medisinske opplysninger om sønnen og avlyttet familien.

Foto: David Cheskin / Ap
Rebekah Brooks - Rebekah Brooks - Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Rebekah Brooks

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Vi må se nærmere på metoder for å forbedre og oppmuntre god oppførsel i pressen. Pressens egen regulering har aldri fungert, sier tidligere statsminister Gordon Brown i retten.

I retten i dag benektet han tidligere vitnemål fra både Rupert Murdoch og Rebekah Brooks.

Benekter Brooks vitneutsagn

Tidligere redaktør i News of the World Rebekah Brooks har sagt i retten at Browns kone Sarah ga tillatelse til å trykke en artikkel om parets sønn diagnose på forsiden av The Sun.

Dette benektet Gordon Brown på det sterkeste i retten i dag.

– Verken jeg eller min kone har gitt tilatelse til The Sun å trykke artikler om helsetilstanden til vår sønn. Jeg tror ingen foreldre i landet som ville ha gitt tillatelse for å publisere en slik artikkel, sa han.

Brown blir også spurt hvorfor Sarah Brown fortsatte å omgås Rebekah Brooks etter det som skjedde, og hvorfor hun sendte henne en rekke personlige brev mellom 2006 og 2011 i tillegg til å være vertinne for henne på Chequers, den britiske statsministerens landssted.

– Sarah er en overbærende person som ser det beste i alle, sier han.

Da Rebekah Brooks vitnet i mai sa hun at hun var venninne med Browns kone, som hun omtalte som «en fantastisk dame».

Benekter å ha erklært krig mot Murdoch

Brown svarer også på sitt forhold til Rupert Murdoch under den tiden han satt i regjeringen for Labour.

Murdoch forklarte seg i april om en telefonoppringning fra Brown, der han mente Brown var «ute av balanse» og erklært krig mot Murdochs medieimperium fordi the Sun hadde snudd sin støtte fra Labour til de konservative i 2009.

– Jeg har aldri spurt The Sun om støtte, jeg har aldri klaget til dem da de trakk sin støtte og jeg har aldri ringt Murdoch personlig, sier Brown i retten.

Dette benekter Brown. Han mener Labour ikke fikk noe støtte fra The Sun under hele den tiden han satt som statsminister. Han sier The Sun prøvde å ødelegge allerede hans første partikonferanse med å kjøre en stor kampanje der de angrep et «broken Britain» ledet av ham.

– De kommersielle interesser fra News International var klare lenge før 2009, sier han.

Skarp Murdoch-kritiker

Gordon Brown har vært en skarp kritiker mot mediebaron Rupert Murdoch. Både Brown og kansler George Osborne, skal i dag anlegge vitnemål i Leveson-høringen.

Deres tilstedeværelse er starten på en god uke for høringen, siden også David Cameron etter hvert skal i vitneboksen, ifølge BBC.

I mellomtiden må Gordon Brown svare for sitt forhold til News International, mens han satt som statsminister. Høringen er gjenopptatt etter en ukes pause, og fokuserer igjen på forholdet mellom pressen og diverse politikere.

(NTB/NRK)

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.