Hopp til innhold

Fredsskulptur skaper konflikt

En skulptur til minne om det armenske folkemordet har skapt full konflikt mellom Den tyrkiske ambassade i København og danske politikere.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

OMSTRIDT: Slik ser studioet Invivia for seg at skulpturen vil se ut på Kultorvet i København.

Foto: Invivia

I ti dager i mai er det planlagt at skulpturen ’The Draem’ skal stå på et av Danmarks mest kjente samlingssteder, torget Kultorvet i Købehavn sentrum. Den bemerkelsesverdige skulpturen er ni meter høy, lyser i mørket og er laget i anledning 100-årsmarkeringen for massakrene på armenerne.

Men allerede før den er på plass, får skulpturen Den tyrkiske ambassade i København til å rase, skriver danske Politiken.

Anerkjenner ikke folkemord

Til tross for at internasjonale forskere betegner massedrapene på armenerne som et folkemord, nekter den tyrkiske regjeringen å anerkjenne dette.

Ambassaden skriver i en mail til Politiken at det er «moralsk uholdbart og juridisk ubegrunnet»:

«Vi er skuffet over at en skulptur, som beskriver hendelsene i 1915 som et ’folkedrap’ vil bli oppført på en av de store plasser i København», skriver ambassaden i eposten.

Det er den arerikansk-armenske studioet Invivia som har fått tillatelse av København kommune til å sette opp skulpturen.

– Dette er et budskap om fred, sier Allen Sayegh, professor i design ved Harvard University og hovedmann bak skulpturen ’The Draem’, til Politiken.

Inntil videre har skulpturen skapt alt annet en fred.

Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København.

Lars Aslan, Socialdemokraterne

– Absurd

Danske politikere tar nå til motmæle mot ambassadens kritikk. Lars Aslan, som representerer Socialdemokraterne i Københavns borgerrepresentasjon, kaller kritikken absurd.

– Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København, sier han, ifølge Politiken og får støtte av kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen i Dansk Folkeparti:

– Tyrkia skal ikke blande seg i hva vi gjør i København, og hvilken ytringsfrihet og kunstnerisk frihet vi har, sier han.

I 2015 markeres 100-året for folkedrapet verden over, blant annet med skulpturen i København.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

POLITISK KUNST: Skultpuren 'The Draem' skal minne om det armenske folkemordet i 1915. Bildet er en manipulasjon.

Foto: INVIVIA

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.